23-09-2015
 

S'aprova inicialment el Pla d'Extractives, que manté la suspensió de llicències per a nous abocadors

El document estableix les condicions que hauran de complir les explotacions fins la seva restauració

El Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració ha quedat aprovat per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament. Aquest document té per objecte regular l’obertura, explotació i restauració tant de les activitats extractives com dels dipòsits controlats en tot el sòl no urbanitzable de Rubí. L’aprovació inicial del Pla especial comporta la suspensió de llicències urbanístiques en els àmbits on el Pla té incidència. D'aquesta manera, es guanya temps per impedir l'obertura d'un nou abocador a la ciutat, tal com demanen partits polítics i la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

El Pla especial estableix el marc normatiu per a la concessió de noves llicències urbanístiques municipals relatives a usos extractius o dipòsits controlats, les ampliacions de les llicències ja concedides, el control durant la vida de les explotacions i el seu tancament, inclòs tot el procés de restauració. Així mateix, el Pla també contempla un règim transitori per a les activitats existents amb llicències en vigor.

La regulació normativa transitòria incorpora les mesures corresponents per tal de reduir les molèsties derivades de l’explotació, les limitacions o terminis de caducitat per evitar que les instal·lacions puguin estar aturades durant períodes indefinits, així com previsions sobre la qualitat i els terminis de la restauració.

El Pla especial s’instrumenta mitjançant una normativa que estableix les condicions que hauran de complir les explotacions al llarg de tot el seu procés, des de l’obertura i explotació fins a la seva restauració.

Les Normes Urbanístiques del Pla estableixen condicions i limitacions concretes en funció dels factors geològics, ambientals, de mobilitat i urbanístics del municipi. En aquest sentit, pel que fa a les condicions geològiques es requereix que les noves implantacions d’activitats extractives justifiquin que la qualitat i quantitat del recurs a explotar és suficient per a compensar els inevitables impactes en l’entorn. D’altra banda, els dipòsits controlats només podran implantar-se on hagi existit una activitat extractiva prèvia.

Pel que fa a les condicions ambientals, tots els condicionants ambientals establerts pel Pla especial responen a entorns protegits pel planejament territorial, urbanístic, sectorial o per la legislació vigent.

En el cas de les condicions urbanístiques, es proposen unes distàncies mínimes per a la implantació de les activitats extractives en relació a qualsevol nucli de població de 300 metres, que, en determinats casos, es poden reduir a 150 metres, i de 1.000 metres d’equipaments i centres destinats a grups de població vulnerable (centres escolars i docents, centres hospitalaris, residències per a persones grans).

Pel que fa als dipòsits controlats de classe I, hauran de respectar una separació mínima de 500 metres de qualsevol nucli de població, mentre que els de classe II i III només s’admeten quan tot l’àmbit destinat a dipòsit controlat estigui situat a més de 1.000 metres de qualsevol nucli de població.

En quant a les condicions de mobilitat, s’exigeixen mesures correctores per al manteniment de les vies d’accés i transport dels materials (extrets o abocats). També es limita l’ús de determinats recorreguts imposant restriccions de trànsit en els recorreguts tangencials a àrees urbanes habitades. Recordem que al camí vell d'Ullastrell, que condueix a l'abocador de Can Carreras, ja s'hi havia prohibit l'accés de camions de més de 12 metres.

Pel que fa a la regulació prevista a les Normes Urbanístiques, es limita la superfície oberta màxima tant de les explotacions extractives com dels dipòsits controlats.

Finalment, i en relació al seguiment, control i clausura, es considera que, en tractar-se d’instal·lacions que per elles mateixes suposen un cert deteriorament del medi, no es poden deixar inactives ni es pot aplaçar la seva restauració indefinidament. En conseqüència, el Pla especial estableix terminis d’inactivitat màxims, superats els quals es declararà la caducitat de les llicències. L’Ajuntament, amb els mitjans legals corresponents, podrà ordenar o executar subsidiàriament el tancament i la restauració de les instal·lacions.

En relació al règim transitori, el Pla especial no modifica les autoritzacions d’activitats extractives o dipòsits controlats vigents, si bé es proposa implantar les condicions de control de les activitats de manera progressiva.

A banda de la normativa, la regulació inclou també plànols d’informació i d’ordenació on es grafien els límits de les diferents proteccions i s’identifiquen els elements als quals fan referència les Normes Urbanístiques.

L’expedient del Pla especial restarà exposat al públic per un període de 45 dies per tal que qualsevol persona pugui examinar-lo i presentar les al·legacions que consideri oportunes. 

