01-09-2017
 

La generació de residus municipals a Catalunya augmenta a un ritme inferior al del creixement econòmic

El Vallès Occidental ha registrat una taxa de recollida selectiva del 35,03% aquest any 2016

L'any passat es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals a Catalunya, que corresponen a 1,36 quilos de deixalles per habitant i dia. Les xifres indiquen un lleuger repunt respecte l'any anterior (1,35 kg/hab/dia) en dades absolutes tot i que, si es té en compte el creixement econòmic, existeix una certa dissociació, i s'observa una tendència al canvi cap a un model de producció i consum més sostenible. Tot i que el producte interior brut (PIB) creix, es conté la generació. L'any 2016, el PIB va augmentar un 3,7% respecte el 2015 mentre que la generació de residus municipals va ser només un 0,65% superior a l'any anterior.

Del total dels residus municipals, el 2016 es van recollir selectivament el 38,5%, és a dir, 1,4 milions de tones, xifra que representa una lleugera disminució respecte l'any 2015 (-0,6%). Per quart any consecutiu es posa de manifest que les sostraccions de materials dels contenidors -metalls i paper- influencien en els resultats. En el cas del paper, a més de no haver-hi hagut una variació substancial en el consum, s'estima que existeixen unes 200.000 tones provinents de circuits específics que no computen a nivell municipal, així com robatoris dels contenidors. Considerant aquesta variable, la recollida selectiva bruta total podria situar-se uns cinc punts per sobre del valor actual (entre el 40-43%).

Així mateix a les deixalleries catalanes arriben molts residus 'canibalitzats', és a dir, que se'ls han sostret prèviament els recursos de valor econòmic que contenen -bàsicament alguns metalls com el coure- fet que afecta a la gestió de residus municipals. És el cas, per exemple, dels materials dels frigorífics dipositats a les deixalleries. El 2012 es produïa una canibalització del 37,14% dels aparells, que va passar a ser del 44,12% el 2013.
 
Pel que fa a la matèria orgànica, s'ha detectat un cert estancament en la recollida selectiva d'aquesta fracció. Els residus orgànics són els de major pes dins la composició dels residus municipals (37%). L'objectiu ha de ser la seva recollida separada en origen, i per això l'ARC tornarà a incidir en la importància de la recollida selectiva d'aquesta fracció. És per això que està preparant per a aquest 2017-18 una campanya de conscienciació específica.

El Vallès Occidental registra una taxa de recollida selectiva del 35,03%

Set comarques catalanes han assolit l'objectiu europeu previst per a l'any 2020 de recollir el 50% dels residus de forma selectiva: Osona, el Pallars Sobirà, la Terra Alta, el Moianès, el Montsià, la Segarra i la Conca de Barberà. Osona, que encapçala el rànquing, arriba a recollir selectivament pràcticament el 60% dels residus que recull. Aquests nivells es donen en gran mesura gràcies a la implantació de sistemes altament eficients de recollida selectiva. És el cas de la recollida Porta a Porta (PaP) que utilitzen ja 129 municipis catalans, abastant una població de més 300.000 habitants. Entre aquest any i el vinent, 172 municipis, amb una cobertura a 487.049 habitants, estan estudiant implantar aquest tipus de recollida o sistemes de pagament per generació. La taxa de recollida selectiva del Vallès Occidental durant l'any 2016 ha estat del 35,03%, situant-se a la part mitja-baixa de la classificació. Rubí s'ha situat cinc punts per sota (30,1%).

RUBITV.CAT

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

25-09-2018

 

El CTR-Vallès rebrà 26.000 tones de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona en poc més d'un any

El Ple del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha aprovat un conve(…)

Societat

14-09-2018

 

Un "escape room" sobre residus dissenyat a Rubí visitarà diverses escoles del Vallès durant aquest curs

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental inicia una nova edició de(…)

Societat

20-07-2018

 

L'Agència de Residus subvencionarà amb 4,6 milions d'euros la remodelació de la planta de Can Barba

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat subvencionar la primera fase de la rem(…)

Opinió

18-07-2018

 

La millor planta de reciclatge i de tractament de residus ets tu

És moment de deixar de banda totes les excuses i posar-nos a reciclar. Ens hi juguem molt(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!