Diversos experts debaten al congrés Rubí Brilla sobre la mobilitat sostenible i centrada en les persones
Durant la sessió el públic ha pogut conèixer i preguntar sobre un bon nombre d'experiències reals
Més de 200 persones han assistit aquest divendres a la quarta edició del congrés Rubí Brilla, dedicat enguany als reptes de la mobilitat sostenible. Diversos experts han debatut sobre aquesta qüestió i molts d'ells han insistit en la necessitat de recuperar la via pública per als vianants per motius mediambientals, de salut i socials.
L'expert Jorge Morales de Labra ha estat el primer ponent del congrés i ha reflexionat sobre l'ús racional de l'energia i ha fet èmfasi en la necessitat que les persones tornin a conquerir l'espai públic. Carme da Silva, regidora de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de Pontevedra ha explicat que fa 18 anys que els vianants guanyen la partida als vehicles amb molts més carrers per a vianants, menys aparcaments, velocitat màxima de 30 km/h, uns fets que han comportat que a la ciutat gallega no s'hagi produït cap accident mortal des de l'any 2011 i que la contaminació s'hagi reduït un 70%.
A Amsterdam també s'han pres molt seriosament aquest canvi de model. De fet, la capital dels Països Baixos lidera en penetració del vehicle elèctric i, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, l'àrea metropolitana de Barcelona hauria de seguir el mateix camí. D'altra banda, l'Institut Català de l'Energia ha defensat la seva aposta pel vehicle elèctric i avancen que el nou model del segle XXI en matèria de mobilitat es basarà en què els catalans recarreguin el cotxe a casa o a la xarxa de fotolineres, però defugint de l'actual model de 1.400 benzineres que hi ha ara a Catalunya.
De la seva banda, IS Global ha posat l'accent en les afectacions per a la salut del model de mobilitat actual, tot i que creuen que el vehicle elèctric no és la solució a tots els mals.
Al congrés Rubí Brilla també s'ha parlat sobre la tecnologia, la infraestructura i el model d'explotació dels vehicles elèctrics amb diversos experts, que han demanat bonificacions i ajudes a les administracions. Ana Maria Martínez, alcaldessa de Rubí, ha anunciat que al nostre municipi ja s'està treballant en unes noves ordenances que premiïn els ciutadans que apostin per la mobilitat sostenible. També ha dit que en un futur podrem veure autobusos elèctrics a la nostra ciutat, un municipi que actualment aborda l'ampliació de l'illa de vianants.
El quart congrés també ha dedicat uns minuts a diversos casos pràctics, com ara les bicicletes elèctriques a polígons industrials de Sant Quirze o les experiències de TMB, Som Mobilitat, Electromaps i Som Ecolígistica.
RUBÉN CABÚS
Comentaris

Fets
Debatre i parlar és necessari i està molt bé. Ara, de moment, els fets són: que molta gent necessita un vehicle privat per arribar al seu lloc de treball, perquè no és factible fer-ho en transport públic; que els vehicles elèctrics tenen un preu prohibitiu i que, donada la seva poca autonomia i les mancances en termes de possibilitats de recàrrega, no són una alternativa real. Entre tant, respirem i respirarem m***.

Fa
Excelente resumen. Felicidades Rubén y felicidades a los organizadores del Congreso