Warning: session_start(): open(/var/www/rubitv/tmp/sess_5ei6bcb5peu0fo9odeqqf9tr05, O_RDWR) failed: S’ha denegat el permís (13) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php:33) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33
La millor planta de reciclatge i de tractament de residus ets tu - Opinió - Rubí TV
 
 
18-07-2018
 

La millor planta de reciclatge i de tractament de residus ets tu

Ricard Torralba

És moment de deixar de banda totes les excuses i posar-nos a reciclar. Ens hi juguem molt com a societat i en depèn el planeta que deixarem a les generacions futures, tant a nivell ambiental com també econòmic. Per això, hem de canviar el xip. Hem d'incorporar nous hàbits al nostre dia a dia. Tal com vàrem fer en els seu moment quan vam incorporar l'hàbit de posar-nos el cinturó de seguretat al cotxe, o de pagar per les bosses de plàstic al supermercat.

Hem de deixar de pensar en els residus com un element que ens destorba, que fa lleig. Hem de començar a pensar en els residus com un objecte amb valor.  Un objecte que utilitzem i que hem de deixar en condicions per tal que sigui possible reutilitzar-lo, mantenir la seva vida útil. Una ampolla de vidre pot ser una nova ampolla de vidre; un diari pot convertir-se en paper reciclat; el menjar sobrant de l'escudella poden ser unes bones croquetes. Per més diners que invertim en una planta de tractament de residus, sempre serà més eficient el que puguem fer les persones cadascuna en el seu àmbit. Fent-ho tu serà millor i més econòmic. Perquè la millor planta de tractament de residus és a casa teva.  Tu, tens la clau per fer possible una bona gestió dels residus que generes. Te'n poso alguns exemples.

Comencem per la prevenció. Si canviem la nostra manera de comprar o de consumir podem deixar de generar molts residus i també estalviarem diners. Deixem les bosses de plàstic i agafem el cistell. Comprem a granel i evitem embalatges innecessaris. Recuperem la bossa del pa de roba, que també conserva millor l'aliment. Cerquem productes ecològics i de proximitat, que estiguin fets amb materials reciclables i respectuosos amb el medi ambient.

Seguim per l'aprofitament alimentari. El 2016, una tercera part dels aliments destinats al consum humà es van malbaratar. Segons dades de la Unió Europea, s'estima que 89 milions de tones de menjar es malbaraten cada any a la UE. Si no es prenen mesures s'espera que aquesta xifra augmenti fins als 126 milions de tones aproximadament cap a l'any 2020.  Si  gestionem bé la nostra nevera i el menjar del rebost podem  arribar  a  estalviar gairebé 600 euros per any i llar.

També la separació. Tot el que puguem fer a casa nostra serà valuós quan es tracta de gestionar els nostres residus. Cada casa, el lloc de treball, el gimnàs,  l'escola, el casal... són un bon lloc per separar i a reciclar. I hem de fer un especial esforç en llençar cada cosa al contenidor que toca i millorar, sobretot en aspectes com la matèria orgànica, que hem de separar més i millor i llençar-la al contenidor marró. No només per un aspecte ambiental sinó també perquè el seu tractament en una planta especialitzada permet generar energia neta i compost. N'obtenim, per tant, un benefici. Tot el que llencem al contenidor que toca ens comporta un retorn econòmic i, en canvi, tot el que llencem al contenidor de la resta comporta una despesa per la societat.

I encara hi ha altres coses que podem fer i tenen a veure amb el civisme i amb el respecte per l'espai públic. Com a societat hem de ser capaços de mantenir la qualitat de l'espai públic, com a espai de tots i totes. Deixar els residus fora dels contenidors, abandonar mobles i estris vells al carrer i llençar deixalles a l'entorn urbà és una manca de respecte al veïnat i genera un cost de recollida addicional que podem evitar.  

La gestió dels residus ha de ser un pacte social, que ha de partir de la coresponsabilitat. Fem ho possible, fem les coses bé.

Ricard Torralba, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

 
3 comentaris
 

Comentaris

20-07-2018
13:26
 
montse

A casa, amb les restes de l'escudella (i carn d'olla), fem canelons

 
20-07-2018
13:24
 
montse

La responsabilitat no l’han de suportar només l’Administració i la ciutadania. Mentre no considerem corresponsables els grans productors de residus, només aconseguirem avorrir les persones amb discursos buits, campanyes repetides i percentatges poc realistes.
Qui compra productes de proximitat o separa correctament les diferents fraccions de residus a casa, no és “una planta de reciclatge o de tractament de residus”, és una persona amb valors, que inverteix temps i diners per convicció, i a qui les administracions sovint desmotiven i fiscalitzen

 
20-07-2018
13:24
 
montse

Primer ens ho hem de creure i desprès tenir voluntat per “canviar el xip”. Hem de ser valents. Les campanyes adreçades als consumidors s’han de fer en paral•lel a d’altres adreçades cap als productors. Grans empreses, indústries i marques són les responsables d’introduir al mercat un flux incalculable de residus. Els productes d’un sol ús s’haurien d’eliminar / prohibir, i no dedicar tots els esforços a pensar què en fem un cop els tenim. D’això se’n diu prevenció, “preveure una cosa per impedir-la, per evitar-ne els efectes”

 
 
Afegir comentari
  • Nom
     
  • E-mail
     
  • Comentari
     
  •  
  •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

Rubí commemora el Dia Internacional del Càncer de Mama

Aquest divendres es commemora el Dia Internacional del Càncer de Mama. La ciutat se sumar(…)

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Societat

18-10-2018

 

Un rubinenc roba una furgoneta a l'Hospitalet i acaba detingut per conduir begut, drogat i en direcció contrària a la C-16

El jutjat de Berga ha decretat presó per a un conductor, de 30 anys i veí de Rubí, que (…)

Esports

15-10-2018

 

Una setantena de rubinencs participen de la iniciativa "Cims per la llibertat"

Aquest dissabte, 13 d'octubre una setantena de rubinencs han participat en l'acció "Cims(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

  • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!