El Vallès Occidental busca un model de residus més eficient per aconseguir millorar les dades de reciclatge
La comarca té una taxa de recollida selectiva del 34%, molt lluny del 60% desitjat per al 2020
Les dades de recollida de residus municipals de l'any 2016 han confirmat que a la nostra comarca, així com a la resta de Catalunya, les recollides selectives es troben en un punt mort. S'han estancat a l'entorn del 34% i no aconsegueixen fer el salt necessari per assolir els bons nivells de reciclatge previstos per la Unió Europea i pel govern Català pel 2020. Hores d'ara, amb una recollida selectiva encallada al 34% és difícil poder assolir els objectius del 60% per l'any 2020. Recordem que a Rubí les dades encara són pitjors (28,5%) (veure notícia) i que, per aquest motiu, l'Ajuntament té en marxa una nova campanya per fer créixer els índexs de reciclatge a la ciutat (veure notícia).
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental considera que calen canvis per impulsar la separació de residus a les llars vallesanes. Per això, l'ens comarcal està analitzant les dades en profunditat que indiquen, per exemple, la situació d'estancament en la recollida selectiva i en la producció de residus per habitant i dia. Aquesta xifra, indicadora de la generació de residus a les llars vallesanes, es situa a l'1,10 kg/hab/dia al 2016, amb lleugera pujada des de 2015 (1,09kg/hab/dia), un increment lleuger però constant que coincideix amb una tímida recuperació econòmica.
La matèria orgànica, la gran assignatura pendent
Si bé és cert que durant el 2016 es van recollir 29 tones de matèria orgànica més que respecte el 2015, aquesta xifra suposa només un augment de la recollida d'aquesta fracció del 0,14%. Els envasos també estan en caiguda lliure a la nostra comarca. El 2016 s'han deixat de recollir 550 tones d'envasos. Es passa de 11.020 a 10.470 tones, que en percentatge suposa una disminució del 5%. El vidre es manté com la fracció que més es recull i arriba al 56% de reciclatge, però tan sols creix un 0,66%. La recollida de paper creix un 2%, tot i que les dades absolutes encara són lluny d'aconseguir les més de 20.000 tones que es recollien abans de la crisi.
Davant aquesta situació, el ple comarcal ha decidit fet un pas més en l'elaboració del nou Pla de Residus i Recursos del Vallès Occidental, que té com a línies estratègiques la prevenció, recollida, transparència per la coresponsabilitat, tractament i millora de l'eficiència de la gestió dels residus a través de la gestió consorciada o comarcal de diferents actuacions.
RUBITV.CAT
Comentaris

Juan
Hay que reciclar primero a los del ajuntamiento que hace demasiados años que estan sentados en la poltrona esos sociatas. todo iria mejor. Mucho vividor y mucho comprao

Ester
La tasa de recogida aumentaría si se aplicaran las técnicas que ya se aplican en otros municipios y países. Consiste en tener las basuras en cada edificio, nada de contenedores en la calle, y los ayuntamientos dan las bolsas. Así cuando recogen la basura ven quién recicla y quién no y cuanta basura generan. A quienes no reciclan o generan mucha basura para la gente que está empadronada les suben el impuesto de basura y a los que sí se lo bajan. Además se recoge la basura normal 2 veces a la semana, plástico una vez cada 15 días y papel cada mes. El vidrio se recicla en los supermercados.