04-05-2017
 

No al TTIP/CETA

Rubí Solidari

El CETA és l'Acord Integral d'Economia i Comerç entre el Canadà i la Unió Europea (Comprehensive Economic and Trade Agreement, en anglès). El tractat el va signar el 30 d'octubre la tecnocràcia del Consell de la Unió Europea i la Comissió Europea i el va ratificar la majoria neoliberal del Parlament Europeu el passat 15 de febrer.

El 24 de març el Consell de Ministres també el va ratificar i el va enviar al Congrés de Diputats per passar el tràmit parlamentari i es preveu que arribarà a principis de juny al Parlament Espanyol i al Senat com a projecte de Llei per la seva aprovació.

La voluntat del PP amb el CETA és que es faci un tràmit parlamentari exprés per ratificar-lo a corre-cuita sense deixar molt de temps per a l'anàlisi o la consulta ciutadana, i sense temps per fer un estudi rigorós de les conseqüències de la seva aplicació.

I aquesta posició tan desesperada respon al fet que el PP sap que quan més temps passi, més possibilitats que es coneguin les greus amenaces que significa el CETA per a la majoria de la població. I a més no vol que el debat a l'estat espanyol coincideixi amb el que faran altres països de la UE, com França, Holanda o Àustria perquè aquests països podrien aturar la proposta.

Però aquest tràmit a la desesperada i sense soroll també interessa al PSOE i C's, en primer lloc perquè coincideixen amb la filosofia d'aquesta proposta neoliberal i, en segon lloc, perquè això evitarà que hagin d'escoltar organitzacions, associacions i plataformes pròximes al partit i que estan en contra, com per exemple la UGT, tradicionalment propera al partit socialdemòcrata.

És important destacar que el Congrés de Diputats i el Senat no poden variar el text del tractat, com tampoc ho poden fer la resta de parlaments nacionals,  ja que és un acord tancat i no tenen l'opció d'esmenar-lo. Solament poden votar sí o no encara que això suposi una manca més de sobirania parlamentària i de ruptura dels principis bàsics d'un Estat de Dret.

De què serveix un parlament si només ha de signar i ratificar sense pensar ni valorar? Es tindran en compte els parlaments autonòmics o els governs municipals? No. I això malgrat que alguns parlaments autonòmics i més d'un centenar d'ajuntaments importants de l'Estat espanyol, entre ells el de Rubí, han rebutjat el CETA i també el TTIP.

L'aprovació del CETA en el Congrés dels Diputats obrirà la porta a més privatitzacions del serveis públics i, a més, inclou clàusules que impedediran la remunicipalització dels serveis públics; limita la regulació del sistema financer i contempla la creació de tribunals privats d'arbitratge, aspectes que soscaven la democràcia i creen un sistema de justícia paral·lela,  al marge del sistema polític.

La campanya No al TTIP/CETA formada per 350 organitzacions, de la qual Rubí Solidari en forma part, recordarà al parlament que si no dedica suficient temps a estudiar el tractat, no complirà la seva funció legislativa i de control. Sense estudis d'impacte i sense consultes a la societat és impossible complir amb amb el seu deure de transparència i democràcia.

Molts ens preguntem si no seria factible la celebració d'un referèndum sobre el CETA. Creiem que sí, sempre que hi hagi voluntat política, ja que l'article 92 de la Constitució espanyola recull el referèndum consultiu no vinculant i que aquest es pugui plantejar sobre decisions polítiques d'especial transcendència. El CETA és un cas especial de transcendència política, social i econòmica perquè canvia l'ordenament polític i jurídic i els processos legislatius. No obstant,  cal dir que la voluntat política del PP, PSOE i C's ja va quedar molt clara el novembre passat quan van declinar la proposta presentada per Unidos Podemos i ERC de sotmetre el CETA a un referèndum.

Malgrat el fracàs d'aquesta proposta en l'àmbit polític, seria molt important que existís un moviment ciutadà que juntament amb els partits polítics proposés la creació d'una comissió d'estudi del CETA, per resoldre greus polèmiques sobre temes relacionats amb gestió dels serveis públics, els tribunals d'arbitratge, les regles de la propietat intel·lectual, la precarietat laboral, la regulació dels serveis financers, la rebaixa dels estàndards ambientals que posen en perill la salut, etc.

