Warning: session_start(): open(/var/www/rubitv/tmp/sess_3ripbrbcphpcamg0bgoekm7n86, O_RDWR) failed: S’ha denegat el permís (13) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php:33) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33
Més verd a la ciutat: una aposta de futur - Opinió - Rubí TV
 
 
22-06-2016
 

Més verd a la ciutat: una aposta de futur

Mireia Gascon

El terme "illa de calor" es refereix a l’efecte que les zones construïdes (entorn urbà) tenen sobre l’increment de la temperatura en comparació amb el seu entorn immediat no construït, que per simplificar-ho li en direm entorn natural. Es calcula que la temperatura mitjana de l'aire anual d'una ciutat d’un milió de persones o més pot ser entre 1-3°C més alta que el seu entorn natural, i que de nit la diferència pot ser encara més gran (12°C). Aquestes diferències de temperatura, però, varien en funció de les característiques de l’entorn urbà: presència d’espais oberts, rius, zones verdes, distribució de la indústria, densitat i altura dels edificis...però, per què ens hauria de preocupar l’efecte “illa de calor” a Rubí?

Hi ha diversos estudis que demostren que les “illes de calor” incrementen el risc de mortalitat i de malalties relacionades amb la calor (esgotament i rampes per calor i cops de calor), afectant especialment poblacions sensibles com els nens, les dones embarassades i la gent gran. A més, generen més demanda d’energia durant l’estiu (i quan engeguem l’aire condicionat, de retruc generem encara més calor al carrer), entre d’altres.
En vistes de que amb el canvi climàtic es preveu un continu increment mitjà de la temperatura, que amb el pacte de París es vol limitar a 1.5º (seria el desitjat), màxim 2ºC, de cara al 2100, caldrà començar a prendre mesures per pal·liar els efectes d’aquest increment que sembla imparable.

Quines mesures es poden prendre des d’un ajuntament per reduir aquest efecte? Jo avui em voldria centrar en una intervenció concreta, però evidentment n’hi ha moltes més i molt necessàries. L’objectiu de la intervenció és reduir l’espai ocupat pel vehicle privat, així com el nombre de vehicles en circulació, i ocupar aquest espai amb més verdor. Hi ha estudis que demostren que la vegetació en zones urbanes ajuda al refredament de la ciutat a través de l’evapotranspiració. Per tant, incrementar el verd urbà, seguint paràmetres de gestió sostenible tant des del punt de vista econòmic com ambiental – la Diputació de Barcelona té una guia interessant sobre el tema -, hauria de ser una prioritat per a qualsevol administració local (l’Ajuntament de Barcelona, per exemple, ja s’ha posat per objectiu incrementar el verd urbà 1m2/habitant en els pròxims anys). De retruc, milloraríem la qualitat de l’aire que respirem, que també té un impacte significatiu en la nostra salut, així com la qualitat de l’espai urbà, i recuperaríem els carrers per fer activitats que fomenten la cohesió social i l’activitat física (cal tenir en compte que la falta d’activitat física, definida com menys de 150 minuts a la setmana d’activitat física moderada en adults, és la quarta causa de mortalitat a nivell mundial, seguida del sobrepès i l’obesitat). És més, ja hi ha diversos estudis que demostren que el verd urbà ajuda a reduir el risc de mortalitat en zones urbanes, així com l’estrès, i, per tant, contribueix a millorar la nostra salut mental.

Un exemple d’espai on a Rubí es podria incrementar el verd urbà és el carrer de Cal Gerrer: amb les obres actuals s’elimina només una línia d’aparcament, però no és suficient per permetre la col·locació d’arbres en un carrer en el que, per la seva amplada i centralitat, seria interessant que l’Ajuntament considerés eliminar l’altra línia d’aparcaments i substituir els cotxes per arbres que facin més agradable el camí cap al mercat municipal. O bé l’Escardívol: amb una bona planificació aquest espai seria un parc urbà fantàstic. O el descampat de Sant Genís, actualment ocupat per motos de motocròs i quads i on es preveu construir-hi habitatges en el POUM encara en tràmit. Enlloc d’això, amb una mínima intervenció paisatgística, i mantenint flora autòctona de la zona, podríem tenir un espai fantàstic de transició entre la trama urbana i l’entorn natural pel gaudi de la ciutadania, i especialment una zona de pas segura pels veïns de Can Ximelis i Can Serrafossà que vulguin desplaçar-se a peu. Evidentment, el fet d’eliminar places de pàrquing en certes zones (Cal Gerrer o Escardívol) implica també buscar alternatives (millorar el servei i el preu de pàrquings soterrats com el del Mercat i els de les places 11 de Setembre i Allende, habilitar pàrquings dissuasoris a les entrades de la ciutat, millorar el transport públic, etc).

