Es presenten els resultats de la primera fase del procés participatiu sobre el parc de Ca n'Oriol
El 27 d'octubre hi haurà una jornada participativa al Parc
Ahir a la tarda es van presentar els resultats de la recollida d'informació i diagnosi sobre el projecte de reforma del parc de Ca n'Oriol, en un acte obert a la ciutadania a l'Ateneu Municipal. La presentació és la segona fase del procés participatiu que es va iniciar el mes de juliol.
Enrica Bornao, responsable del gabinet d'estudis, estadística i participació ciutadana de l'Ajuntament de Rubí, va explicar com s'havia treballat aquesta primera fase de recollida d'informació i va aclarir que el que s'explicaria en l'acte era una investigació prèvia al que serà el procés participatiu pròpiament dit.
La primera fase d'investigació ha comptat amb dues vessants: la quantitativa, elaborada per l'empresa Vox Populi Recerca; i la qualitativa, que s'ha fet a càrrec de Xavier Tort, expert en participació ciutadana. El procés en global està impulsat per l'Ajuntament, però compta amb l'assessorament tècnic de la Fundació Ferrer i Guàrdia.
Pel què fa a la primera part, Amanda Figueres, de l'empresa Vox Populi, ha explicat que s'han recollit opinions de ciutadans i ciutadanes de Rubí mitjançant una enquesta a porta freda, que s'ha fet amb base quantitativa, amb una mostra controlada de la qual s'han pogut extrapolar alguns resultats.
La mostra ha estat de 400 persones, distrbuïda per diversos barris, amb un qüestionari que contenia moltes preguntes obertes. Tal com ha explicat la representant de l'empresa, "la intenció, malgrat tractar-se d'un instrument quantitatiu, pogués aportar el màxim d'opinions directes, sense filtrar". Això ha permès comprovar algunes coses que la ciutadania destaca sobre el parc de Ca n'Oriol i que no s'estaven tenint en compte.
En general, la valoració del parc és bona però li calen millores. Això, segons Amanda Figueres, és perquè "precisament les coses que valorem són les coses a les quals més exigim".
La part qualitativa, a càrrec de Xavier Tort, s'ha fet mitjançant entrevistes en profunditat amb els representants dels diversos grups municipals amb representació al Ple i també als regidors no adscrits.
A partir d'aquestes entrevistes s'han pogut elaborar unes primeres tendències de les percepcions de cada grup: "la coincidència entre tots ells és que el parc de Ca n'Oriol és un parc estimat i volgut, que té una doble essència agrària i natural, però també de parc urbà; i és en el tipus de millores que es proposen on s'observa la diversitat entre tots els grups", va explicar Tort.
La suma de totes les aportacions dels grups municipals, segons Tort, és el que fa que "es pugui fer un plantejament de millora del parc molt enriquidor i que pot resultar molt útil per a les properes fases".
Enrica Bornao va anunciar que, per a la següent fase del procés participatiu, es convocarà una jornada participativa al parc de Ca n'Oriol per al proper dissabte, 27 d'octubre, on es realitzaran diverses activitats.
La fase de recollida d'aportacions de la ciutadania ja es troba activa al web Participa Rubí; i també s'hi poden consultar els resultats de la recollida d'informació i diagnosi que es van presentar ahir a la tarda a l'Ateneu.
RUBITV.CAT