És el CETA bo per a les petites i mitjanes empreses (PYMES)? No. Segons experts d'un total de 20 milions de PYMES de la l'UE solament sis mil cinc-centes es podran beneficiar de les rebaixes aranzelàries i no aranzelàries.

Les mateixes PYMES denuncien que es trobaran en desavantatja respecte a les grans empreses. Consideren que els reglaments tècnics i les normes no haurien de desregular-se o abaixar-se de nivell, que els arbitratges inversionistes-Estats soscavaran els drets de les petites i mitjanes empreses...

Queda clar que aquest acord CETA afavorirà les grans empreses multinacionals i limitarà el dret a regular dels governs. Un estudi de la Universitat de Tufts, Massachusetts, parla de la pèrdua possible de 200.000 llocs de treball a la UE, de l' increment de desigualtats i tensions socials, desviament del comerç dintre de la UE, desviació de la participació de l' ingrés laboral... El CETA conduirà també a la compressió dels salaris amb una pèrdua a l'any 2023 d'entre 316 i 1331 € a la UE, i també comportarà la pèrdua neta d'ingressos del govern amb la conseqüent disminució de pressupost per a l'estat del benestar i la pèrdua neta en termes de PIB.

Una ràpida aprovació del CETA al Congrés dels Diputats per part del PP, Ciutadans i el PSOE confirmaria -una vegada més- que els tres partits treballen per les elits econòmiques i financeres, per les empreses de l'IBEX 35,  segrestant la democràcia i concentrant la riquesa, la qual cosa comportarà un increment de les desigualtats, les tensions socials i la por. Un brou de cultiu perfecte per oportunistes racistes i misògins com Trump i Le Pen.

Des del nostre punt de vista creiem que el CETA no és la solució al problemes econòmics de la nostra societat i per això rebutgem aquests acords que són la causa de la crisi econòmica i de les seves conseqüències desastroses per a les classes populars.

Defensem el control públic sobre sectors estratègics com l'energia i les finances, la remunicipalitzacio dels serveis privatitzats, lleis que prohibeixin els desnonaments, clàusules socials per les compres i contractacions públiques, més diner públic per als serveis socials, la eradicació de les causes de la pobresa, la lluita per frenar el canvi climàtic, la descarbonització i l' impuls a les energies alternatives renovables com a eina futura de desenvolupament, a polítiques de sobirania alimentària, a un comerç just basat en la desglobalització i al comerç local de proximitat.

Cal continuar la mobilització i mantenir informada la ciutadania, l'única que amb la seva mobilització pot fer canviar aquesta situació, impossibilitar la ratificació del CETA en el tràmit parlamentari, pressionar sobre els grups parlamentaris, denunciar els múltiples perills que significa el CETA i demanar als grups parlamentaris que hi estan en contra que facin una petició al Tribunal Constitucional perquè es pronunciï sobre la seva constitucionalitat.

A Rubí farem una exposició del 22 de maig al 5 de juny sobre el TTIP, el TISA i el CETA a l'Ateneu Municipal i una xerrada informativa el dia 30 de maig amb Javi Lechon del comitè català Noalttip.

Rubí Solidari

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Opinió

24-09-2018

 

Ja han marxat els infants sahrauís

El Brahim, la Maimuna, la Sabah i el Sidi ja tornen a ser a casa seva, als campaments del (…)

Societat

03-07-2018

 

Quatre nens sahrauís passaran 'unes vacances en pau' a Rubí

Quatre nens sahrauís ja estan a Rubí per gaudir d'unes vacances en pau i 450 infants d'e(…)

Opinió

18-04-2018

 

Declaració de renda i objecció fiscal a la despesa militar

Bona part dels ingressos d'un estat provenen dels impostos recaptats. El IRPF (impost de r(…)

Societat

10-04-2018

 

Rubí Solidari inaugura una exposició a l'Ateneu sobre el conflicte del Sàhara Occidental

L'Ateneu acull fins al 20 d'abril una exposició de Rubí Solidari sobre el conflicte del (…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!