Un 93% de l'audiència veuria bé que se sancionessin les empreses que paguin menys a les dones
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament ofereix assessorament legal envers aquesta qüestió
Un 93% de l'audiència de Rubitv.cat creu que seria positiu que se sancionessin les empreses que pagui menys a una dona que a un home pel mateix lloc de treball. En canvi, un 4% s'ha decantat pel 'no' i un 2% ha mostrat la seva indiferència envers aquesta qüestió. Aquests resultats són fruit d'una enquesta que aquest mitjà de comunicació ha mantingut activa durant tres setmanes. L'enquesta ha obtingut un total de 1.056 vots.
Cal tenir en compte que la violència de gènere en l'àmbit laboral pot consistir en violència física, sexual o psicològica, i es pot manifestar en forma d'assetjament sexual o per raó de sexe. El primer el constitueix qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat d'índole sexual que tingui com a objectiu o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat d'una dona o de crear-li un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest. El segon és aquell comportament no desitjat relacionat amb el sexe d'una persona en ocasió de l'accés al treball remunerat, la promoció en el lloc de treball, l'ocupació o la formació, que tingui com a propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat de les dones i de crear-los un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu.
Eines legals per lluitar contra aquesta discriminació
Segons informa el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Rubí, les eines legals per lluitar contra aquesta discriminació són la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, que estableix la indemnitat davant les represàlies, estableix el principi d'igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes, aplicable en l'àmbit de l'ocupació, estableix l'obligatorietat de les empreses d'elaborar i aplicar plans d'igualtat, les empreses han d'establir mesures per prevenir i abordar l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe. També hi ha la Llei orgànica 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, que dedica el capítol 7 a abordar l'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe en l'àmbit laboral i social, estableix que el govern ha de promoure les actuacions de sensibilització i formació destinades a difondre el dret de totes les treballadores a ser tractades amb dignitat i a no tolerar l'assetjament sexual, i estableix que el govern ha de promoure el diàleg social en la lluita contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, entre d'altres mesures.
El SIAD, ubicat a l'edifici Rubí Forma, informa, assessora, atén i acompanya en relació a l'exercici dels drets de les dones en tots els àmbits de la vida laboral, social, personal i familiar, especialment les que pateixen violència masclista. Quant a la violència masclista en l'àmbit laboral, tant a nivell jurídic com psicològic, el SIAD ofereix una primera atenció, orientació, suport psicològic ─a determinar en funció del cas─ i valora la derivació als serveis competents en matèria laboral ─Col·legi d'Advocats i Sindicats─. El seu telèfon de contacte és el 93.581.39.00.
RUBITV.CAT / Foto: Cedida