El Sindicat del Lloguer de Rubí vol unir forces contra els abusos en els preus dels lloguers
Ahir es va presentar oficialment el Sindicat a la nostra ciutat
El Sindicat del Lloguer de Rubí va celebrar ahir el seu primer acte oficial a Rubí, que va comptar amb la presència de membres impulsors del Sindicat i amb la portaveu del Sindicat de Barcelona i un membre de la Comissió d'Extensió de Sant Cugat.
Alberto Casado, un dels membres del Sindicat del Lloguer de Rubí, va explicar que a la nostra ciutat encara es troba en un estat inicial, però que esperen que s'hi acosti molta gent perquè saben que existeix un problema greu amb els lloguers a Rubí.
Tot i no disposar de dades actuals, sinó que tenen dades d'abans de la crisi, "sabem que, segons l'Ajuntament, hi ha uns 4.000 pisos buits a Rubí, la gran majoria ocupats i que són propietat dels bancs". "Una de les coses que demanem a l'Ajuntament és que obligui als bancs que tinguin pisos buits a posar-los a lloguer", va afegir.
Casado va parlar sobre les accions previstes pel Sindicat, que tenen l'objectiu de fer negociacions col·lectives amb els grans propietaris sobre les pujades de preu abusives, i també d'adreçar demandes a l'Ajuntament dins del seu àmbit de competències: la mobilització de pisos buits que siguin propietat dels bancs n'és una, però també es plantegen reclamar que es repliqui una mesura de l'Ajuntament de Barcelona per destinar el 30% dels nous habitatges a lloguer social.
El Sindicat de Llogaters compta amb uns 1.500 afiliats arreu de Catalunya, tal com va explicar Alexandra Francès, portaveu del Sindicat de Barcelona, que considera que és una eina molt útil per a les persones que "fins ara s'estaven enfrontant soles als grans lobbies tenidors de pisos; ara en canvi són tota una organització que pot fer pressió i denunciar els abusos en els lloguers de manera mediàtica".
La mobilització, ha afegit Francès, ja ha donat fruits en alguns casos, com per exemple a Sant Joan Despí, on es va aconseguir aturar una pujada d'un 40% del preu del lloguer que pretenia imposar Goldman Sachs a 120 veïns d'aquesta localitat del Baix Llobregat.
"Reclamem que es negociï amb els llogaters per tal que prevalgui el dret de la gent a romandre a casa seva i no el dels propietaris a especular amb l'habitatge, malgrat que la llei estigui de part dels segons", va afegir Francès.
Finalment Enrique Lahoz, membre de la Comissió d'Extensió del Sindicat de Llogaters de Sant Cugat va alertar sobre alguns casos que s'han trobat a la localitat veïna, i que anomenen 'desnonaments encoberts': "Són casos de gent que d'un dia per l'altre es troba davant d'un propietari que li vol pujar 300 euros al mes i, en comptes de lluitar per romandre a casa seva, se'n va a viure a un altre lloc, amb tot el que això comporta".
El Sindicat del Lloguer de Rubí es reunirà cada dilluns a les 19.15h a la Sala Neus Català (c/ Floridablanca, 23).
ELISA VILLARREAL / MARTA CASAS
Comentaris
victor
Luis, pues diles que no renuevas. Vete a otra zona y pagarás menos. Si suben el 26% o es que pagabas poco o es que estás en zona céntrica y se aprovechan.
Lo que no podemos es querer vivir en una zona céntrica con mucha demanda y que sea barato, es lo mismo que el que compra un piso, no vale lo mismo en el centro que en una zona periférica.
Está claro que los precios actualmente son muy caros, pero también es cierto que mucha culpa es porque el propietario está indefenso ante okupas que dejan de pagar (de esto curiosamente no dicen nada) y eso hace que muchas viviendas no salgan al mercado o que lo hagan a precios abusivos.
Ni todos los propietarios son demonios ni todos los inquilinos santos...el problema es complejo.
Luis
A mi la semana pasada me subieron el alquiler un 26%, es un abuso, ya hacía falta que alguien pusiera el grito en el cielo nos están echando de Rubí
Silvia
En Rubí no ha dios que encuentre un alquiler y mucho menos a un precio razonable. Y ya no hablamos del alquiler de los locales de la calle mayor, que a ver quién es el valiente que monta un negocio y puede permitirse un alquiler mínimo de 1.500€