16-10-2018
 

El projecte Rubí Brilla, cap a on hauria d'anar?

Mireia Gascon i Ramon Capolat, exregidors de l'Ajuntament de Rubí

Ara fa 10 anys va néixer el projecte Rubí Brilla (RB) a mans de l'Alcaldessa Carme García (PSC). L'objectiu del projecte era fer de Rubí una ciutat de referència en matèria d'eficiència energètica i ús d'energies renovables a tots els àmbits de la ciutat: industrial, comercial, domèstic, al transport i dins el propi ajuntament. Segons el Pla
Director Rubí Brilla 2016-2019
(PDRB), aprovat pel ple el novembre del 2016, els objectius són: la reducció o eliminació de la dependència energètica exterior, la millora de la competitivitat d'empreses i indústries, eradicar la pobresa energètica, generar noves modalitats de consum responsable, reduir al mínim les emissions contaminants del municipi, difondre el concepte de cultura energètica, i empoderar la ciutadania en qüestions energètiques.

Tots aquests objectius són lloables i lògics, i tot i que Rubí Brilla ha impulsat accions interessants, com el 50-50 a les escoles o projectes d'eficiència energètica als polígons industrials, al nostre entendre no s'han arribat a complir les expectatives que generava el projecte. Un exemple: el Pla Director aprovat establia un pressupost de
747.743€ pel 2017, però en els pressupostos anuals de l'Ajuntament només se'n van pressupostar 190.441€, dels que, segons la memòria del projecte, finalment només se'n van executar 166.988€, essent la despesa pel Congrés del Rubí Brilla una de les dues accions que més fons consumeix (56.006€).

Què ha passat amb les línies estratègiques que requereixen més impuls i aportació de recursos?. La Rehabilitació energètica d'edificis, juntament amb la mobilitat elèctrica, són les dues activitats que la Unió Europea estableix, i finança, com a màxima prioritat a tota Europa per a l'estalvi energètic. En canvi, durant el passat 2017, el projecte Rubí Brilla ha destinat a les línies estratègiques 7, 8 i 9 (L7 Rehabilitació energètica; L8 Mobilitat sostenible; L9 Autoabastiment energètic) poc més del que ha destinat al Congrés Rubí Brilla. Caldria preguntar-se, doncs, quins canvis estructurals per reduir la factura elèctrica, més enllà de fer tallers informatius sobre les factures, s'han realitzat a una ciutat on la pobresa energètica va en augment? Com és possible que ciutats que van reconèixer el projecte Rubí Brilla ara ens passin per davant en executar iniciatives pioneres com la de crear comercialitzadores energètiques públiques (BCN és la primera ciutat), que alhora produeixen l'energia que consumeixen (edificis públics i enllumenat de carrers), i donen servei a famílies amb greus dificultats econòmiques?

Per a nosaltres, una de les mancances principals que tenia el projecte, i que encara té, és que, tot i que es diu que és un projecte estratègic, en realitat políticament no se'l considera ni se'l tracta com a tal. La coordinació entre totes les àrees de l'Ajuntament, l'aposta pressupostaria, i el compliment dels objectius previstos en el PDRB, haurien d'haver estat el centre de les actuacions. Avui sols són declaracions de bones intencions d'un projecte heretat per l'actual equip de govern i en el que no han cregut mai.

Des del nostre punt de vista, Rubí Brilla hauria de ser un projecte estratègic, amb visió global de ciutat, que connecti les diverses àrees de l'Ajuntament en matèria de sostenibilitat (no només l'energètica). Altres exemples de què podria fer el projecte Rubí Brilla per afrontar el canvi climàtic seria incrementar el verd urbà a tota la ciutat i millorar-ne la gestió; tot i que l'actuació en sí depèn de Serveis Territorials, Rubí Brilla hauria d'assegurar-ne la implementació i assessorar als tècnics de l'àrea pertinent per a fer-ho. El mateix per impulsar mesures en matèria d'habitatge energèticament eficient, on cal coordinar Serveis Territorials i Serveis a les Persones. O, per exemple, tenint en compte la importància de l'impacte del transport en relació al canvi climàtic, enlloc de destinar 18.000€ a comprar un cotxe elèctric compartit, el projecte Rubí Brilla podria acompanyar al Servei de Mobilitat i a Serveis Territorials de l'Ajuntament per implementar mesures estructurals més profundes per fomentar l'ús de cotxe elèctric compartit (a l'hora dissenyar el POUM, per exemple, pensar a on es podrien ubicar els aparcaments de cotxe compartit), però sobretot per incrementar l'ús del transport públic o l'ús de la bicicleta compartida (proposta que estava al Pla Director i que no s'ha tirat endavant, ni tant sols s'ha fet un estudi).

