11-04-2016
 

L'Agència de Residus conclou que Can Carreras ha sobrepassat en 78.000 tones la quantitat de residus autoritzada

El grup Vertispania té un mes per presentar un recurs al tancament de l'abocador

La resolució de l'Agència de Residus que obliga al tancament de l'abocador de Can Carreras conclou que la instal·lació ha de tancar per haver superat la quantitat de residus que tenia autoritzada. El document revela que l'abocador ha acollit gairebé 78.000 tones de residus més dels 91.500 que podia admetre des del 2013. Les dades han estat extretes a partir d'un estudi topogràfic fet després de detectar contradiccions entre les dades revelades per l'empresa i les recollides per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

A l’agost de 2015, l’Agència de Residus va iniciar un expedient contra Grupo FSM Vertispania SL per una infracció documental, fruit de la contradicció entre l’increment de residus del dipòsit detectat en un aixecament topogràfic encarregat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el llibre de registre d’entrades de residus presentat per l’empresa.

Arran d’aquesta contradicció documental, es va sol·licitar un altre aixecament topogràfic, que va concloure que l’activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos desenvolupada per l’empresa a Can Carreras havia sobrepassat amb escreix la quantitat de residus màxima permesa. Concretament, s’havien superat en 77.927 tones el total de residus entrats respectes a les 91.568 tones de residus que es podien dipositar des del 27 de maig de 2013, segons l’autorització ambiental vigent. A més, l’activitat del dipòsit controlat continuava en funcionament i cada dia la quantitat de residus entrats comportava la superació de l’autorització ambiental.

Per aquest motiu, l’Agència de Residus va incoar un expedient per una infracció material de superació de la capacitat autoritzada, requeriment previ a l’adopció de mesures cautelars, a fi que l’empresa cessés totalment l’entrada de residus a les instal·lacions de Can Carreras.

Grupo FSM Vertispania SL va presentar al·legacions, una de les quals deia que no hi havia indicis sòlids i consistents de la superació de 77.000 tones entre el juny de 2013 i el març de 2015. L’Agència de Residus de Catalunya ha respost argumentant que en cap moment es va incoar l’expedient sancionador per haver superat la cota màxima de residus autoritzada, sinó per haver superat la capacitat. I que, a més, els informes tècnics de la pròpia Agència de Residus de Catalunya i documents que consten a l’expedient acrediten suficientment l’existència d’un incompliment de l’autorització per haver acceptat residus per sobre de la capacitat autoritzada.

La resolució de l'Agència de Residus recull que els anys 2012, 2013 i 2014, el dipòsit va declarar menys tones de residus entrades de les sortides declarades per productors i gestors. En concret, s'ha detectat que al 2012 hi manquen 679 tones; al 2013, 10.171; i al 2014, 54.386. Aquesta situació va portar l'administració pública a detectar un increment de volum alarmant en aquest dipòsit.

Per tots aquests motius, l’Agència de Residus de Catalunya ha dictat una resolució de mesures cautelars ordenant a Grupo FSM Vertispania SL que cessi totalment l’entrada de residus al dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Carreras. La decisió, recordem, es va donar a conèixer divendres i ha estat celebrada tant per l'alcaldessa com per la Plataforma Rubí Sense Abocadors (veure notícia).

La plataforma alerta que la quantitat real de residus abocats de més a Can Carreras podria arribar a doblar la calculada per l'Agència de Residus i adverteix que exigirà que aquests siguin retirats en el marc del procés de restauració de l'abocador que s'ha d'iniciar a partir del tancament.

Ara, el grup Vertispania té un mes per interposar recurs a la decisió presa per l'Agència de Residus.

RUBITV.CAT / Foto: Plataforma Rubí Sense Abocadors

 
1 comentaris
 

Comentaris

13-04-2016
16:35
 
Jesús

O sigui que han abocat gairebé el doble del que se'ls havia permés falsejant documents...
Això no és un delicte?

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

21-09-2018

 

La tercera Setmana de la Gent Gran comptarà amb cursos, xerrades, teatre i una paella popular

Aquest dissabte s'inicien els actes de la tercera Setmana de la Gent Gran, que s'allargara(…)

Política

03-09-2018

 

Moisés Rodríguez és el regidor amb més seguidors a Twitter

Moisés Rodríguez, regidor de Cultura, Comunicació, Medi Ambient i Serveis Central, és (…)

Política

12-08-2018

 

Maria Mas pren el càrrec d'alcaldessa accidental fins divendres

Maria Mas, regidora de Serveis Territorials, assumeix l'alcaldia del 12 al 17 d'agost en(…)

Política

06-08-2018

 

Marta Garcia, alcaldessa accidental durant aquesta setmana

Marta Garcia, tinenta d'alcaldia de Serveis a les persones, és des d'aquest dilluns i fi(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!