20-07-2017
 

Els gestors del Museu de Rubí diuen que l'Ajuntament 'exagera' i avancen que no entregaran la valuosa ara paleocristiana

La Generalitat podria requisar part del fons en cas que es determini que no està garantida la seva protecció

Representants de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí han comparegut per segona vegada en roda de premsa per defensar-se davant les acusacions efectuades per l'Ajuntament de Rubí la setmana passada (veure notícia). Segons els gestors del Museu de Rubí, que va tancar portes diumenge passat, el Consistori 'exagera' quan diu que s'estan produint irregularitats legals en la conservació i difusió de les peces. Joaquim Messeguer i Francesc Xavier Arís, president i secretari de la Fundació, asseguren que el Centre d'Estudis Rubinencs i el Grup de Col·laboradors del Museu són 'la millor garantia' per tal que el fons de la Fundació es conservi en perfectes condicions. Segons ha pogut saber Rubitv.cat, la Generalitat podria requisar part del fons en cas que es determini que no està garantida la seva protecció, donat que la Fundació compta amb peces d'alt valor històric i patrimonial.

Els gestors del Museu de Rubí també han assegurat que l'Auditori Vallhonrat sí que compta amb detectors de fum, pols i humitat, així com mesures contra incendis, un dels motius pels quals l'Ajuntament ha decidit suspendre la col·laboració econòmica amb l'entitat.

No entregaran l'ara paleocristiana a l'arxiu municipal

Una de les qüestions de més importància en relació a aquest cas és el que té a veure amb la titularitat de les peces i la seva custòdia. L'Ajuntament diu que les entitats no estan garantint la seva conservació i difusió i demana que l'arxiu municipal les conservi, tenint en compte que l'Ajuntament també forma part de la Fundació Museu-Biblioteca. Representants del Grup de Col·laboradors del Museu, del Centre d'Estudis de Rubinencs i el rector de Sant Pere, també membres de la Fundació, ja avancen que no cediran les peces, algunes d'alt valor històric, com ara l'ara paleocristiana trobada a l'ermita de Sant Feliuet. Els gestors diuen que l'ermita es troba al terme municipal de Sant Quirze però que pertany a l'arxiprestat de Sant Pere, motiu pel qual ells es consideren legítims propietaris de la peça.

RUBÉN CABÚS

 
19 comentaris
 

Comentaris

24-07-2017
16:57
 
Ferran

És important que les entitats es renovin i que els que les condueixen no siguin sempre els mateixos...

 
23-07-2017
17:34
 
holalatierra-aquilaluna

Cal informació oberta i contrastada, perquè hi ha l'administració pública pel mig. Amb dues notícies esbiaixades no n'hi ha prou ni és just per a les parts, tot i que s'agraeixen els comentaris publicats al respecte, que denoten una gran sensibilitat i alt coneixement tècnic en gestió patrimonial.
Vist això, em decanto pel model municipal. Però, afinem conceptes: Segur que l'ara prerromànica, que és un altar de pedra, ha d'anar a parar a l'arxiu municipal? No voldríeu dir pas al museu municipal? Estem parlant al cap i a la fi d'una pedra, no? És que no la veig entaforada entre els expedients.

 
23-07-2017
02:15
 
Xavier Arís

Contestació a PREGUNTA 20/07/2017 (segona)
Les relacions entre ambdues entitats són que el Centre d’Estudis Rubinencs (CER) desenvolupa conjuntament amb el GCMR, tots els temes d’estudi sobre la nostra ciutat que vagin més enllà d’una pura col•laboració estricta amb la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí (FMBR).
En canvi, una tal col•laboració pura amb la fundació seria una competència exclusiva del Grup de Col•laboradors del Museu de Rubí (GCMR).

