21-04-2017
 

Abordar la dislèxia per combatre el fracàs escolar

ERC i AUP

Segons dades del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, entre el 25% i el 30% dels alumnes de Catalunya pateixen fracàs escolar. Aquests percentatges estan significativament allunyats de la mitjana europea, que se situa entre el 5% i el 10% de l'alumnat (menys del 7% a països nòrdics com Finlàndia). A més, si comparem aquestes xifres amb els reiterats informes PISA, Catalunya esdevé un dels països europeus amb major problemàtica escolar.

Diverses investigacions conclouen que les dificultats lectores donen lloc al 80% dels trastorns d'aprenentatge i són la causa del 60% dels casos de fracàs escolar, no pel trastorn en si mateix sinó pel fet que no es diagnostiquen ni es tracten amb la rapidesa i eficàcia necessàries. Cal tenir present que entre un 5% i un 15% de la població en edat escolar pateix dislèxia (podríem parlar d'un alumne dislèxic per cada classe de vint-i-cinc membres), un tipus de trastorn específic d'aprenentatge.

La detecció a temps d'aquest tipus de dificultats és garantia de poder fer una intervenció en el moment adequat i dotar d'eines als infants amb aquestes necessitats, al mateix temps que es duu a terme una reeducació de l'aprenentatge de la lectoescriptura. Sense aquest diagnòstic, la pressió pels mals resultats acadèmics reposa en l'infant. Un infant amb perfectes capacitats cognitives per a l'aprenentatge però que topa una vegada i una altra amb un mur invisible que el porta cap al fracàs escolar. Això genera desmotivació i frustració, i en molts casos estigmatització de l'alumne que ho pateix, generant disrupcions a l'aula. Aquesta és una situació que tindrà continuïtat en la vida adulta; els infants esdevenen adults sense formació bàsica, ja no només formal (titulació) sinó també amb manca de competències (problemes d'ortografia, de lectoescriptura...). A aquesta manca de formació li hem d'afegir una relativa vulnerabilitat emocional determinada per la baixa autoestima i la frustració acumulada en l'etapa escolar. Per tant, acompanyar a les persones amb trastorns d'aprenentatge té incidència més enllà del camp acadèmic.

Actualment, ens trobem que detectar i tractar un trastorn d'aprenentatge esdevé un fet que no és a l'abast de tothom. La situació socio-econòmica de la família determina en masses ocasions la vulnerabilitat de l'infant; els tractaments són llargs i amb un cost econòmic elevat. Per tant, el factor econòmic esdevé una barrera d'accés, segregant l'alumnat per condició social i exposant-lo al fracàs escolar. Cal, doncs, prendre consciència de la problemàtica i dotar-nos d'eines per abordar-la. Lamentablement, ens trobem amb un sistema sanitari i educatiu públic mancat d'eines i recursos per poder fer-ho de manera satisfactòria. En el cas de Rubí tenim un Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil saturat i que fa que els professionals no puguin cobrir adequadament les necessitats de la població (de Rubí i Castellbisbal). A més, el trastorns d'aprenentatge no es troben dins la seva cartera de serveis. Paral·lelament, l'Equip d'Assessorament i orientació Psicopedagògica (EAP) de Rubí - i Castellbisbal-, que fa un servei de suport i assessorament psicopedagògic i social als centres educatius i a la comunitat educativa, també està saturat. Finalment, les reeducacions es duen a terme a centres de psicologia, logopèdia i psicopedagogia privats o bé a institucions sanitàries com la UTAE (Unitat de Trastorns de l'Aprenentatge Escolar) de Sant Joan de Déu (de caire privat).

Per facilitar l'accés universal a la reeducació de l'alumnat amb dislèxia, l'Estat té un sistema de beques precari i que pauta una sèrie de condicions cada cop més excloents per a les persones que pateixen trastorns d'aprenentatge. L'última condició d'accés a les beques és el certificat de discapacitat. Aquest requisit, a banda d'estigmatitzar l'infant que presenta trastorn específic de l'aprenentatge, considerant-lo com a disminuït, dificulta el procés d'obtenció de beques. Estigmatització gratuïta i contradictòria ja que per a poder fer un diagnòstic de trastorn d'aprenentatge cal que les capacitats cognitives de l'infant o jove se situïn dins els barems de la normalitat.

Cal que la ciutadania, i sobretot les institucions, tan polítiques com educatives, prenguin consciencia de la situació. Cal abordar els problemes d'aprenentatge per garantir que en el camí no perdem actius i que tots els infants es puguin desenvolupar plenament. És per això que aquest mes d'abril proposarem al ple que l'Ajuntament: 1) faci un informe de les necessitats educatives dels infants escolaritzats de la nostra ciutat, 2) estudiï, juntament amb la comunitat educativa, la implementació d'eines econòmiques i efectives per treballar la lectoescriptura a les aules i fer reeducacions de trastorns de la lectura als cursos d'infantil i primària, 3) faci una valoració econòmica de la implementació d'un servei de logopèdia gratuït o a preu reduït, o bé a través d'un sistema de beques, especialment per a famílies amb pocs recursos econòmics, als centres d'educació infantil i primària durant unes hores, 4) sensibilitzi i informi a la població a través de xerrades i sessions informatives sobre els trastorns específics de l'aprenentatge.

També demanarem que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat incrementi els recursos humans als Equips d'Assessorament i orientació Psicopedagògica (EAP) i que el Departament de Salut de la Generalitat creï un segon Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) a la ciutat. Finalment, instarem al Govern Central a simplificar la tramitació de les beques destinades a reeducació de la lectura, i que no s'estigmatitzi als infants amb trastorns específics d'aprenentatge.

ERC i AUP

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Política

31-10-2018

 

L'ANC impulsarà finalment les primàries a Rubí de cara a les eleccions municipals

L'Assemblea de l'ANC de Rubí del passat dijous, 25 d'octubre, va decidir per 20 vots a fa(…)

Política

19-10-2018

 

Els partits independentistes es posicionen sobre les primàries republicanes

L'Assemblea Nacional Catalana de Rubí ha celebrat un acte informatiu i de debat sobre el (…)

Política

16-10-2018

 

Alguns grups municipals expressen dubtes sobre el procés participatiu sobre el Parc de Ca n'Oriol

Alguns grups municipals han volgut donar resposta als resultats de la consulta ciutadana p(…)

Opinió

10-10-2018

 

Casar-se a Rubí

Sens dubte, una de les coses més maques que em permet fer el càrrec de regidora és ofic(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!