Totes aquestes qüestions, però, cal planificar-les (no només la creació dels espais, sinó també el seu manteniment), i és per això que els plans com el POUM, el pla de mobilitat o un pla de creació i manteniment de verd urbà són tant importants, perquè aquestes coses cal fer-les de manera organitzada, acordada i consensuada, i sobretot amb un projecte de ciutat al cap, cosa que ara mateix l’equip de govern no té.

Mireia Gascon, regidora de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP).

 
5 comentaris
 

Comentaris

12-07-2016
12:22
 
Albert

Totalment d'acord amb l'article. No només es tracta de l'efecte bombolla de calor, una major presència de verd urbà ajuda a reduir el soroll (que segons diversos estudis municipals afecta a un 30% aproximadament de la població de la ciutat en horari diürn i un 45% en horari nocturn). Actualment, la ciutat no és amable amb els veïns i, malauradament, el POUM o el PMU en tràmit no contemplen accions per millorar el benestar dels residents a la ciutat. Continuarem sent una ciutat grisa on la qualitat de vida continuarà sent un miratge

 
12-07-2016
07:16
 
Mercè

Jofre: dedueixo que has preguntat a l'Ajuntament, via instància, sobre els arbres que esmentes? La meva solidaritat. Aquest silenci davant preguntes senzilles, on les setmanes es converteixen en mesos, és molt irritant. Hom mai sap si no et diuen res perquè no els surt de l'ànima o perquè no saben què contestar. Com anem millorant, t'aviso que l'ANY QUE VE rebràs una comunicació on lamenten no haver-te respòs de manera personalitzada, per no haver entrat als criteris "d’urgència, idoneïtat i possibilitat".

 
11-07-2016
00:51
 
Jofre

La verdor és una clara diferència respecte a la ciutat veïna que molts envegen de com urbanísticament ha estat planificada. A Rubí ara mateix tenim, moltes illes de calor, com tot el Segle XXI amb els pollancres arrencats a la primavera però sense replantació d'arbres substituts... encara. Estic encara esperant resposta de lÁjuntament sobre termins del projecte i no btinc resposta (!?)Enguany, a Rubí no es pot sortir a certes hores del dia perquè ni tant sols trobes una ombra on protegir-te. Feu-vos-ho mirar....

 
06-07-2016
10:06
 
Ruben

Considero que fer una gran inversió en la plantada d'arbres per tot arreu, sobretot en carrers canviaria totalment l'estètica de la ciutat que ara mateix és grisa i trista....a més de la qualitat ambiental que guanyariem!!!és una inversió no molt costosa i que donaria un canvi radical a la ciutat!!!

 
28-06-2016
07:32
 
Mercè

Un tema de reflexió interessant. Mentre no es planifica el futur (POUM, pla de mobilitat...) estaria bé aclarir amb quins criteris es manté, o no, el poc verd que tenim ara.
Per exemple, per què es van eliminar tots els arbres del carrer Eduard Fontseré? El fet que s'hi deixessin els escocells, ara convertits en mini-solars abandonats on creixen les herbes, respon a que es pensen tornar a plantar? Quan?
Parlant d'escocells: a la zona de plataforma única del carrer Pintor Fortuny n'hi ha un sense arbre que està ple d'aigua. Un magnífic criador de mosquits. De qui és competència? En altres temps hauria presentat avís a l'Ajuntament però l'experiència em diu que és perdre el temps.

 
 
Afegir comentari
  • Nom
     
  • E-mail
     
  • Comentari
     
  •  
  •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Política

31-10-2018

 

L'ANC impulsarà finalment les primàries a Rubí de cara a les eleccions municipals

L'Assemblea de l'ANC de Rubí del passat dijous, 25 d'octubre, va decidir per 20 vots a fa(…)

Política

19-10-2018

 

Els partits independentistes es posicionen sobre les primàries republicanes

L'Assemblea Nacional Catalana de Rubí ha celebrat un acte informatiu i de debat sobre el (…)

Política

16-10-2018

 

Alguns grups municipals expressen dubtes sobre el procés participatiu sobre el Parc de Ca n'Oriol

Alguns grups municipals han volgut donar resposta als resultats de la consulta ciutadana p(…)

Opinió

05-10-2018

 

Propostes pel Parc de Ca n'Oriol

L'equip de govern va afirmar fa uns dies que els grups de l'oposició no tenim propostes p(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

  • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!