13-02-2018
 

Rubí Brilla estudiarà com bonificar o subvencionar la instal·lació de punts de càrrega per a particulars i empreses

La comissió de seguiment del Pla Director del projecte ha fet balanç de tot el què s'ha fet fins ara

La comissió de seguiment del Pla Director Rubí Brilla 2016 - 2019 (PDBR) s'ha reunit recentment al Fòrum de la Masia de Can Serra. Aquest òrgan està format pel Comitè de direcció del Pla Director Rubí Brilla, els grups polítics municipals, col·legis professionals, universitats, associacions empresarials i experts. En el marc d'aquesta comissió, l'equip Rubí Brilla ha exposat la memòria anual de 2017 contrastant-la amb els objectius establerts en el PDBR i revisant-los si s'escau. El regidor de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha presidit la sessió. 'Rubí Brilla avança a bon ritme amb l'aplicació del seu Pla Director, adaptant-lo quan cal a la realitat canviant del municipi i, de cara el 2018, centrarà la seva activitat en l'apoderament ciutadà que creiem que és una eina indispensable per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes', ha dit Güeto.

La primera línia estratègica del PDRB són accions derivades del Pacte d'Alcaldes (PAES) que tenen per objectiu optimitzar la gestió i l'ús de l'energia dels edificis públics i serveis municipals, consumir energia renovable i adaptar el document PAES al nou Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES) al qual Rubí es va incorporar el 8 de maig de 2017. Així, durant el curs 2016-2017 el sector públic ha estalviat 83.161 euros a través del Rubí Brilla. El projecte 50/50 d'estalvi energètic que s'implanta a 12 escoles públiques de la ciutat i 7 entitats esportives ha aconseguit un estalvi de 31.182,15 euros durant el curs 2016-2017. Des de 2012, les escoles han acumulat un estalvi de 322.000 euros. Durant 2018, Rubí Brilla preveu fer una avaluació de riscos i vulnerabilitat al clima que permetrà, per exemple, detectar les zones amb més temperatura del municipi i que, per tant, tenen més risc de patir episodis de calor extrema.

La línia estratègica número dos del document treballa el sector industrial. Durant 2017, s'han celebrat 4 reunions tècniques dirigides al sector industrial amb una assistència mitjana de 25 empreses i 54 persones. Igualment, s'ha treballat en la potencialitat solar de les naus industrials i s'ha assessorat 5 empreses per tal que incorporin instal·lacions d'energia solar. Durant 2018, s'impulsarà un grup de compra agregada a través del qual les grans empreses podran estalviar entre un 2 i un 4% de la seva factura energètica i les petites i mitjanes empreses entre un 20 i un 30%. També l'any vinent, es promourà la figura del gestor energètic compartit: un professional format en eficiència energètica que duu a terme accions d'estalvi a un grup d'empreses de la ciutat que poden finançar la contractació de més professionals de l'àmbit energètic amb l'estalvi aconseguit.

Rubí Brilla treballa el Comerç des de la tercera línia del pla director. Durant 2017, s'ha incorporat al pla director l'objectiu de convertir el Mercat Municipal en el primer Mercat Sostenible de l'Estat. A través del projecte Mercat Sostenible, s'han realitzat les auditories inicials de les parades de l'equipament municipal i s'ha entregat el corresponen informe de millora als paradistes. També s'han dut a terme tallers sectorials a comerços d'alt consum i de factures. A més, també s'han completat les auditories bianuals dels establiments del projecte Comerç Sostenible. Durant 2018, el pla director es compromet a dur a terme una segona edició de la iniciativa de Comerç Sostenible amb 40 noves botigues i completar la millora de l'eficiència energètica del Mercat Municipal.

El sector domèstic correspon a la quarta línia estratègica del pla director i es treballa a través de l'assessorament energètic a famílies, que substitueix la denominació Comunitat Rubí Brilla, i el projecte Energia per a Tothom. L'any passat 166 famílies van assistir als tallers mensuals sobre la factura elèctrica i de mitjana han estalviat un 45% de l'import de la seva factura, uns 260 euros l'any. De cara a 2018, Rubí Brilla crearà el Punt d'Assessorament Energètic Itinerant. 98 famílies s'han beneficiat de la cinquena edició del programa Energia per a Tothom. S'han fet 10 sessions formatives a 73 famílies a través de les quals s'han optimitzat 54 contractes energètics i 32 famílies han accedit al bo social. Cada família ha fet una inversió mitjana de 59 euros i estalviat de mitjana 258 euros l'any. En aquesta campanya, s'han invertit en total 5.770 euros en mesures d'aïllament, millores elèctriques, millores de climatització i mesures d'eficiència energètica.

La cinquena línia estratègica del PDRB és la promoció i sensibilització en la qual s'emmarca l'organització del Congrés Rubí Brilla, la primera Fira del Vehicle Elèctric i la participació en diverses jornades i ponències en l'àmbit estatal i europeu.