RUBITV.CAT / Foto: Plataforma Rubí Sense Abocadors

 
8 comentaris
 

Comentaris

19-11-2015
14:31
 
Manel

Completament d’acord amb la Montse. Sr, aloha i altres que només critiqueu apart de criticar que feu???

 
27-09-2015
13:28
 
para montse

Montse no convidis tant a la gents que després no restarà pastis per a tothom. La gent diu el que pensa i el que es veu.T'has emprenyat pq no vols sentir la veritat. Tu saps millor que ningú que no s'està fent res. L'bocador de can carreres tancarà quan estigui ple i el de can balasc obrirà.i mentrestant els camions com molt be diu Neymar cabreado, continuaran passant a tota pastilla pel cami ded'ullastrell.

 
26-09-2015
22:45
 
Aloha

Pues yo también creo k todo esto es una mentira y k aquí nadie hace nada porque no se ven los resultados. Rubí cada vez a peor y con esta alcaldesa más

 
25-09-2015
15:09
 
montse

convidem ignorants, cabrejats i els que estan farts de mentides a participar activament a la Plataforma. És molt fàcil criticar des de l'anonimat d'un comentari a Rubítv. Assistiu a les reunions, acompanyeu-nos a fer fotos, veniu amb nosaltres a Barcelona (a la Generalitat, a mines, al jutjat, a l'advocat, a l'Agència de Residus, a Territori), o acompanyeu-nos a les trobades amb d'altres plataformes. El Pla Especial és una eina de futur imprescindible i molt necessària, arreglar el caos actual serà una mica més complicat segur.

 
25-09-2015
13:16
 
Neymar cabreado

Res de donar les gràcies a l'ajuntament. M'agradaria saber que en pensaria del tema la sra Ana Maria Martinez si portés a la seva filla a una escola que es troba a menys de 1km d'un abocador i quan arribes a casa li digués: Mama renta'm la roba que em fot pudor de merda de estar jugant al pati al costat de l'abocador!!!
Segur que li encantaria, i a més, sortir de casa mitja hora abans per evitar el trafic que generen els camions que no respecten ni el límits de velocitat ni res de res.

 
25-09-2015
13:14
 
Ignorant

Perdoneu. No sé si ho he entès. Aquí es diu que un abocador de classe II o III no pot estar a menys de 1km de nucli urbà o escola... Si no recordo malament l'IES Foix no està ni a 1km de distància de l'abocador de Can Carreres.
Algú m'ho explica? De què estan tant content els nostres polítics? A més a més aquí es diu clarament que l'únic que es vol és guanyar temps perq l'inevitable que és l'obertura de l'abocador de Can Balasch acabarà passant tard o d'hora (axiò últim em permeto el luxe d'afergir-ho jo, tot i que no cal ser massa llest per veure-ho)

 
25-09-2015
08:44
 
Harto de mentiras

Felicidades? Por favor que engaño. que se permita una extractiva que luego irremediablemente pueda convertirse en abocador clase III (osea mierda que te cagas) a 1000 m de colegios viviendas etc eso es para felicitar a alguien?. Por dios que engaño. 1000m es lo que hay del ayuntamiento a donde vive la alcaldesa sra. ana maria mtez. Por favor seamos serios. Si el equipo de gobierno lo fuera, jamás aprobaría esto en esas condiciones y si la plataforma fuera seria ya estaría impugnándolo. Nicolás no seas iluso o eres parte ?

 
25-09-2015
00:09
 
NICOLAS

La mejor noticia de Rubí, después de vacaciones.
Felicidades RUBI SENSE ABOCADORS.
Moltes gracies a la Junta de Govern Local de L´Ajuntament

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

05-11-2018

 

Desarticulada una organització criminal que utilitzava una nau industrial de Rubí per emmagatzemar el material que robaven

La Guàrdia Civil va desarticular ahir una organització criminal que es dedicava a robar (…)

Societat

08-10-2018

 

Una paella popular clou la programació de la tercera Setmana de la Gent Gran

Aquest dissabte han conclòs els actes de la tercera edició de la Setmana de la Gent Gran(…)

Societat

21-09-2018

 

La tercera Setmana de la Gent Gran comptarà amb cursos, xerrades, teatre i una paella popular

Aquest dissabte s'inicien els actes de la tercera Setmana de la Gent Gran, que s'allargara(…)

Opinió

21-09-2018

 

Per què és important celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible?

En matèria de salut i benestar, sovint les reivindicacions de la ciutadania van molt més(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!