Rubí d'Arrel i el Centre Excursionista impulsen una xarxa d'itineraris per donar a conèixer l'entorn natural de la ciutat
La ruta 'A la font de Can Guilera pels torrents de Can Ramoneda i Can Roig' ha permès descobrir camins inèdits
El Centre Excursionista i Rubí d'Arrel han organitzat en el marc dels actes del Dia de la Terra l'itinerari A la font de Can Guilera pels torrents de Can Ramoneda i de Can Roig. Al recorregut, de poc més de 10 quilòmetres, han acudit més d'una vuitantena de persones.
L'itinerari ha permès ensenyar dos camins inèdits i que s'havien perdut feia anys, com són els camí de Can Ramoneda a Sant Muç pel torrent de Can Ramoneda, i el camí de Sant Muç a Can Roig pel torrent de Can Roig.
Durant el recorregut, s'han comentat i divulgat diversos punts d'interès d'aquest entorn, com la font de Sant Muç, recuperada per l'acció popular l'any 2012; l'avellanosa del torrent de Can Roig, un paratge de gran bellesa natural que arrecera un bon nombre d'espècies vegetals d'ambients frescals i ombrívols; les fonts de Can Roig, també en procés de recuperació populars; la Coreta, on van matar un capellà a l'inici de la Guerra Civil; les ruïnes de la masia de Can Guilera, vinculada a la família Guilera de la Fassina i dinamitada també a la Guerra Civil; o la font de Can Guilera, una font boscana enclavada a la capçalera del torrent de Can Guilera.
Xarxa d'itineraris de Rubí
Aquest recorregut forma part del projecte de Xarxa d'Itineraris de Rubí que el Centre Excursionista i Rubí d'Arrel estan impulsant des de finals del 2015, amb el suport de l'Ajuntament. Aquesta nova xarxa prendria el relleu de la xarxa de quatre itineraris que el Centre Excursionista va dissenyar l'any 1998, i que malauradament s'ha perdut en bona part.
La finalitat d'aquest projecte és la de dotar la ciutat d'una completa xarxa de 12 a 15 recorreguts d'entre 5 i 10 quilòmetres i de baixa dificultat, que acosti l'entorn natural i rural de Rubí a la població a través de camins i corriols. Així, es vol crear una xarxa per caminar, córrer, anar en bicicleta, muntar a cavall, fer educació ambiental, etc., amb parts adaptades a persones amb diversitat funcional.
Ja es disposa del logotip de la xarxa, creat per Manel Martori, dissenyador rubinenc, i a la pàgina web del Centre Excursionista (www.rubicer.cat) es poden consultar els cinc primers recorreguts d'aquesta xarxa i es poden descarregar els tracks corresponents.
El divendres 22 d'abril, a l'Ateneu Municipal, es va presentar el projecte de Xarxa d'Itineraris, amb una xerrada a càrrec de Jordi Puig, president del Centre Excursionista. Jordi Puig va posar èmfasi en la necessitat que Rubí, com va fer Barcelona a principis dels noranta amb la intervenció d'obertura de la seva façana litoral, deixi de viure d'esquenes a l'interessant entorn natural i rural que encara es conserva, dotant-se d'una estructura de ciutat com la xarxa d'itineraris que proposen el Centre Excursionista i Rubí d'Arrel. Una xarxa que ha de relligar la trama urbana amb el territori que l'envolta, i que ha de potenciar la implicació de les escoles i dels instituts en la seva conservació i utilització.
Projecte Alous
A banda de la xerrada sobre la Xarxa d'Itineraris, el divendres 22 d'abril també es va presentar a l'Ateneu l'estudi que s'ha realitzat sobre els Alous, un espai natural a cavall dels termes de Rubí i de Sant Cugat i que té uns valors naturals, culturals, educatius i socials altament remarcables. Tant és així que l'Estany dels Alous esdevé la zona humida no fluvial més important del Vallès Occidental.
La presentació va anar a càrrec de l'autor d'aquest estudi, Falet Bosc, membre de Rubí d'Arrel i de la Plataforma Alous, que va reivindicar la creació del "Parc del Torrent i de l'Estany dels Alous" i la integració al Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN).
RUBITV.CAT / Foto: Rubí d'Arrel