Una trentena de bars i restaurants de polígons inicien una prova pilot de recollida de residus porta a porta
Un sistema d'identificació d'usuari identificarà les escombraries dels establiments
En les properes setmanes es posarà en marxa una prova pilot de recollida de residus porta a porta a un centenar d'establiments comercials i de restauració de la comarca, concretament als municipis de Rubí, Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall. Aquesta prova pilot, que tindrà una durada de 6 mesos, té per objectiu millorar els percentatges de recollida selectiva en aquests municipis per tal de contribuir a superar l'estancament del reciclatge i poder assolir els objectius previstos per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i la Unió Europea de cara al 2020.
El Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT 2013-2020) estableix que la recollida selectiva, l'any 2020, hauria de ser superior al 60% en pes. Aquest document també marca com a objectiu reduir a menys del 10% la presència d'impropis ─residus que no es llencen al contenidor adequat─ a la fracció orgànica i disminuir a menys del 25% els impropis al contenidor dels envasos.
Es calcula que entre un 20 i un 30% dels residus que es recullen provenen del sector comercial. I tenint en compte que els establiments de restauració són grans generadors de residus, s'ha escollit principalment aquest tipus de negocis per fer la prova pilot.
En el cas de Rubí, hi participaran 33 bars, restaurants, empreses de càtering i rostisseries i 6 instal·lacions municipals ─el pavelló de La Llana, la Masia de Can Serra, el parc municipal de neteja, els horts municipals de Cova Solera, la Unió Petanca Les Torres i la pista d'atletisme de Can Rosés─, tots ells ubicats als polígons. A principis de novembre s'implementarà aquest nou sistema de recollida porta a porta de les fraccions orgànica, paper i cartró, envasos i rebuig, mitjançant un sistema d'identificació d'usuari ─el vidre s'haurà de continuar dipositant als contenidors verds─.
En el cas de Castellar, la prova pilot es farà al centre del municipi i inclourà 78 grans generadors ─22 establiments del sector de la restauració i 56 comerços diversos, com ara fruiteries, carnisseries, peixateries, forns i pastisseries, entre d'altres─; mentre que a Sant Llorenç Savall hi participaran una vintena de comerços i establiments de restauració repartits per tot el municipi i una residència d'avis.
La pèrdua d'anonimat, així com la facilitat en el servei de recollida ─el residu es va a buscar a la porta de l'establiment─ facilita l'augment de la recollida selectiva. La prova pilot, a més, es reforçarà amb una campanya de seguiment i inspeccions als establiments participants.
'La participació de Rubí en aquest projecte incidirà en la necessitat que la nostra ciutat surti de la situació d'estancament en matèria de recollida selectiva', ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. El rubinenc també ha recordat que, en el cas de Rubí, la prova pilot s'emmarca en la campanya de promoció de la recollida selectiva Recicla! Posa colors a la ciutat i ha afegit: 'la prova pilot durarà sis mesos, tot i que la intenció és que sigui la porta d'inici a una nova filosofia'.
Per la seva banda, el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba, ha comentat: 'Sabem que aquesta prova pilot suposarà un canvi d'hàbits en aquests establiments, participant en la gestió del dia a dia. Però també estem convençuts que amb la implicació de totes i tots podrem fer un salt endavant en la millora dels resultats de la recollida selectiva dels nostres municipis'.
L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha avançat: 'Estem fixant un nou canvi de paradigma a molts municipis. Hem de ser capaços d'estendre les experiències d'èxit que ja hi ha a la comarca a d'altres municipis. Perquè les previsions de reciclatge pel 2020 no les assolirem si no fem accions com el porta a porta que avui presentem'. Giménez també s'ha referit a les ordenances fiscals: 'Haurem de fer una aposta perquè les taxes vagin en relació a la quantitat dels residus que es generen i la qualitat del reciclatge'.
Per tal de portar a terme aquesta experiència pilot es compta amb una subvenció de 50.000 euros de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).
RUBITV.CAT / Foto: Localpres
Comentaris
![](images/img8.gif)
amaia
D'acord en que aquells contenidors fan pena, però als del centre ja fa temps que els hi recullen a la porta!
![](images/img8.gif)
Pere
Doncs podrieu haver començat pels del Centre, que són molt i molt incívis i deixen el cartro, el plàstic i altra brossa fora dels contenidors, passeu pels contenidors de Cal Nadal i veureu, així veuríem si funciona, als polígons de ben segur que no ens n'adonem i serà una altra campanya només anunciada, no implantada.
Quan acabeu el mandat haureu de comprar un altra disc dur perque no us cabran totes les fotos que us esteu fent.