El rubinenc David Buil és un dels impulsors del nou Col·legi de Criminòlegs de Catalunya
El nou organisme vol donar a conèixer entre la societat una disciplina encara molt desconeguda
El rubinenc David Buil és un dels impulsors del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya, un projecte comú de l'Associació Catalana de Criminòlegs (ACC) i l'Associació Interuniversitària de Criminologia (AIC), les dues principals societats de representació professional del col·lectiu de criminòlegs a Catalunya avui dia.
Tal com ha explicat David Buil a Rubitv.cat, l'any 2011 es va presentar, per primer cop, la sol·licitud formal de creació del Col·legi i, finalment, després de diverses reunions amb l'administració, el maig de 2017, el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya van aprovar la creació del Col·legi. 'Aquest procés va ser llarg, carregat de reunions i entrega de documentació i burocràcia, però és evident que era un procés necessari per arribar fins on ens trobem avui dia', diu Buil.
Un cop aprovada la creació d'aquest, l'ACC i l'AIC van acordar la creació d'una comissió gestora formada per tres membres de cada entitat, la qual s'encarrega de la redacció dels Estatuts primers de l'entitat i de la creació de les estructures organitzatives d'aquesta. David Buil és un dels representants de l'AIC en aquesta comissió gestora. Tota la tasca desenvolupada per la comissió gestora del Col·legi haurà de ser aprovada per l'Assemblea constituent de la institució, la qual també haurà de decidir si aprova els Estatuts redactats i votar els membres de la primera Junta directiva del Col·legi. De moment, el futur Col·legi ja disposa d'una pàgina web on informar els criminòlegs interessats a formar-hi part.
'La creació del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya és una sol·licitud històrica del col·lectiu de criminòlegs a Catalunya', explica David Buil, que recorda que els col·legis professionals 'són les institucions encarregades de l'ordenació, representació i defensa de les professions al nostre país, així com de garantir el compliment de bones pràctiques deontològiques en l'exercici professional'. Per tant, segons Buil, 'la no existència del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya suposava un greuge comparatiu del col·lectiu de criminòlegs enfront altres professions que si disposaven dels mecanismes institucionals per a vetllar per a una adequada inserció professional tant a les diferents administracions públiques com al sector privat, per a defensar als professionals de pràctiques intrusives, i per a ordenar l'exercici professional a través d'un codi deontològic en el qual s'haurà de treballar'. A Catalunya, la criminologia és una professió relativament jove, ja que els primers estudis universitaris de llicenciatura de segon grau en criminologia a Catalunya no es van implantar fins a l'any 2004, llicenciant-se la primera promoció a finals de l'any 2005, fet que fa encara més necessària la tasca de difusió de la professió del criminòleg per part del Col·legi. Actualment, el grau en Criminologia s'ofereix a sis universitats catalanes.
La criminologia, una professió encara molt desconeguda
'El fet que la criminologia sigui una disciplina jove al nostre país, també explica el desconeixement de moltes empreses i institucions sobre la nostra tasca professional', explica Buil. El criminòleg és el professional encarregat de l'estudi de la delinqüència i el comportament antisocial, el delinqüent, la víctima i els mecanismes de control social, des d'una perspectiva integral que té com a objectiu la prevenció del delicte i la conducta antisocial, la intervenció i el tractament amb els infractors i la reparació de les víctimes. En aquest sentit, els criminòlegs són professionals capacitats per a l'elaboració de plans locals de seguretat, l'anàlisi de dades delinqüencials tant en l'àmbit local i regional, el disseny de programes de tractament amb infractors a presons i mesures penals alternatives, la mediació penal i comunitària, fins i tot en el disseny urbà segur de les ciutats, entre d'altres.
L'objectiu de la comissió gestora és poder aprovar els Estatuts el mes vinent i poder constituir definitivament el Col·legi abans del 2018. Actualment existeixen al voltant de 2.000 titulats en Criminologia a Catalunya i es graduen anualment prop de 350 criminòlegs i criminòlogues a les universitats catalanes.
RUBÉN CABÚS / Foto: Cedida