18-04-2018
 

Declaració de renda i objecció fiscal a la despesa militar

Rubí Solidari

Bona part dels ingressos d'un estat provenen dels impostos recaptats. El IRPF (impost de renta a les persones físiques) és un dels tipus d'impostos pel que es recapten més diners (segons dades de l'Agència Tributària , un 21,3% del total d'ingressos de l'estat). Aquest impost ens és descomptat al llarg de l'any en diverses situacions (nòmines, ingressos per lloguers... ). Una vegada a l'any, amb la declaració de renda, tenim la possibilitats de passar comptes i rebre o pagar diners en funció de si (segons el que diuen les normatives) ja hem pagat més del compte i hem de rebre els diners que hem pagat de més o, per contra, ens toca encara pagar una mica més.

Com a ciutadans entenem la nostra necessària col·laboració econòmica en projectes comuns. De tota manera podríem posar moltes objeccions a com es gasten els nostres diners. Quan votem a un partit o a un altre, aquest  és un tema clau a tenir en compte: què es destina a educació, a sanitat, a solidaritat... Més enllà d'aquesta oportunitat,  des dels anys 80 sorgeix una iniciativa lligada al concepte d'objecció de consciència, anomenada "objecció fiscal a la despesa militar". Els objectors fiscals a la despesa militar fan valdre que la seva consciència pacifista els impedeix de col·laborar al manteniment d'un exèrcit i a la compra d'armament.

L' objecció de consciència és reconeguda en molts països, entre ells a Espanya, on la llei eximeix a les persones objectores de prestar serveis a l'exèrcit. Els objectors d'arreu del món estan treballant per a que els estats reconeguin també que els objectors de consciència puguin ser eximits de la seva participació econòmica a la despesa militar. De moment aquest dret no s'ha reconegut, però cada any, centenars de persones descompten d'allò que els tocaria pagar en concepte d' IRPF el percentatge que l'estat destina a pressupostos militars.

Parlem-ne una mica més: Què és i com es fa l'objecció fiscal a la despesa militar?

La idea bàsica és impedir que els propis diners es destinin a finalitats militars, al mateix temps entenem que, per aquest fet no hem de pagar menys impostos que altres ciutadans. Per tant, de la declaració de renda calculem els diners que anirien a despeses militars (un 4% aproximadament del que hem aportat) i els deduïm directament i, d'altra banda, fem la donació d'aquesta quantitat  a una entitat solidària i l' adjuntem a la declaració de renda juntament amb una carta declarant-nos objectors fiscals. Sembla complicat però no ho és tant, al SIOF (servei d'informació sobre l'objecció fiscal) en aquesta adreça trobareu tota la informació necessària tant teòrica com pràctica per fer-vos objectors fiscals a la despesa militar, així com contactes per rebre ajuda directament.

L'objecció fiscal és una manera més de treballar per la pau, de contribuir a posar fi a les guerres  i de generar una cultura de diàleg i de solidaritat.

Rubí Solidari

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Opinió

24-09-2018

 

Ja han marxat els infants sahrauís

El Brahim, la Maimuna, la Sabah i el Sidi ja tornen a ser a casa seva, als campaments del (…)

Societat

03-07-2018

 

Quatre nens sahrauís passaran 'unes vacances en pau' a Rubí

Quatre nens sahrauís ja estan a Rubí per gaudir d'unes vacances en pau i 450 infants d'e(…)

Societat

10-04-2018

 

Rubí Solidari inaugura una exposició a l'Ateneu sobre el conflicte del Sàhara Occidental

L'Ateneu acull fins al 20 d'abril una exposició de Rubí Solidari sobre el conflicte del (…)

Societat

24-01-2018

 

Jordi Armadans serà dijous a la ciutat per donar suport a la plataforma Rubí per la Pau

La plataforma Rubí per la Pau ha convocat aquest dijous, 25 de gener, a les 19h una conce(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!