 
23-07-2017
01:41
 
Xavier Arís

Contestació a PREGUNTA 20/07/2017 (primera) “FINAL”:
Perquè així, si en algun moment, algú discrepés frontalment amb la línia majoritària sobre aspectes de la col•laboració amb la fundació, no hauria d’abandonar el col•lectiu de persones que constitueixen el GCMR-CER. Tan sols s’hauria de considerar a sí mateix/a, més membre del CER que del GCMR, continuant unit/da al gruix dels estudiosos de la ciutat, sense sentir de cap manera que l’hagi d’abandonar ja que constataria que conserva el respecte i benvolença de tots.

 
23-07-2017
01:39
 
Xavier Arís

Contestació a PREGUNTA 20/07/2017 (primera) “PRINCIPI”:
El GCMR va ser fundat el 1980 i no ha tingut interrupcions.
El CER va ser fundat el 1988, s’interrompí el 1993 i ha anat ressorgint de la mà del GCMR, des del canvi de segle.
Si bé actualment aquestes dues entitats diferents tenen les mateixes persones, l’objectiu principal del GCMR al “ressuscitar” el CER, no era merament fer renéixer una entitat pràcticament extinta, sinó garantir el respecte a les opinions minoritàries internes i evitar que es tornessin a produir divisions (com les de 1983-84) entre el col•lectiu d’estudiosos rubinencs, pel que fa a la col•laboració amb la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí (FMBR).

 
22-07-2017
23:39
 
Xavier Arís

Les fundacions, pel fet de ser entitats declarades d’utilitat pública, poden custodiar les peces en titularitat, si així ho indica la seva finalitat fundacional concreta.
La Generalitat només podria intervenir si s’incomplís aquest aspecte de la finalitat fundacional; és a dir, si els patrons conculquessin l’essència del concepte de Fundació (d’allò més greu que podrien fer com a patrons, i.e. membres del patronat d’una fundació).

 
22-07-2017
23:35
 
Xavier Arís

La legislació sobre patrimoni històric i arqueològic arrenca a la Segona República. Tan ben feta que ni el franquisme la va gosar modificar. Qualifica com a propietari de les peces arqueològiques a l’Estat i amb el retorn de la democràcia i el desenvolupament de les autonomies, a Catalunya, moltes de les competències van ser transferides a la Generalitat (que dotà al país amb la Llei de Museus i els decrets que la desenvolupen, etc.) a més, altres competències també són de les diputacions.

 
22-07-2017
23:31
 
Xavier Arís

Cap de les nostres entitats i tampoc cap dels nostres membres “es consideren legítims propietaris de la peça”.
Ni el propi Ajuntament de Rubí parla mai de “propietat” sinó de “[...] la Fundació [Museu-]Biblioteca que regenta en titularitat les peces [...]”.

 
21-07-2017
18:09
 
Rigirigi

Esto demuestra lo bien que el equipo de gobierno trata a las entidades del pueblo. Cuando no hacen lo que yo quiero, les acuso de supuestas irregularidades que luego nunca se demuestran o se materializan en nada. En fin otro caso mas de pésimos gestores de lo publico, sus técnicas y la política de cloacas a nivel municipal de nuestro ayuntamiento con las entidades.

 
21-07-2017
08:39
 
Ramon Serra

Aris i la panda... Amb la teva dèria obsessiva has canviat els playmobils per jugar a portar un museu. PROU
A més ja que amb el teu pobre sou t has pagat una joguina massa cara i els altres no volen jugar amb tu .... Doncs rabieta

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Cultura

14-09-2018

 

"L'Elèctric", el tren que va arribar a Rubí l'any 1918 després d'unes complexes obres per travessar Collserola

Una quarantena de persones han assistit aquest dijous al vespre a la primera conferència (…)

Cultura

10-09-2018

 

Aquest dijous, xerrada sobre com va construir-se la xarxa de tren fins al Vallès entre 1916 i 1922

El 13 de setembre de 1918 el tren va arribar a Rubí, una data històrica que enguany la c(…)

Cultura

04-08-2018

 

La meitat de la població catalana va visitar algun museu i centre expositiu durant l'any passat

El Departament de Cultura i l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural publiquen(…)

Opinió

12-07-2018

 

L'antiga presó

Imagino que la majoria lectors tenen present que, just davant de l'oficina de la Policia N(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!