La mostra 'Festes de foc als Pirineus' arriba a l’Ateneu
L'exposició es podrà visitar a l'equipament municipal fins al 24 de setembre
La inauguració de l'exposició 'Festes de Foc als Pirineus' ha estat un dels últims actes de la Festa Major Petita de Sant Roc. La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l'actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer que, des de 2015, es reconeix com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
Cada any, coincidint quasi sempre amb el solstici d'estiu, a 63 pobles d'Andorra, Aragó, Catalunya i França s'hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. Aquesta tradició consisteix a baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses que culminen en una foguera al voltant d'un arbre de foc. A través de fotografies, textos i objectes, l'exposició mostra les diverses modalitats d'aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret.
L'alcaldessa, Ana María Martínez, acompanyada del regidor de cultura, Moisés Rodríguez, i la directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Ma Àngels Blasco, han obert la mostra al públic. 'Dins de la programació de Sant Roc s'hi inclou també un contingut en forma d'exposició i xerrada per donar a conèixer algun fet de la cultura popular i tradicional que se suma a la feina de les entitats de la nostra Festa Major Petita, moltes d'elles relacionades precisament amb el foc', ha dit l'alcaldessa.
Es tracta d'una mostra preparada per la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals que ara arriba a l'Ateneu rubinenc. 'És una festa espectacular, molt col·laborativa, molt arrelada als pobles on es fa, però realment havia quedat tancada a les zones de cadascun dels municipis que la celebren, per això estem contents que arribi a Rubí perquè és una manera d'explicar aquestes tradicions ancestrals', ha conclòs Blasco.
La inauguració ha culminat amb la conferència Les falles pirinenques a càrrec de Xavier Farré, historiador i expert en el món fallaire.
L'exposició es podrà visitar a l'Ateneu Municipal fins al 24 de setembre.
RUBITV.CAT / Foto: Localpres