30-12-2015
 

Neix un nou portal de transparència municipal per acostar la gestió de l'Ajuntament als ciutadans

El nou web inclou dades que la població té dret a conèixer per controlar els poders públics

transparencia.rubi.cat és el nou portal de transparència municipal, una pàgina web que recull dades relatives a la gestió municipal. La posada en marxa d’aquest web per part de l'Ajuntament respon a l’entrada en vigor de dues normatives sobre transparència: la Llei estatal 19/2013 de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que és d’obligat compliment des del 10 de desembre, i la Llei catalana 19/2014, que ho serà a partir del proper 1 de gener de 2016.

Aquestes normatives pretenen garantir la transparència de l’activitat pública i el dret dels ciutadans a la informació i la documentació públiques, alhora que estableixen els principis de bon govern d’acord amb els quals han d’actuar els alts càrrecs i el personal de les administracions. Totes dues lleis obliguen a l’aplicació d’una sèrie de requisits que responen a tres àmbits d’actuació: la transparència, l’accés a la informació pública i el bon govern.

Pel que fa a la transparència, les normes estableixen que les administracions locals han de transmetre a la ciutadania la informació necessària perquè aquesta pugui entendre i avaluar la gestió municipal i, d’aquesta manera, afavorir la seva participació. En aquest sentit, es determina que la informació ha de ser clara, estar actualitzada i ser avaluable.

Pel que fa a l’accés a la informació, tant la llei estatal com la catalana reconeixen el dret de les persones a sol·licitar i obtenir la informació pública en els termes i condicions que s'estableixi.

Per últim, en el cas del bon govern, s’estableix que les administracions locals han de dur a terme tot un seguit d’accions per aconseguir un flux d'informació entre l'administració i la ciutadania, que té dret a conèixer l'activitat dels poders públics locals (polítics i administratius), a controlar la seva actuació i a exigir responsabilitats per aquesta.

En definitiva, la finalitat d’aquestes lleis és establir un sistema de relació i diàleg permanent i constant entre ciutadania i administracions públiques, donant a conèixer les activitats i actuacions públiques de forma transparent, actualitzada, de fàcil accés i amb qualitat.

Totes les dades en un mateix portal

Fins ara, l’Ajuntament publicava les dades municipals en diferents plataformes: al mateix web del consistori, www.rubi.cat; a través d’Open Data, https://opendata.rubi.cat, un portal que es va posar en marxa el novembre de l’any passat, o al Portal de pressupostos, http://pressupostos.rubi.cat, que va entrar en vigor el juny d’aquest any, entre d’altres.

La normativa estableix que tota aquesta informació ha que de quedar recollida de forma clara, estructurada, actualitzada i en format reutilitzable en un mateix web. Per aquest motiu s’ha creat transparencia.rubi.cat. El nou portal, a més, amplia i detalla diverses dades, com ara la informació institucional, la jurídica o la pressupostària, comptable i patrimonial.

L’Ajuntament està millorant els processos interns per tal de garantir l’actualització constant de totes aquestes dades. 

RUBITV.CAT

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Política

03-10-2018

 

Rubí estudia integrar-se a l'AMB

Els grups municipals de Rubí tenen sobre la taula la possibilitat d'integrar-se a l'Àrea(…)

Societat

01-10-2018

 

Arrenca la fase de propostes ciutadanes per a la reforma del Parc de Ca n'Oriol

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fa(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!