12-11-2015
 

L'Ajuntament certifica l'eficiència energètica de 41 edificis municipals

La Masia de Can Serra és l'únic equipament que aconsegueix la valoració màxima

L’Ajuntament de Rubí ha certificat l’eficiència energètica d’una quarantena d’edificis municipals en compliment del Reial Decret 235/2013, de 5 d’abril. La meitat d’aquests equipaments compten amb una qualificació energètica C, mentre que només la Masia de Can Serra ha estat valorat amb una A, la puntuació més elevada. Durant el 2016, el consistori, en el marc del projecte Rubí Brilla, aplicarà diverses millores en dues d’aquestes instal·lacions municipals per incrementar la seva classificació energètica.

La certificació energètica dels edificis proporciona informació útil en relació a les característiques energètiques dels mateixos. Entre els aspectes que es tenen en compte a l’hora de calcular la qualificació hi ha la normativa edificatòria aplicable, la zona climàtica on s'ubica l'edifici (aquest és un factor que influeix molt per determinar la demanda energètica de l'edifici i, per tant, el seu consum i la seva qualificació final), la pell de l'edifici (façana, coberta, finestres, portes, proteccions solars, etc.) i les seves instal·lacions (sistemes de climatització i generació d’aigua calenta sanitària. En el cas del sector terciari també es té en compte la il·luminació).

L’etiqueta de qualificació energètica d’un edifici proporciona una classificació en lletres (la A és la més eficient, mentre que la G és la menys eficient), atenent a dos conceptes: el consum d’energia primària i les emissions de CO2.

Edificis amb ‘bona nota’ energètica

Dels 41 equipaments municipals analitzats, 21 compten amb una certificació energètica C (el 51%). Entre ells hi ha centres educatius com el Mossèn Cinto Verdaguer o el Rivo Rubeo, el complex cultural l’Escardívol, la zona esportiva de Can Rosés o l’edifici que ocupa el mateix Ajuntament.

Només la Masia de Can Serra, que va ser rehabilitada l’any 2012 seguint criteris sostenibles, ha obtingut la classificació A.

Hi ha un total de vuit edificis (prop d’un 20%) que compten amb una certificació B (entre els quals hi ha el Centre Cívic del Pinar – La Cruïlla, l’Escola Bressol La Bruna, la Biblioteca Mestre Martí Tauler, l’Escola 25 de Setembre o els pavellons esportius de La Llana i de Can Rosés). N’hi ha set més que han estat qualificats amb una D (entre ells, les Escoles Pau Casals i Montessori, l’edifici Rubí+D i el camp de futbol de Can Fatjó) i només quatre que han rebut la certificació E (els Jutjats, l’edifici que acull les oficines de l’Àrea de Serveis Territorials, el Mercat Municipal i la pista Francesc Calvo).

L’Ajuntament de Rubí ha anat més enllà de l’aplicació del Reial Decret i també ha proposat millores per obtenir un comportament energètic més eficient d’aquests equipaments, fet que permetrà augmentar el confort dels edificis i, alhora, reduir la despesa energètica. Així, durant el 2016 es preveu aplicar tot un seguit de millores en dos d’aquests edificis analitzats: la Biblioteca Mestre Martí Tauler i el Mercat Municipal.

En el cas de la biblioteca es duran a terme millores en l’aïllament tèrmic i s’incorporaran panells fotovoltaics a la coberta, fet que permetrà reduir un 13,6% les emissions globals i millorar la qualificació energètica de l’equipament, passant de la categoria B actual a la A.

Pel que fa al Mercat Municipal, s’aplicaran millores en l’àmbit de l’aïllament tèrmic (se substituiran alguns dels vidres actuals per envidrament doble amb càmera d’aire interna) i s’adequarà l’aïllament tèrmic de la coberta. Tot plegat possibilitarà una reducció del 16% de les emissions globals i passar de la classificació energètica E de què gaudeix ara mateix aquest edifici a la D. A més, el consistori proposa un altre conjunt de millores, que es duran a terme més endavant, que permetrien assolir la qualificació C.

El Reial Decret estableix que les certificacions energètiques d’edificis són d’obligat compliment des de l’1 de juny de 2013 en el cas dels edificis públics de més de 500 m2; des del 9 de juliol d’enguany en el cas dels que tenen entre 500 i 250 m2, i a partir del 31 de desembre de 2015 pel que fa als edificis públics llogats de menys de 250 m2.

RUBITV.CAT

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Política

03-10-2018

 

Rubí estudia integrar-se a l'AMB

Els grups municipals de Rubí tenen sobre la taula la possibilitat d'integrar-se a l'Àrea(…)

Societat

01-10-2018

 

Arrenca la fase de propostes ciutadanes per a la reforma del Parc de Ca n'Oriol

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fa(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!