25-09-2018
 

Generem un ecosistema emprenedor a Rubí?

Víctor Puig

El concepte de l'emprenedoria es va popularitzar durant els anys de la crisi econòmica, en què l'autoocupació o les reorientacions professionals via capitalitzacions d'atur semblaven de les poques sortides davant d'una econòmica estancada i un mercat de treball en retrocés. Amb tot, les dificultats d'emprendre eren i són evidents. Però malgrat un context financer hostil, una realitat fiscal penalitzadora i la poca cultura de l'emprenedoria transmesa a tots els nivells formatius, el nostre país ha vist en la revolució tecnològica un ressorgiment de pioners empresarials amb start-ups de factura catalana que han assolit nivells d'inversió considerables i un impacte global.

L'emprenedoria fa temps que s'ha deixat de veure com un eufemisme modern del comerciant o del botiguer de tota la vida. El concepte ha adquirit una dimensió econòmica que està transformant la nostra economia i canviant les nostres ciutats. En aquest sentit l'aposta de la ciutat de Barcelona per promoure i fer emergir el talent empresarial més innovador està donant els seus fruits. Però l'aposta de la capital hauria de comptar amb l'àrea metropolitana. No només amb el suport d'un cinturó industrial de primer nivell, sinó també amb unes ciutats igualment dinàmiques i on la promoció de la cultura emprenedora sigui omnipresent.

Fa anys Israel es va donar a conèixer al món com una Start Up Nation. Un país obert al talent, a la innovació, que promou una constant i prolífica transferència tecnològica entre universitats i empreses de nova creació. Una voluntat que ha dut el país a ser un dels principals generadors d'empreses tecnològiques cotitzades. Aquesta mentalitat ha estat adoptada també a escala municipal i són moltes les urbs que promouen espais de cooworking, acceleradors, venture labs i tot un ecosistema local d'emprenedors que amb impuls públic col·laboren amb el món empresarial i les universitats.

La nostra ciutat també ha fet la seva modesta evolució els últims anys. Rubiemprèn té com a objectiu donar suport a totes aquelles persones que volen invertir i emprendre a Rubí. Les sessions formatives i d'acompanyament de l'Escola d'Emprenedoria de Rubí (EDER) i els cursos subvencionats per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya tenen bona acollida i les jornades organitzades a la Masia de Can Serra han anat agafant ritme i volum d'inscrits. En aquest sentit la col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Cugat està resultant positiva.

Probablement en aquests moments no existeix una demanda visible que permeti anar gaire més enllà en termes formatius. Tanmateix, la voluntat de convertir-nos en una ciutat més dinàmica i de retruc més atractiva, per atraure nous projectes personals i empresarials però també per retenir els nostres joves, ens hauria d'animar a anar una mica més enllà. A assajar noves fórmules transversals de promoció de la cultura emprenedora, del foment de les inversions i de l'atracció de talent.

Proposo que fem una reflexió i una aposta de futur com a ciutat. La creació d'un pla estratègic de promoció dels valors de l'emprenedoria en diverses etapes formatives, l'impuls de nous programes a l'EDER i una relació més estreta amb el món acadèmic i les empreses situades a Rubí permetrien atraure a mitjà termini més inversions i fer emergir el talent local per crear aquell ecosistema de creativitat i emprenedoria de les start up cities.

Més concretament: l'elaboració de plans de cultura emprenedora a les escoles de la ciutat (com ja fan algunes escoles concertades); la creació d'incubadores i d'acceleradors de projectes; l'impuls de grups mastermind (grups que ajuden a fer xarxa, inspirar-se, a retre comptes amb un mateix i a fer evolucionar els projectes gràcies al suport d'altres emprenedors); el reforç en l'oferta d'espais de cotreball; una major promoció externa i un format més participatiu de les jornades Rubiemprèn; o una més forta implicació en projectes concrets -i no exclusivament formatius- de la col·laboració amb empreses i les universitats.

En definitiva, cal que generem un ecosistema que en permeti passar d'una lògica formativa a la creació d'un projecte de futur, sòlid i lligat a la marca de ciutat, que permetri aprofitar el potencial de Rubí des dels punts de vista econòmic, geogràfic i demogràfic, com a referència territorial i com una ciutat més atractiva i dinàmica en totes les vessants. Aquesta aposta ens connectaria al futur de l'economia que com exposa Yuval Harari vindà de la mà de la biotecnologia i la infotecnologia. Una proposta que veu de la nostra cultura de l'esforç, creativitat i mentalitat innovadora, valors que històricament ens han permès millorar la qualitat de vida de la nostra gent malgrat la manca de recursos naturals i la manca de poder polític. Com a ciutat metropolitana important que som, els rubinencs podem triar entre seguir tirant d'inercies o apostar amb ambició per ser l'avantguarda, modesta però decididament i ajudar Catalunya a no perdre pistonada, a liderar el món que ve aprofitant i potenciant tot el nostre talent humà.

Víctor Puig, regidor independent a l'Ajuntament de Rubí

 
2 comentaris
 

Comentaris

25-09-2018
13:10
 
STOP Neoliberalisme 2

Però vosaltres, Víctor, intenteu lligar els interessos de la ciutadania amb els del capital. I no dieu que el capital fuig del país quan la ciutadania reclama els seus drets: laborals, humans o socials. Tampoc dieu la quantitat de milions que els empresaris amaguen a paradisos fiscals. En definitiva, només expliqueu que els negocis han d’anar bé perquè… vosaltres sou els negocis. I ara voleu que els treballadors, els perdedors de la crisi, que han perdut feines, cases, que no han pogut oferir oportunitats als seus fills, que están endeutats, es posin a muntar emrpeses i competir entre ells per quatre duros. Aneu a cagar!

 
25-09-2018
13:09
 
STOP Neoliberalisme

No més receptes neoliberals, si us plau. No torneu amb la turra. Ja sabem quines són les vostres solucions per fer anar l'economia. No volem més retallades de sous amb l'excusa que les empreses no són prou productives. No volem més EROs per fer l'economia més competitiva. No volem més rebaixes fiscals al capital, volem que el capital pagui impostos. Sobretot, no volem que la solució que ofereix la classe política als problemes de la ciutadania sigui que la gent es busqui la vida per sí mateixa i emprengui. La classe política ha de ser responsable i tenir cura dels ciutadans. Una bona manera de fer això és garantir un lloc de treball, implementer mesures redistributives de la riquesa, lluitar contra el fracàs escolar, etc.

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Economia

26-09-2018

 

El ‘Rubiemprèn’ tractarà les noves maneres de finançar un negoci

L'Ajuntament de Rubí a través de l'Escola d'Emprenedoria (EDER) de l'Oficina de Serveis(…)

Política

03-09-2018

 

Moisés Rodríguez és el regidor amb més seguidors a Twitter

Moisés Rodríguez, regidor de Cultura, Comunicació, Medi Ambient i Serveis Central, és (…)

Opinió

31-07-2018

 

El compromís del Partit Demòcrata amb Rubí i la República és insubornable

Lamentem la decisió del regidor Víctor Puig de deixar de ser associat del Partit Demòcr(…)

Política

27-07-2018

 

Víctor Puig deixa el PDeCAT per discrepàncies amb el partit i 'el seu gir autonomista'

Víctor Puig ha anunciat aquest divendres que trenca el carnet del PDeCAT per discrepànci(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!