03-12-2018
 

Rubí celebra el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional, enguany amb més entitats implicades

L'orquestra de diversitat funcional de l'Escola de Música Pere Burés actua per primera vegada

Rubí ha celebrat per quarta vegada el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, en un matí dedicat a totes les entitats rubinenques que hi treballen: el Club Escola de Futbol Can Mir, AVAN, El Club Esportiu Horitzó, Apdir, Rubí TEA, el Centre d'Educació Especial de Ca n'Oriol, la Llar de Ca N'Alzamora i la Font del Ferro, que funciona com a aixopluc de la diversitat funcional a la nostra ciutat. La jornada ha estat valorada molt positivament per l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez.

La jornada ha comptat amb l'actuació, per primera vegada, de l'orquestra de Diversitat Funcional de l'escola de Música Pere Burés.

Com a cloenda, i abans de gaudir d'un tastet de fideuà, s'ha llegit el manifest per la igualtat de les persones amb diversitat funcional a càrrec de membres de les diverses entitats, i l'alcaldessa ha aprofitat per agrair la tasca feta per l'àrea de Serveis a les Persones, amb la regidora Marta Garcia al capdavant.

El manifest, consensuat entre totes les entitats

Enguany totes les entitats que han participat al Dia de les Persones amb Diversitat Funcional han consensuat un manifest, i n'han llegit un fragment cadascuna. A continuació podeu llegir el text íntegre del manifest amb les demandes de tots els col·lectius.

Amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Funcional, enguany les diferents entitats i col·lectius de Rubí ens unim per donar visibilitat a la Diversitat Funcional i per lluitar pels nostres drets. Un dia com avui serveix perquè la societat sàpiga la situació en què estem i reivindicar els drets que ens corresponen, per així aconseguir una societat sense discriminacions i amb oportunitats per a tots.

L'ésser humà és divers. I és en la nostra humanitat on radica precisament la nostra igualtat. Una igualtat que ens mostra que tots som persones amb els mateixos drets, més enllà que podem patir una diversitat funcional física, psicosocial, cognitiva o sensorial. I que, per això, la discriminació que les persones amb diversitat funcional patim no té sentit ni ha de tenir lloc possible en la nostra societat. Per aquest motiu, per garantir aquests drets i la igualtat d'oportunitats, no pararem de reivindicar-los i de treballar-hi.

Les Nacions Unides, en la Declaració́ Universal de Drets Humans, aprovada ja fa 70 anys, i en la resta de pactes internacionals de drets humans, han reconegut i proclamat que tota persona té uns drets i unes llibertats, sense distinció, ni tan sols per la seva diversitat funcional. La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per les Nacions Unides l'any 2006, reafirma la necessitat de garantir que les persones amb discapacitat exerceixin plenament i sense discriminació tots els seus drets humans i llibertats fonamentals.

En primer lloc, ens unim a les reivindicacions d'altres col·lectius discriminats per raó de sexe, orientació sexual, raça, procedència, religió o pel motiu que sigui, perquè entenem que en la nostra societat no hi pot haver lloc per a la discriminació cap a ni un sol dels seus membres. Volem construir una ciutat per a tothom, sense barreres, accessible per a tots: gent gran i no tan gran, mares i nens amb cotxets, cadires de rodes i carros de la compra. Manifestem que volem una societat més solidària i que ens ajudi a créixer. 

