05-12-2018
 

Rubí a l'Àrea Metropolitana de Barcelona? Un debat necessari

Col·lectiu Rubí Espai Comú

A principis d'octubre, l'Ajuntament de Rubí redactava una nota de premsa en la que s'informava que els municipis de Rubí i Vallirana s'havien reunit amb la presidenta de l'AMB per tractar el possible ingrés de la ciutat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquests dos mesos, no hi ha hagut més informació institucional relacionada amb aquesta possibilitat, ni a nivell polític ni a nivell de ciutadania, en una qüestió que tindria un gran impacte en el dia a dia de la ciutat.

Si bé és cert que els diferents alcaldes i alcaldesses de Vallirana ja fa més de 30 anys que persegueixen la incorporació del municipi a l'AMB i s'han mogut a diferents nivells institucionals, des de Rubí mai s'ha plantejat aquest debat a nivell de ciutat. Davant d'aquesta situació, des del Col·lectiu Rubí Espai Comú (CREC) vam considerar oportú organitzar una taula rodona al voltant de l'encaix de Rubí a l'AMB que permetés generar coneixement i debat al voltant d'aquest tema.

L'acte tenia 3 parts diferenciades i complementàries alhora: tècnica, acadèmica i política. Per una banda, Albert Cónsola, tècnic de l'administració en l'àmbit de les polítiques socials, va fer una presentació tècnica de què és l'AMB, els seus àmbits competencials i les contrapartides que tindria per a la ciutat el fet de formar-ne part. Per exemple, va esmentar la inclusió a la zona 1 del sistema d'integració tarifària del transport públic a canvi d'un recàrrec en l'IBI, la cessió de sobirania política a nivell d'ordenació urbanística o el suport tècnic en el desenvolupament de grans projectes com ara la rehabilitació del Casino o els antics cinemes de les Torres, o l'habilitació de la llera de la riera entre d'altres..

Posteriorment, Mariona Tomàs, professora de Ciència Política de la UB, va fer un repàs històric de les institucions metropolitanes i del seu funcionament administratiu. En la seva ponència, va posar de relleu que un dels reptes als que ha de fer front la governança metropolitana és el de guanyar una major legitimitat, tant a nivell polític com ciutadà, de manera que es vegi reforçada la seva capacitat d'incidència efectiva en alguns reptes metropolitans de primer ordre com són l'increment del preu de l'habitatge, la millora del transport públic interurbà o el reforçament de les polítiques socials a escala metropolitana

Finalment, Carles Escolà, alcalde de Cerdanyola del Vallès, va resumir la seva experiència política en relació a l'AMB. En la seva intervenció, va destacar que cal diferenciar entre l'àmbit tècnic i l'àmbit polític. En el primer cas, va reconèixer la competència i la vàlua professional dels equips tècnics de l'AMB, que desenvolupen una important tasca de suport als municipis. Per contra, a nivell polític, va criticar les lògies clientelars que sovint regeixen la institució, el poc espai pel debat polític i la manca de canals de participació ciutadana . L'alcalde valora positivament el fet de formar-ne part, però, com la resta de ponents, va subratllar que hi ha molt marge de millora a nivell de gestió política.

En paral·lel al debat sobre l'AMB, des d'un temps ençà, diferents veus estan plantejant un debat territorial sobre la necessitat d'una major vertebració del Vallès a nivell polític que generi espais de coordinació per a la millora del transport públic, les polítiques socials i el desenvolupament econòmic d'aquest territori. Fem Vallès, que és com és coneguda aquesta iniciativa, vol posar en valor el potencial econòmic d'una àrea metropolitana, la del Vallès, que existeix a nivell funcional, però que no està ni políticament ni administrativament vertebrada.

El paper de la ciutat de Rubí en aquest doble escenari (integració a l'AMB i/o a l'àrea Vallès) requereix d'un debat pausat que revisi els aspectes positius i negatius, les potencialitats i dificultats d'ambdues possibilitats. Des del CREC considerem que cal promoure el debat a nivell de ciutat, no només des dels partits polítics, sinó també des de la ciutadania i de les diferents organitzacions i entitats de la ciutat. Per aquest motiu, emplacem a que aquesta qüestió entri a formar part de l'agenda política, en base a un debat que ha de ser radicalment obert, transparent i participatiu.

Col·lectiu Rubí Espai Comú - CREC

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

16-12-2018

 

Esportistes i artistes de renom participaran a les fotografies solidàries amb La Marató de TV3

Aquest diumenge, 16 de desembre, esportistes de renom de Rubí, així com l'actor Rubén Y(…)

Societat

15-12-2018

 

La Sindicatura avisa que un 30% dels ajuntaments no ha presentat els comptes de 2017

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic divendres que un 30% dels ajuntament(…)

Societat

13-12-2018

 

L'exposició "Humoràlia i Drets Humans" es prorroga fins el 18 de gener

L'exposició Humoràlia i Drets Humans es podrà veure a la Biblioteca Municipal Mestre M(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!