13-07-2018
 

La fusta sobrant dels boscos de Rubí alimentarà les calderes de biomassa de la comarca

El nou servei comarcal crearà ocupació, facilitarà la conservació dels boscos i ajudarà a reduir el risc d'incendis

El nou Centre Logístic de Biomassa Comarcal, una peça clau del projecte Boscos del Vallès de prevenció d'incendis a partir de la dinamització de la biomassa forestal, ja ha obert portes. Es tracta d'un centre d'operacions del Servei Comarcal de Biomassa Forestal i permet tancar el cercle que fa possible l'aprofitament forestal per l'obtenció d'estella que alimenta les calderes de biomassa de la comarca. Així doncs, un equipament clau per l'obtenció d'una energia neta i de proximitat i per garantir una gestió dels boscos que disminueixi el seu perill de combustibilitat.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat tres aspectes del projecte: el tancament del cercle de la biomassa, la innovació i la sensibilització. Giménez ha explicat que 'des del la comarca, després dels incendis de 2003 i d'altres efectes com les ventades de fa pocs anys, vam tenir clar que haviem de fer un pas més enllà en la gestió dels boscos que haviem fet tradicionalment, amb l'arranjament de camins i punts d'aigua. Creiem que aquest projecte ens ajuda en la transició energètica cap a l'energia neta i de proximitat i col·labora fermament en la prevenció d'incendis. Amb la inauguració del Centre Logístic es tanca el cercle de la biomassa a la comarca, junt amb les calderes que ja funcionen'. La Directora General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Barniol, ha remarcat 'la importància de la biomassa en la transició energètica' i ha destacat 'l'entesa entre diferents actors al Vallès Occidental per fer possible aquest projecte'.

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega ha destacat que 'aquest projecte permet treballar per conservar els boscos aprofinant el que ells mateixos generen. També ens obre noves oportunitats laborals i és un element clau en la prevenció d'incendis'. Per la seva banda, el gerent de la UTE Boscos del Vallès, Raimon Mariné, ha destacat que 'en aquests moments al Centre Logístic ja hi ha fusta de Castellar del Vallès i de Sabadell i les properes setmanes se n'incorporarà de municipis com Rubí, Terrassa i Sentmenat'. L'alcalde d'Ullastrell, Joan Ballbé, que va ser impulsor del projecte i avui ha signat junt amb Vacarisses i Viladecavalls el conveni d'adhesió al servei ha demanat 'a la resta d'ajuntaments de la comarca que es puguin sumar al projecte per tal de poder garantir la gestió dels boscos, prevenir els incendis i garantir el mercat de compra venda de biomassa forestal'. 

Boscos del Vallès és un projecte que desenvolupa una política activa de prevenció d'incendis i alhora completa les infraestructures de prevenció. A més, actua directament sobre la disminució de la combustibilitat dels boscos i organitza els circuits de compra venta de biomassa. El projecte té un impacte en la creació de llocs de treball directes i indirectes. D'altra banda, promou una energia sostenible i contribueix en la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la qualitat de l'aire. A ple rendiment de la concessió l'estalvi d'emissions de C02 seria de més de 5.400 tones anuals. 

El Centre Logístic és una de les tres potes del projecte Boscos del Vallès a nivell d'equipaments. A ple rendiment pot mobilitzar fins a 9.500 tones de fusta verda que suposa el 25% del creixement vegetatiu anual de la superfície de pi blanc de la comarca. Pot emmagatzemar 9.500 tones de fusta en rol i té una capacitat de producció d'estella de 6.650 tones anuals. Ha suposat una inversió de 500.000 euros. 

Un servei innovador a Catalunya
El projecte Boscos del Vallès és innovador a Catalunya, en primer lloc, pel fet de treballar en la prevenció d'incendis a través de la valorització de la biomassa forestal a escala comarcal. Però el que suposa una innovació que va més enllà és el fet que el Consell Comarcal  ha creat una competència pròpia i un nou Servei Comarcal de Biomassa Forestal, que té com objectiu contribuir a la prevenció d'incendis forestals a la comarca promovent la gestió sostenible de la superfície forestal i la valorització de la biomassa per a la generació d'energia tèrmica.

Els usuaris del Servei comarcal de biomassa forestal poden ser administracions públiques, empreses o privats, titulars o gestors d'equipaments amb necessitats d'energia tèrmica, que amb el seu projecte, contribueixin a assolir els objectius marcats pel Servei Comarcal de Biomassa Forestal en el seu conjunt.

El Vallès Occidental, un territori vulnerable
El Vallès Occidental és una comarca essencialment urbana amb una elevada densitat de població, superior als 900.000 habitants, que compta amb un teixit industrial important, però també amb un elevat percentatge de superfície forestal (59'1%), una mica per sota de la mitjana de Catalunya, que és del 61%, però per damunt de la mitjana europea (46%). 

Els boscos del Vallès Occidental, el 90% dels quals són de titularitat privada, constitueixen una àrea poc planificada i poc gestionada (la gestió forestal de la comarca és minsa), que té una productivitat relativament baixa i és força vulnerable al canvi climàtic i als incendis forestals.

El Vallès Occidental és una comarca amb un elevat risc d'incendi (19 dels 23 municipis de la comarca estan considerats d'alt risc d'incendi) i és una de les comarques amb major nombre d'ignicions anuals degut a les característiques de la vegetació i a l'elevada pressió antròpica que pateixen els seus boscos.

RUBITV.CAT / Foto: Consell Comarcal del Vallès Occidental

 
1 comentaris
 

Comentaris

15-07-2018
22:19
 
Jasan

Molt ben fet,concienciació,sensibilitzacio,I responsabilitat ecológica. Bravo per l'alcalde d'ullastrell I per tots els municipis que hi participen,com el nostre.Aixi anem be

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

28-09-2018

 

La meteorologia redueix els incendis forestals aquest estiu

La temporada d'incendis forestals s'ha tancat. Des del 15 de juny al 15 de setembre, Rubí(…)

Economia

18-09-2018

 

El Consell Comarcal contractarà 12 joves d'entre 16 i 30 anys

El Consell Comarcal del Vallès Occidental contractarà pròximament 12 joves per a cobri(…)

Economia

05-09-2018

 

169 rubinencs s'han quedat sense feina aquest mes d'agost

Rubí ha tancat l'últim mes de l'estiu amb un total de 4.711 persones aturades, 169 més(…)

Economia

30-08-2018

 

Una instal·lació d'autoconsum elèctric compartit de Rubí, la primera d'Espanya, triga un any a legalitzar-se

Holaluz ha obtingut la legalització de la primera instal·lació d'autoconsum elèctric (…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!