En segon lloc, declarem, en sentit general, que totes les persones amb diversitat funcional tenim dret:

-  a una detecció i atenció precoç que contempli un diagnòstic obert i dinàmic;

- a no ser etiquetades amb diagnòstics tancats que no contemplin la possible transitorietat ni la interacció entre els factors biopsicosocials, ni ser discriminades a causa d'aquestes etiquetes o pel fet de demanar ajuda professional quan cal;

-    a l'accés a una educació primària, secundària, professional i, fins i tot, universitària, adaptada a les nostres necessitats;

-    a l'accés a una vivenda;

-    a tenir un lloc de treball, no només a l'empresa protegida, sinó també a l'empresa regular, en funció dels nostres estudis, experiència i vocació, com tothom;

-    a una ajuda econòmica en el cas que no puguem subsistir econòmicament pel nostre compte;

-    a la nostra autonomia;    

-    a decidir sobre les nostres pròpies vides i tractaments;

-    a la sexualitat i la família;

-    als tractaments mèdics i terapèutics que necessitem;

-    Reclamem, també, participar activament en la comunitat, accedir, utilitzar i gaudir de tots els espais de lleure, oci, cultura, esport i serveis que ofereix la societat, sense barreres.

En tercer lloc, en un sentit més específic per a alguns col·lectius, reinvindiquem:

-    Que la petita infància i les seves famílies han de rebre un suport professional quan apareixen dificultats en el desenvolupament o el risc de patir-les, suport que caldria garantir dins la xarxa de serveis públics al llarg de tota l' etapa infantil (de 0 a 12 anys).

-    Ens adherim, també, al Manifest Conjunt que diferents entitats de salut mental a Espanya i Catalunya van fer arran de la mort aquest 9 de novembre d'un jove a Abrera en una situació d'agitació i davant un ingrés involuntari. Tot i que l'actuació dels Mossos i del Sistema d'Emergències Mèdiques van seguir el protocol vigent, aquest manifest reitera la urgència de promoure estratègies i alternatives terapèutiques que ens permetin avançar cap a un model de suport i acompanyament més humà, preventiu, proper i flexible. Cal apostar per la contenció zero i garantir els suports adients en l'acompanyament i tractament a les persones en moments com aquest, per no incrementar-ne l'agitació ni posar-les en risc. Des dels moviments associatius de la salut mental i en primera persona s'ofereix la col·laboració i el coneixement per fer-ho possible. En aquest sentit, considerem imprescindible que s'implanti, ampliï i respecti la Planificació de Decisions Anticipades en Salut Mental.  

No ens quedem enrere com a societat. Parlant, diuen, s'entén la gent. Si no sabeu com tractar les persones amb diversitat funcional, pregunteu-nos. Us sorprendreu de com ens assemblem. Tot i les nostres diferències, en el fons som tots iguals, ben humans. I si us fa mandra, penseu que avui som nosaltres, però demà podríeu ser vosaltres o algú que estimeu. Uniu-vos a nosaltres.

Expressem el desig que la nostra comunitat fomenti una mirada i actuacions adequades i respectuoses cap a les persones amb diversitat funcional i també cap a les seves famílies.

Reclamem fomentar el suport als cuidadors i a les famílies com a part integral del procés de millora de la qualitat de vida en les persones amb discapacitat.

Són necessàries polítiques que posin recursos per oferir més serveis i a més persones, com diferents teràpies que ajudin a millorar l'autonomia i la qualitat de vida. Aquests serveis han de garantir una atenció de qualitat, especialitzada i individual.

Estem assolint canvis, molt a poc a poc. No ens aturem ni baixem el ritme. Ans al contrari, treballem encara amb més força i decisió. Que no ens aturi res ni ningú. Seguim!

MARTA CASAS

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

16-12-2018

 

Esportistes i artistes de renom participaran a les fotografies solidàries amb La Marató de TV3

Aquest diumenge, 16 de desembre, esportistes de renom de Rubí, així com l'actor Rubén Y(…)

Societat

15-12-2018

 

La Sindicatura avisa que un 30% dels ajuntaments no ha presentat els comptes de 2017

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic divendres que un 30% dels ajuntament(…)

Societat

13-12-2018

 

L'exposició "Humoràlia i Drets Humans" es prorroga fins el 18 de gener

L'exposició Humoràlia i Drets Humans es podrà veure a la Biblioteca Municipal Mestre M(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!