La transferència tecnològica, línia estratègica número sis, fomenta les col·laboracions del model triple hèlix (universitat- empresa- ajuntament). Durant 2017, s'ha tramitat l'adhesió de la ciutat a l'Any de la Gestió Energètica Eficient i la inclusió de l'Ajuntament de Rubí al Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya.

Impulsar la rehabilitació energètica integral, la col·laboració en projectes de rehabilitació privats amb fons estatals i la generació d'una xarxa de centres d'energia de barri són els tres projectes que s'emmarquen dins la setena línia estratègica del pla sobre rehabilitació energètica. Així, durant 2017 s'han impulsat set cursos de Formació Professional sobre rehabilitació energètica, eficiència energètica i energies renovables i es proposarà durant 2018 la creació de polítiques fiscals que bonifiquin la rehabilitació energètica. L'edifici Ressò de Sant Muç s'ha constituït en el primer centre d'energia de barri.

La mobilitat sostenible és la vuitena línia estratègica del pla. Durant 2017, Rubí Brilla ha creat un grup de prova pilot de Bike Sharing Electric, ha fet aportacions de criteris de sostenibilitat al pla de mobilitat i ha estudiat les necessitats de transport públic als polígons industrials. El projecte d'instal·lació de fotolineres s'ha modificat. Rubí amb tres fotolineres, dues d'elles públiques, compleix amb escreix els mínims fixats per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) quant a nombre d'estacions a la zona. Així, en lloc de crear nous punts de càrrega, Rubí Brilla treballà durant el 2018 les bonificacions i subvencions per a la instal·lació de punts de càrrega per a particulars i empreses, millorarà l'eficiència dels punts de càrrega públics existents i augmentarà la potència dels carregadors.

Finalment, l'última línia estratègica del pla tracta l'autoabastiment energètic. A través d'aquest punt, Rubí Brilla es compromet a finalitzar un estudi de potencial solar residencial i promoure la instal·lació de plantes generadores d'energia solar fotovoltaica connectades en autoconsum a cobertes municipals disponibles.

La sessió va comptar amb la presència de regidors dels grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans- Partido de la Ciudadanía (C's), Alternativa d'Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Veïns per Rubí (VR).

RUBITV.CAT / Foto: Ajuntament de Rubí

 
5 comentaris
 

Comentaris

14-02-2018
14:40
 
jose

Mucho Rubi Brilla y luego tenemos las aceras llenas de coches. Es mejor menos coches que no coches igualmente pero eléctricos...
Yo prefiero poder andar ¡SEGURO! por encima de las aceras, sin bajarme porque hay un coche, sin miedo porque viene un coche invadiendo mi acera porque en la otra hay coches aparcados y no hay pivotes de seguridad, o con cuidado para que un retrovisor no me de otro golpe porque se prefieren aceras estrechas y coches aparcados que aceras anchas quitando aparcamiento, etc etc
Este ayuntamiento sólo piensa en los coches, una pena.

 
14-02-2018
10:05
 
Enhorabona

El projecte Rubí Brilla em fa sentir orgullós de pertànyer a Rubí. Crec que és una forma de dignificar la nostra ciutat amb projectes que milloren la qualitat de l'aire i promouen un model energètic net i renovable. Enhorabona a tot l'equip!

 
14-02-2018
07:32
 
Rubinense87 Fotolineras

Por suerte, el Ayuntamiento ha hecho caso de los expertos de la Generalitat y de la oposición y ha dado marcha atrás en la idea de hacer 10 fotolineras en Rubí que hubieran costado 700.000 euros prácticamente sin retorno. El problema es que la idea era de 4 iluminados que aún tienen mucho poder dentro del ayuntamiento y otros que asesoran al Ayuntamiento.

 
13-02-2018
23:38
 
Si llegíssim

Potser si llegíssim la nota, no hauríem de pensar i dir qualsevol cosa

 
13-02-2018
14:36
 
presadepel

la de €€€€ que ens hem gastat amb això del Rubí Brilla i a mi sempre em dona la sensació que la mitat és postureig com lo de la ciutat dels infants.

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

16-12-2018

 

Esportistes i artistes de renom participaran a les fotografies solidàries amb La Marató de TV3

Aquest diumenge, 16 de desembre, esportistes de renom de Rubí, així com l'actor Rubén Y(…)

Societat

15-12-2018

 

La Sindicatura avisa que un 30% dels ajuntaments no ha presentat els comptes de 2017

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic divendres que un 30% dels ajuntament(…)

Societat

13-12-2018

 

L'exposició "Humoràlia i Drets Humans" es prorroga fins el 18 de gener

L'exposició Humoràlia i Drets Humans es podrà veure a la Biblioteca Municipal Mestre M(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!