21-06-2018
 

Posicionament de l'AUP sobre l'Escola de Música

Aitor Sànchez (AUP)

Recentment podíem llegir a la premsa que un grup de mares i pares de l'Escola de Música Pere Burés denunciaven el seu elevat cost, denunciaven aquest com una barrera d'accés en molts casos insalvable i per aquesta raó han impulsat una recollida de signatures per a convertir l'escola en un conservatori (veure notícia).

Com AUP, rebem la notícia com la constatació d'un problema endèmic de la ciutat (un de tants), un problema, que com tants altres, no ha estat abordat per un equip de govern més interessat en acumular fotografies inconnexes (primaveres pop, desplaçaments a partits de veterans, projectes faraònics inviables...) que en transformar la realitat de la ciutadania de la ciutat.

L'escola municipal de Música Pere Burés fa anys que arrossega una sèrie de mancances. Fa anys que vaga sense un rumb ni objectius clars. No tenim model, queda clar la funció d'una escola municipal i com tants altres equipaments o projectes, el govern ha optat per abocar els recursos justos per no haver d'afrontar la seva necessària reformulació. Ja sigui per aquest fet, per falta de capacitat o per una alarmant inexistència de lideratge. La realitat de l'escola de música resulta a dia d'avui preocupant. No és tan sols la problemàtica d'uns preus realment prohibitius pel gruix d'una ciutadania com la de Rubí, també  els constants i reiterats problemes de personal, falta de planificació en la gestió de baixes que generen la sensació perenne d'improvisació constant.

Des de l'AUP tenim molt clar que cal apostar de manera decidida per les escoles municipals, apostar per el paper transformador i cohesionador que poden aportar. L'escola Pere Burés mereix, però una aposta més enllà del titular. Una aposta que comporti una implicació en la reformulació de la seva funció i sobretot del seu rol transformador. Creiem que l'escola de música com a servei públic no ha de perseguir com a objectiu essencial la rendibilitat econòmica. No podem caure en la fal·làcia comptable d'avaluar un servei pel seu retorn econòmic. Sense descuidar l'aspecte econòmic, i garantint-ne la sostenibilitat, hem de valorar del servei públic l'impacte real en la vida dels ciutadans, la possibilitat de transformació i emancipació social que obre. Per tant la nostra visió no esdevé determinada tant en reduir l'impacte econòmic sinó en maximitzar la incidència social del servei en la comunitat. Cal afavorir aquest potencial transformador i cohesionador que un projecte com aquest pot tenir per a la ciutat. Cal trobar fórmules d'accessibilitat no tant sols econòmiques (tarifes) sinó sobretot de format i oferta (cursos puntuals i reduïts en el temps, monogràfics, tallers, col·laboracions entitats...).

El nostre principal objectiu envers el projecte és el de treballar en l'obertura de l'escola a la ciutat. Fer accessible la música al conjunt de la ciutadania, abandonar el paradigma de formació en excel·lència per un model més inclusiu, integrador i transversal.

Per poder assolir aquest objectiu cal definir un projecte educatiu (inexistent a dia d'avui) que reculli aquesta vocació d'expansió i difusió cultural, que defineixi un projecte  curricular amb objectius i ítems clars a treballar. Cal impulsar el reciclatge del professorat i permetre un canvi de paradigma que obri i descentralitzi l'escola perquè assumeixi la seva funció social.

Cal treballar per aconseguir un major grau de penetració i permeabilitat en les diferents àrees (serveis socials, joventut... ) de l'Ajuntament. Instaurant l'escola de música i els serveis que d'aquesta es deriven com oportunitat i recurs real, establint xarxa i sinergies que permetin desenvolupar la potencialitat del recurs.

L'escola Pere Burés ha d'esdevenir a partir de l'obertura una eina real i accessible per al conjunt de la ciutadania i ha d'assumir un rol proactiu envers aquesta. Cal descentralitzar l'activitat i superar els límits físics de l'equipament, i ha de guanyar presència real a la realitat de centres educatius i barris, implicant-se i col·laborant amb el teixit cultural, associatiu i educatiu de la ciutat. Cal obrir la possibilitat al professorat de treballar en base a projectes temporals i puntuals no limitats a l'horari propi de l'escola (mot limitat).

Cal que l'escola esdevingui útil i atractiva fora del model més clàssic , basat en formació d'excel·lència, un model que esdevé econòmicament poc viable i sobretot té un retorn social molt limitat. Cal una obertura a la música moderna, a mòduls limitats en el temps, a sessions d'assessorament a músics locals. Crear noves dinàmiques més atractives i que permetin una maximització de recursos com les classes grupals o tallers oberts.

L'AUP més enllà de les fotografies o dels titulars intentem construir propostes en base a treball, rigor i anàlisi. No podem continuar desbaratant els recursos municipals, no mirem cap a una altra banda.

Per conèixer el nostre posicionament podeu consultar el document amb les nostres aportacions en aquest enllaç.

Aitor Sànchez, regidor de l'AUP.

 
1 comentaris
 

Comentaris

10-07-2018
14:40
 
Magda Batlles

El paper de les escoles municipals, de música i art, és importantíssim per a la ciutat.
Aquestes escoles ens han demostrat en moltes ocasions el què són capaces de fer i els magnífics resultats obtinguts per alguns dels seus alumnes. Cal treballar a fons per determinar quin el seu paper i que se'ls hi dongui el suport necessari per poder-ho assolir. L'educació és prioritària.

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Política

31-10-2018

 

L'ANC impulsarà finalment les primàries a Rubí de cara a les eleccions municipals

L'Assemblea de l'ANC de Rubí del passat dijous, 25 d'octubre, va decidir per 20 vots a fa(…)

Política

19-10-2018

 

Els partits independentistes es posicionen sobre les primàries republicanes

L'Assemblea Nacional Catalana de Rubí ha celebrat un acte informatiu i de debat sobre el (…)

Política

16-10-2018

 

Alguns grups municipals expressen dubtes sobre el procés participatiu sobre el Parc de Ca n'Oriol

Alguns grups municipals han volgut donar resposta als resultats de la consulta ciutadana p(…)

Opinió

05-10-2018

 

Propostes pel Parc de Ca n'Oriol

L'equip de govern va afirmar fa uns dies que els grups de l'oposició no tenim propostes p(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!