16-11-2015
 

Les escoles de Rubí estalvien un 24% en energia gràcies al projecte 50/50

Amb part de l'estalvi aconseguit, l'Ajuntament construirà una instal·lació fotovoltaica a l'Escola Pau Casals

Les escoles de la ciutat han aconseguit durant el curs 2014-2015 un estalvi energètic de 77.425 euros (23,92%) gràcies al projecte 50/50, impulsat per l'Ajuntament de Rubí. Una xifra molt superior als 57.369 euros (13%) estalviats el curs 2012-2013, quan es va posar en marxa aquesta iniciativa.

En el marc d'aquest projecte, els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre el consistori retorna la meitat de l'estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L'altra part dels diners els inverteix l'Ajuntament en projectes d'eficiència energètica amb l'objectiu de seguir augmentant l'estalvi als centres educatius.

La iniciativa compta amb la participació de dotze escoles públiques de Rubí, que han aconseguit importants reduccions de la seva despesa energètica gràcies a la implementació de mesures molt senzilles, com ara l'establiment de protocols d'encesa i apagada de llums i aparells, la regulació de l'horari de la calefacció, l'eliminació de punts de llum innecessaris, el control de l'aigua per detectar possibles fuites o el correcte aïllament de portes i finestres. L'èxit d'aquest projecte es fonamenta, sobretot, en l'alta implicació tant dels alumnes com del personal de l'escola.

Una de les accions d'inversió que s'implementaran properament gràcies a l'estalvi aconseguit en el marc d'aquest projecte serà la col·locació d'una instal·lació d'autoconsum a l'Escola Pau Casals, que la transformarà en un dels primers centres educatius de l'Estat espanyol amb emissions gairebé nul·les. Aquesta iniciativa comportarà un estalvi important i diversos beneficis ambientals.

El Rubí Brilla aposta per l'autoconsum

El regidor de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha assegurat que l'Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, aposta per canviar el model energètic actual. Güeto, aposta per 'passar a generar energia de forma renovable i distribuïda a través de l'autoconsum'.

A Rubí s'han dut a terme diverses accions en aquest sentit. En primer lloc, s'ha reduït el consum a totes les instal·lacions municipals aplicant mesures d'eficiència per optimitzar al màxim l'ús de l'energia. D'aquesta manera, s'ha aconseguit estalviar i evitar el sobredimensionat de les instal·lacions d'autoconsum. Aquesta metodologia de treball s'aplica a tots els sectors.

Al sector industrial, el consistori, conjuntament amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha desenvolupat un projecte innovador que consisteix en dos visualitzadors: un d'ells permet conèixer el grau d'eficiència energètica de les naus industrials i l'altre, determinar el seu potencial d'autoabastiment solar ?fent un sol clic sobre una nau concreta es pot conèixer quants panells fotovoltaics o tèrmics es poden ubicar a la seva teulada, el cost de la inversió i el període d'amortització, entre altres dades?.

Pel que fa a l'administració, s'han analitzat els 30 edificis amb major consum energètic ?que representen el 82% del consum total de les dependències municipals? i se'ls han aplicat mesures d'eficiència energètica sense cost. Amb l'estalvi aconseguit, l'Ajuntament ha invertit en noves mesures amb un període de retorn inferior a un any. En només tres anys, s'ha aconseguit acumular un estalvi de gairebé 2 milions d'euros.

Un cop optimitzat el consum a nivell municipal, l'equip de Rubí Brilla ha projectat dues noves instal·lacions: les fotolineres de la Masia de Can Serra i de la Policia Local. Aquests sistemes proporcionen energia fotovoltaica tant per a l'autoconsum d'aquests equipaments com per a la càrrega de vehicles elèctrics ?la de Can Serra és oberta i gratuïta per a la ciutadania?. En canvi, les instal·lacions solars fotovoltaiques del Rubí+D, del refugi de gats de Cova Solera, del Bullidor i de la Font del Ferro són exclusivament d'autoconsum.

Una altra acció que es durà a terme en un futur és la construcció d'una tercera fotolinera a l'aparcament de l'edifici Rubí+D, que permetrà la càrrega ràpida de vehicles elèctrics en tan sols 20 minuts i de forma gratuïta.

Impost al sol

El Govern espanyol ha aprovat recentment, i en contra de bona part de l'opinió pública, el Reial Decret 900/2015, també conegut amb el nom d'impost al sol. 'Aquest Reial Decret ataca directament el sector fotovoltaic del país, un dels que té més potencial de creixement, i a més redueix la competitivitat de les empreses i contribueix a augmentar el canvi climàtic', ha comentat Güeto.

El Reial Decret estableix que els propietaris d'instal·lacions de més de 10 kW hagin de pagar per cada kWh d'energia que generin. En el cas de Rubí, i a nivell municipal, només la Masia de Can Serra supera aquesta potència instal·lada. La resta d'instal·lacions, però, també caldrà adaptar-les a la normativa, fet que generarà una despesa molt important. L'aplicació d'aquest Reial Decret també significarà duplicar el període de retorn de la inversió d'aquestes instal·lacions. 'Tots els projectes de futur es veuran afectats per aquesta normativa, com la instal·lació d'autoconsum que volem construir a l'Escola Pau Casals gràcies a l'estalvi aconseguit en el marc del projecte 50/50'.

RUBITV.CAT / Foto: Ajuntament de Rubí

 

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

16-12-2018

 

Esportistes i artistes de renom participaran a les fotografies solidàries amb La Marató de TV3

Aquest diumenge, 16 de desembre, esportistes de renom de Rubí, així com l'actor Rubén Y(…)

Societat

15-12-2018

 

La Sindicatura avisa que un 30% dels ajuntaments no ha presentat els comptes de 2017

La Sindicatura de Comptes de Catalunya va fer públic divendres que un 30% dels ajuntament(…)

Societat

13-12-2018

 

L'exposició "Humoràlia i Drets Humans" es prorroga fins el 18 de gener

L'exposició Humoràlia i Drets Humans es podrà veure a la Biblioteca Municipal Mestre M(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!