Ensenyament vol potenciar l'interès de l'alumnat de Primària i ESO per la ciència, les mates i la tecnologia
Les escoles i instituts de Rubí ja poden presentar la seva candidatura a aquest nou programa STEAMcat
El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha creat el Programa d'innovació pedagògica STEAMcat i ha obert la convocatòria pública per a la selecció de centres educatius interessats a formar-ne part a partir del curs 2018-2019. L'objectiu és impulsar les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques en l'alumnat de primària i secundària, també a través de la creativitat, el disseny i l'art. Els centres seleccionats hauran de dur a terme un projecte de centre STEAM amb una durada de 3 cursos.
Així doncs, la finalitat del Programa d'innovació pedagògica STEAMcat és generar i potenciar l'interès de l'alumnat d'Educació Infantil i Primària i d'Educació Secundària Obligatòria vers les ciències, la tecnologia i les matemàtiques i fomentar la creativitat mitjançant l'art i el disseny per incrementar la presència de dones i d'alumnat socialment desafavorit en els estudis i professions cientificotecnològiques. Ensenyament, a través d'aquest programa, pretén promoure l'equitat i la qualitat del sistema educatiu reflectida en la millora de les capacitats i competències de l'alumnat participant.
A través d'aquesta convocatòria, oberta a centres públics i concertats, el Departament seleccionarà vint centres d'Educació Infantil i Primària i vint d'Educació Secundària Obligatòria. Els centres interessats hauran de presentar una sol·licitud abans del 30 de setembre, acompanyada d'un avantprojecte de centre STEAMcat, que s'adeqüi a les finalitats i als objectius del programa, que inclogui les actuacions planificades, la col·laboració amb altres centres i/o entitats/empreses/institucions i la formació en STEAM del professorat implicat.
Els centres que en resultin seleccionats hauran de dur a terme un projecte de centre STEAM amb una durada de 3 cursos, que haurà de preveure tres fases. La primera, el disseny del projecte de centre: diagnòstic i elaboració del projecte a partir de l'avantprojecte; la segona, implementació del projecte de centre: compliment de la planificació i seguiment de les actuacions; i, la darrera, finalització del projecte de centre: avaluació final i transferència.
El Departament proporcionarà als docents dels centres participants formació i assessorament per al desenvolupament i l'aplicació del projecte, recursos adients als objectius que es proposin, i alhora generarà una comunitat de centres per a l'aprenentatge i la millora mitjançant el treball en xarxa. També es potenciaran les sinèrgies i les aliances amb universitats, centres de recerca i empreses, especialment les vinculades l'entorn del centre.
El Programa d'innovació pedagògica STEAMcat vol incentivar la generació de projectes de centre que suposin un canvi metodològic cap a l'aprenentatge transversal amb interacció amb l'entorn potenciant les àrees STEAM. També es proposa impulsar l'orientació educativa integrada en el procés d'aprenentatge, portada a terme pels docents de les diferents disciplines, considerant-se clau per la millora de la percepció social de les STEAM.
RUBITV.CAT / Foto: Generalitat de Catalunya