25-05-2018
 

La irresponsabilitat de buscar titulars i vendre fum amb l'habitatge a Rubí

ICV Rubí

La darrera roda de premsa de l'alcaldessa de Rubí fent balanç de les polítiques d'habitatge de l'Ajuntament i presentant la proposta d'ordenança per sancionar els pisos buits de grans tenidors (veure notícia) és un dels exemples més contundents del cinisme que impregna una acció de govern que, en el cas de l'habitatge, ratlla la poca vergonya, doncs estem parlant del principal problema que pateixen moltes famílies de la nostra ciutat.

Això que pot semblar una opinió interessada, es pot comprovar amb les dades que ha facilitat el govern municipal tant a la Taula pel Dret a l'Habitatge com a les successives memòries de gestió de PROURSA.

Diu l'alcaldessa que han aconseguit l'objectiu de disposar de 1.000 habitatges de lloguer social a Rubí. Fals. Rubí té avui un parc d'habitatge públic (pisos propietat de l'Ajuntament i de Proursa) de 149 habitatges. En tot cas, si sumem els pisos d'entitats supramunicipals com l'IMPSOL, Incasol i la Generalitat, serien 327 habitatges. És a dir, un 1% de parc públic sobre el total d'habitatges de Rubí, el mateix que a 2003.

A aquest parc públic de 327 habitatges, se li poden afegir els 56 habitatges privats que per raó de diferents tipus de mediació, estan en règim de cessió de privats a la borsa de lloguer social. Podríem acceptar que a la ciutat de Rubí hi han 383 pisos (públics i privats) que formen part de la borsa de lloguer social. Molt lluny dels 1.000 que va afirmar l'alcaldessa en l'esmentada roda de premsa.

Però el que és del tot inacceptable és comptabilitzar com a parc públic de lloguer social, els pisos de propietat privada que estan al mercat de lloguer i reben ajuts al lloguer per raó de la renda dels llogaters.  Segons l'alcaldessa hi ha 720 famílies que reben ajuts de la Generalitat i de l'Estat per a poder pagar el lloguer, el que no diu es que hi ha 110 que les comptabilitza doblement, doncs les compte com ajut i com a pis.

Comptabilitzar les ajudes al pagament del lloguer com habitatges de lloguer social és falsejar les dades d'habitatge públic a Rubí. Si acceptéssim aquesta operació de "falseig comptable" podríem arribar a la conclusió que les 480 persones que han deixat de rebre la Renda Bàsica d'Emancipació, l'ajut al lloguer extingit per part de l'Estat o el 30% de retallades en els ajuts al lloguer del govern de Convergència, van reduir el parc públic.

Evidentment, l'Ajuntament no pot assumir un parc social com a propi quan no té cap control, com no ho tenia quan s'eliminaven ajuts o es retallaven els ajuts socials, llavors aquestes retallades no les assumia com a pròpies.

Igualment, podem dir que ja fa anys que tenim el mateix parc públic, incloent els ajuts d'altres Administracions quan ens trobem en ple "boom" del lloguer? Pot renunciar l'Ajuntament a fer res, a no incrementar el parc públic de lloguer com porta fent aquests últims 15 anys?

En la mateixa roda de premsa deia també la regidora d'habitatge 'que no tenim a ningú esperant per obtenir aquest dret a l'accés a l'habitatge', aquesta afirmació faria riure si no estiguéssim parlant d'un problema tant greu com el de l'habitatge a Rubí.

Com poden fer-se afirmacions com aquesta quan, el mateixos que la fan, reconeixen que a Rubí tenen censats 423 pisos ocupats a bancs davant l'absència d'habitatge públic. No tindran llistes d'espera, cosa que posem en dubte, molt probablement perquè moltes famílies amb necessitats d'urgència, han renunciat anar a l'Ajuntament davant la manca de solucions efectives i d'habitatge públic de lloguer social, fix a 1% des de 1998 però amb una diferència, llavors no havia esclatat la bombolla immobiliària i el preu mig voltava els 300€ i al 2017 ja era de 569€.

I finalment, ara ens diuen que portaran a aprovació una ordenança per sancionar els grans tenidors que tinguin pisos buits, bancs principalment. Anem un altre vegada tard. Des de l'inici d'aquest mandat, per no parlar dels anteriors, diferents grups municipals hem presentat mocions i assolit acords pressupostaris per aprovar aquesta ordenança i els reglaments que l'han de desenvolupar. Fins avui no s'ha fet res. Han hagut d'esperar al darrer any de mandat per dir que l'estan treballant.

Amb la política fiscal en el tema de l'habitatge a aquest govern municipal li ha passat el mateix que en la política pressupostària. Han esperat a incloure dotacions pressupostàries per a pal·liar la manca d'habitatge públic al darrer pressupost. Avui a sis mesos d'acabar aquest any, encara no s'ha adquirit cap habitatge amb aquesta partida, igual que no sabem, perquè no consensuen res, quin és l'abast de la nova ordenança fiscal de pisos buits.

Sols sabem que, una vegada més, la política d'habitatge del govern socialista de Rubí és la de fer titulars i vendre fum. Ara incrementada amb una bona dosi de cinisme amb afirmacions com les que va fer l'alcaldessa en la darrera roda de premsa, on entre altres va dir que feien un balanç positiu de les polítiques d'habitatge de l'executiu local i recordant 'que són una de les línies estratègiques de l'acció de govern'.

Si alguna característica pròpia tenen les polítiques d'habitatge del govern local és la de la seva absència. No s'han fet polítiques d'habitatge per que l'habitatge mai ha estat una prioritat de cap govern socialista a Rubí. Estem en aquest aspecte pitjor que fa 15 anys.

ICV Rubí

 
2 comentaris
 

Comentaris

30-05-2018
21:51
 
Joan

No me gusta dices... Pues que hagan el trabajo bien hecho si no quieren recibir criticas. Mucho postureo y relaciones publicas. De cara a la galeria y nada más. Humo y mas humo.

 
25-05-2018
13:20
 
Pedro

No me gusta nada este acoso y derribo a la alcaldesa y Marta Garcia

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Política

16-10-2018

 

Alguns grups municipals expressen dubtes sobre el procés participatiu sobre el Parc de Ca n'Oriol

Alguns grups municipals han volgut donar resposta als resultats de la consulta ciutadana p(…)

Opinió

10-10-2018

 

Neus Català, memòria històrica viva

Enmig de totes les barbàries, sempre hi ha hagut homes i dones que han resistit des de l(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Política

28-09-2018

 

El Ple aprova diverses mocions i les justificacions de les aportacions dels grups municipals

El Ple municipal d'ahir va aprovar 6 mocions sobre diverses temàtiques. En la primera moc(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!