D’eleccions i canvis de govern municipal
Ignasi Mir
Sembla ser que l’anàlisi generalitzaDA de les eleccions al parlament en clau local es redueix a que C’s ha guanyat i que això demostra que Rubí és cada cop menys independentista. Doncs, un cop més, les dades s’entossudeixen a portar-nos la contrària. Quin és doncs el missatge de les eleccions? Depèn, com sempre, de les preguntes que ens fem.
Si valorem les eleccions com a plebiscitàries, a Rubí ha guanyat el SÍ o el NO?
Clarament el NO. Tant si comptem els vots d’Unió i Catalunya Sí que es Pot com a vot en blanc o com a NO.
És Rubí menys independentista que dos o tres anys?
Rotundament no. Sota la hipòtesi conservadora de considerar a la CiU del 2012 com a partit netament independentista, el conjunt de forces independentistes ha augmentat tant en vots absoluts (10.775 de 12.969) com en pes relatiu (del 32,31% a 32,44%). L’augment és inclús superior que a la resta de Catalunya. A més, respecte la consulta del 9N, els partidaris del SÍ també han augmentat malgrat que llavors es va permetre votar als majors de 16 anys.
Els ciutadans de Rubí estan a favor o en contra d’un referèndum?
No podem fer un enquesta entre tota la població, però si ens basem en el vot a partits, el pes dels partidaris d’un referèndum (CDC, Unió, ERC, CUP, IC, EUiA, Podem i PSC) continua sent majoritari (un 65% aproximat).
Poden afectar els resultats a la política municipal?
Tenim un govern que ha expressat clarament que està molt obert a possibles pactes. Caldrà veure si l’ascens de Ciutadans afavoreix un possible pacte PSC-C’s. Les possibilitats de pacte continuen sent múltiples i, alhora, complexes.
Ignasi Mir, enginyer de camins i enginyer industrial.