Un projecte com aquest, que pretén afrontar la sostenibilitat energètica a Rubí, reduir les causes que actuen directament en el canvi climàtic, i crear una nova cultura energètica, hauria d'aprofitar les oportunitats que altres ciutats ja estan implementant, així com l'experiència i solvència d'un equip tècnic reconegut fora de l'àmbit local.
L'impuls no es demostra solament amb paraules i repetint any rere any experiències ja consolidades, sinó dotant el projecte d'un pla factible i ambiciós, i un pressupost i recursos humans adequats.

La proposta que acompanya aquest article no és que s'elimini el projecte Rubí Brilla, però sí que es replantegi per tal que sigui realment útil a la ciutat. La funció principal del projecte hauria de ser la coordinació entre les diverses àrees de l'Ajuntament, per tal que a totes elles s'apliquin uns criteris concrets, i científicament i tècnicament fonamentats en matèria de sostenibilitat energètica, tenint en compte des d'aspectes 100% energètics a aspectes socials, de salut, de gestió del territori, econòmics, etc. Aquest hauria de ser el valor afegit del projecte Rubí Brilla.

Mireia Gascon i Ramon Capolat
Ex-regidors de l'Ajuntament de Rubí

 
6 comentaris
 

Comentaris

22-10-2018
12:35
 
R.

Chema B. siempre metiendo mierda de cosas que no tiene ni idea. Se piensa que es alguien en tu bien informado y solo sabe que criticar sin pruebas. El premio al sitio que dices se lo dieron por innovacion... y ya me dirás cuantos establecimientos en Rubi habia en esa epoca con productos ecologicos

 
18-10-2018
18:58
 
Chema B

Dolors e Ignasi, teneis razón pero no es mala intención ni desinformación sino algo de fallo de memoria. Hay documentación en foros sobre lo que hablaba y cuando la encuentre os documentare que sobre ese tema del premio "amañado" personas del Ayuntamiento con memoria seguro lo recuerdan asi que de difamación nada de nada

 
17-10-2018
14:35
 
Dolors

Chema B barreja xurres amb merines. Rubibrilla no ha donat premis a restaurants.

 
17-10-2018
12:30
 
Ignasi

Chema B, el premi que dius no el va atorgar Rubí Brilla sinó Comerç. De la mateixa forma que altres anys ho va fer amb restaurants (2 més com a mínim). Bàsicament ets un difamador desinformat o malintencionat. El debat sobre Rubí Brilla és molt més interssant que els comentaris escombraries que fas. Per culpa de gent com tu s'estenén els falsos rumors i les calumnies.

 
17-10-2018
11:15
 
Chema B

He sido incapaz de leerme todo el mamotreto dedicado a lo que fue, es o podría ser Rubibrilla, creado en la época de la anterior alcaldesa.Eso si si recuerdo un premio economico otorgado por Rubibrilla a actividades empresariales concedido, con bastante discrepancia a establecimieto de restauración (restaurante) con especialidades en cocina argentina otorgado por lo novedoso de esa especialidad culinaria....de lo que hoy no queda nada de eso. Aquí en Rubitv hay referencias clarísimas a ese chanchullo
Otras actividades notorias de Rubibrilla? Quizas algún o algunos viajes a costa del Ayuntamiento. A veces estos departamento sin fines claros y nombres rimbombantes creo que solo justifican la nomina que sus responsables tienen
A

 
17-10-2018
00:03
 
Gustavo Martín

Gran article de reflexió sobre un projecte interesant i important a la ciutat que pot donar molt més de sí.
Vincular Rubibrilla a la rehab energètica d’edificis recolzant els processos de subvencions, per exemple, és una opció.
Una altra opció és relacionar els reptes de la ciutat (planejament, mobilitat, salut, parcs i jardins, etc...) amb la sostenibilitat i els preceptes de ciutat intel•ligent.
Finalment s’ha de potenciar encara més aquest nom i projecte a les xarxes socials per al coneixement de tots i totes. El seu antònim és més popular...

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

16-12-2018

 

Esportistes i artistes de renom participaran a les fotografies solidàries amb La Marató de TV3

Aquest diumenge, 16 de desembre, esportistes de renom de Rubí, així com l'actor Rubén Y(…)

Societat

15-12-2018

 

La Sindicatura avisa que un 30% dels ajuntaments no ha presentat els comptes de 2017

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic divendres que un 30% dels ajuntament(…)

Societat

13-12-2018

 

L'exposició "Humoràlia i Drets Humans" es prorroga fins el 18 de gener

L'exposició Humoràlia i Drets Humans es podrà veure a la Biblioteca Municipal Mestre M(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!