11-05-2017
 

Habitatge: una altra assignatura pendent

Ramon Capolat (ICV)

'18,5 M€ recaptats el 2016, que serviran x comprar 350 habitatges per ús social. Portem +600 pisos comprats: ampliem parc, evitem l'especulació'

Aquest és el tuit que Damià Calvet, Director de l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) i Tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda de Sant Cugat, va publicar el passat 4 de maig al seu compte personal de twitter (@damiacalvet).

'L'Institut Català del Sòl, INCASÒL, i el grup La Llave de Oro (SAMATO, SA) han signat un contracte de compravenda de la parcel·la número 6 del sector ampliació de Can Sant Joan, a Rubí (Vallès Occidental). Els terrenys compten amb una superfície de 1.275m2 de sòl, 2.808m2 de sostre i un preu de venda d'1.187.784 euros (sense IVA). La promotora preveu construir 38 habitatges en règim lliure a Can Sant Joan.'

Aquesta és la notícia que publica l'INCASÒL a la seva web el passat 26 d'abril. La il·lustra amb una fotografia de Damià Calvet, director de l'INCASÒL i Lluís Marçà, President del Grup La Llave de Oro fent una encaixada de mans.

'M'he assabentat per la premsa de la notícia de la venda dels terrenys de l'INCASÒL a un promotor privat per a fer habitatges de règim lliure. Fa poc temps vam rebre una trucada de l'INCASÒL on ens preguntàvem si preferíem que les promocions d'habitatge en aquest sector fossin per habitatges de lloguer social o en règim lliure i vam respondre que la nostra opció era la primera. Estic indignada'. Aquesta fou la resposta no textual (encara no disposem de l'acta de Ple) que l'alcaldessa de Rubí va donar a una pregunta sobre els projectes de l'INCASÒL a Can Sant Joan, que li va fer la Regidora Mireia Gascón (AUP) en el Ple del passat mes d'abril.

Aquest article es podria acabar aquí afegint una darrera línia que digués: I ara, treguin vostès les seves pròpies conclusions.

Doncs si, treguin vostès les seves pròpies conclusions, però abans permetin-me que faci algunes preguntes per ajudar a reflexionar sobre les polítiques d'habitatge que es fan o no es fan a la nostra ciutat.

Si Rubí té un parc públic d'habitatge de lloguer de 308 pisos (Ajuntament+PROURSA+ INCASÒL+IMPSÒL) i prop de 3.000 pisos buits, és adequat vendre sòl públic a operadors privats per construir nous habitatges que van al mercat lliure?

Si a Rubí prop de 4.900 famílies es troben en una situació d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, d'acord amb el que estableix la Llei 24/2015, on són les actuacions en polítiques d'habitatge que ha implementat el govern municipal per afrontar aquesta situació?

Si el govern municipal reconeix que en els darrers anys no s'ha construït cap habitatge de protecció oficial i que no ha rebut cap cessió d'habitatges per part de la banca per ampliar el parc públic d'habitatges de lloguer, que pensa fer per revertir aquesta situació?

Com explica el govern municipal de Rubí que l'Ajuntament de Sant Cugat destini 551.400 € per un període de 4 anys per a la realització del programa de mobilització d'habitatges buits adreçat a persones en risc d'exclusió residencial i el pressupost municipal de Rubí no destini ni un euro a aquest tipus de programes?

Com s'explica que si la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, en la presentació del Decret del nou Pla per l'habitatge 2013-2016, va manifestar que es potenciarà la construcció d'habitatges públics en zones de més demanda i es potenciaran les polítiques socials, l'INCASÒL, institut que depèn d'aquesta Conselleria, vengui sòl públic de Rubí per construir habitatges pel mercat lliure?

Com s'explica que davant d'aquest fet, l'equip de govern municipal, no plantegi cap contraproposta, a part de la lògica indignació?

Si per 22 habitatges de protecció oficial, en règim de lloguer amb opció a compra, que ha ofert l'IMPSÒL aquest any a Rubí, s'han presentat 359 sol·licituds, quina és l'estratègia del govern municipal amb els propietaris de sòl públic per donar resposta a aquesta important demanda?

Podríem continuar fent preguntes relacionades amb la manca d'oportunitats que tenen els joves de Rubí per emancipar-se de la llar familiar, de l'accés a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió social, dels desnonats, de la manca de recursos que pateixen aturats o famílies monoparentals per accedir a un habitatge i també sobre els incompliments de l'equip de govern dels acords adoptats en matèria d'habitatge en el Ple i en els espais de participació creats a l'efecte, etcètera, etcètera.

El que fan evidents aquestes preguntes és la més absoluta manca de lideratge i de voluntat política per afrontar un dels principals problemes que té una part important dels nostres ciutadans.

Manca de lideratge en aplicar les polítiques que a altres ciutats del nostre entorn ja estan donant resultats, manca de capacitat de gestió i manca de priorització en l'assignació de recursos públics per fer front a un dels primers problemes que tenen molts rubinencs i rubinenques, l'accés a un habitatge de lloguer a preu assequible.

Ramon Capolat, portaveu ICV

 
5 comentaris
 

Comentaris

15-06-2017
18:26
 
Ewilio

Yo, por tener una edad , recuerdo los años que gobernó vuestro partido y haciendo memoria fue una época donde todos los "amiguetes" del partido en gobierno fueron colocados de manera indiscriminada en el ayuntamiento.
Hago esta reflexión , no con motivo de exculpar hoy a nadie, sino para que tomemos conciencia de la memoria selectiva que tienen algunos.
Por cierto ,40 años después , siguen siendo casi los mismos que hoy día son plantilla en nuestro municipio.

 
19-05-2017
20:25
 
ON NO N'HI HA NO EN RAJA.

NO EN SABEN MÉS POBRETS.
VEJAM SI OBREN ELS ULLS D'UN COP ELS QUE ELS HAN VOTAT.

 
19-05-2017
20:24
 
Mandato de 8 años máximo

Este ajuntamiento esta abotargado, tanto tiempo en la poltrona tienen el culo muy gordo.
Habria que limitar el mandato a maximo ocho años, pa que no se crean que la silla es suya.

 
17-05-2017
20:44
 
poirot

pues nada cunado seais mayoria tu y tus amiguetes lo solucionais,venga

 
11-05-2017
18:30
 
Un pas endavant

L'equip de govern fa temps que no està a l'alçada, no està clar si parlem de falta de voluntat o es tracta d'incompetència però el resultat és palmari. El pitjor ésvel futur, negre si s'aprova el POUM amb la proposta actual...

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

16-12-2018

 

Esportistes i artistes de renom participaran a les fotografies solidàries amb La Marató de TV3

Aquest diumenge, 16 de desembre, esportistes de renom de Rubí, així com l'actor Rubén Y(…)

Societat

15-12-2018

 

La Sindicatura avisa que un 30% dels ajuntaments no ha presentat els comptes de 2017

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic divendres que un 30% dels ajuntament(…)

Societat

13-12-2018

 

L'exposició "Humoràlia i Drets Humans" es prorroga fins el 18 de gener

L'exposició Humoràlia i Drets Humans es podrà veure a la Biblioteca Municipal Mestre M(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!