El primer informe de l'Observatori de la Realitat Social de Càritas conclou que més del 90% de les famílies ateses per l'entitat estan en risc de pobresa
L'estudi observa que més del 70% de les llars creuen que no podran pagar mai el seu deute
Càritas Diocesana de Terrassa ha realitzat el primer informe de l'Observatori de la Realitat Social, amb l'objectiu d'assolir les eines necessàries per continuar treballant dia a dia pels més vulnerables.
A partir de l'estudi, l'entitat ha obtingut com a principals conclusions que més del 90% de les famílies ateses per Càritas estan en risc de pobresa i que la renda mitjana de les llars ateses per Càritas és de 6.000 euros. D'aquesta manera, l'informe exposa que gairebé el 50% de les llars viuen amb 300-750 euros mensuals, quantitats que no permeten a les famílies fer front a moltes de les despeses que hi ha a una llar. D'altra banda, el 90% de les llars ateses tenen ingressos, malgrat que només en el 32% dels casos provenen del treball reglat. I el 14% de les llars ateses per Càritas tenen un deute que supera el 100% dels seus ingressos.
Segons Montserrat Martínez, de la Fundació Pere Tarrés, l'estudi mostra que només un 12% de les llars tenen deutes associats al consum, per tant, 'podem afirmar que les famílies no han allargat més el braç que la màniga'. Més del 40% tenen deutes relacionats amb l'habitatge, gairebé el doble que les llars que tenen deutes amb l'Administració o de quotes escolars.
Amèlia de Juan, de Càritas Diocesana, ha explicat que com a societat cal que aprenguem que els deutes es poden perdonar perquè les persones puguin tornar a començar. Més del 70% de les llars creuen que no podran pagar mai el deute que tenen i des de Càritas es dóna una llum d'esperança a totes aquestes persones.
Mons. Josep Àngel Saiz, va concloure l'acte recordant l'objectiu de l'Observatori de la Realitat Social que, centrat en la persona humana i segons els principis de la Doctrina Social de l'Església, pretén aportar un gra de sorra a través dels resultats de l'estudi i la reflexió, però també gestos significatius i projectes concrets. En aquest sentit Càritas treballarà perquè, entre altres, s'aconsegueixi realitzar les modificacions necessàries de la Llei de la 2a oportunitat; perquè es simplifiqui el procediment, es redueixin els costos de tramitació i s'incloguin els deutes públics.
RUBITV.CAT / Fotografia: Cedida