03-06-2015
 

L’ambició, el projecte i el canvi a Rubí

J. Benet, I. Blanco, M. Botella, B. Cañizar, E. Formiguera, G. Lloses, J. Parras, J. Verdú

Ja han passat uns dies d’ençà la consecució del 24-M i podem dir que els resultats d’aquestes eleccions locals a Rubí ens ha portat una major diversitat d’opcions polítiques representades al consistori, una major fragmentació del vot i una gran complexitat alhora de conformar majories sòlides i una governabilitat estable. A priori, són vàries les opcions possibles per tal de conformar govern, però totes elles han de passar per tenir alguna de les dues primeres candidatures elegides, el PSC amb 6 regidors o ERC amb 5 regidors, candidatures que haurien de ser el pal de paller de les diferents combinacions possibles. S’obre, doncs, un període molt interessant i decisori fins el 13 de juny, data en que se celebrarà el ple d’investidura del nou alcalde/alcaldessa i la conformació del govern de la ciutat.

Hom tendeix a donar per descomptat que l’Ana Maria Martínez, la cap de llista del PSC i de la llista més votada, hauria de ser la propera alcaldessa (vegeu l’article que l’Ignasi Mir recentment publicava a Rubitv.cat). Aquest posicionament parteix de dues premisses: ha de governar la força més votada, i no hi ha alternatives polítiques possibles que permetin conformar un altre tipus de govern que no passi pel PSC.

En el cas que s’assumís aquest posicionament, és inevitable pensar amb quins suports comptarà la representant del PSC per a tirar endavant el mandat i conformar govern. D’entrada, la pròpia Ana Maria Martínez ha descartat un pacte amb el PP i Ciutadans; si tenim present que tant ERC com CiU es van comprometre a no pactar amb el PSC, que també l’AUP és altament improbable que hi doni suport i que VR és una nova entitat amb només 1 regidor, només quedaria ICV com a possible sòcia principal alhora de conformar govern amb la candidatura socialista. Vagi per endavant que entenem que qualsevol pacte és legítim, però creiem que un pacte així, en cas de produir-se, mereixeria una reflexió.

En primer lloc, el PSC i ICV (abans PSUC) han estat durant tots els anys d’Ajuntaments democràtics els dos principals partits responsables del govern de la ciutat, 24 anys ICV i 12 anys el PSC. Són partits, per tant, que han estat clau en la definició del model de ciutat i en la seva gestió, partits amb un elevat arrelament en les estructures de l’Ajuntament. En segon lloc, cal posar de relleu que tant el PSC com ICV són partits que, a nivell local, fa anys que pateixen una gradual pèrdua de pes electoral, si més no en aquestes íltimes eleccions locals. Estaríem parlant, doncs, d’un possible pacte entre dues forces que en diferents moments han estat hegemòniques i que en aquestes últimes eleccions no han sortit precisament afavorides. No podem, ni de bon tros, donar per fet un pacte d’aquest tipus, però des del punt de vista del reforçament moral de la ciutat, molt probablement aquesta no seria la millor opció.

Fa pràcticament un any, un grup de persones, entitats i organitzacions polítiques de la ciutat vam iniciar un procés de debat anomenat Convocatòria per Rubí en el qual s'apostava clarament per una renovació en les formes de fer política, pel desenvolupament de noves propostes per a la ciutat, i la possibilitat d'una confluència de diferents forces i persones de les esquerres perquè encapçalessin aquesta nova etapa. Aquell procés va acabar sense el consens necessari per a conformar una candidatura unitària, però va generar un pòsit de discurs, relacions i d’idees que ens semblen absolutament vigents. Creiem que el nou escenari electoral local afavoreix que tot això torni a emergir, ja que es donen avui a la ciutat condicions que permetrien canvis en les formes de fer política i les propostes per a la ciutat.

Apostem perquè a Rubí hi hagi un canvi i aire fresc. Un canvi que faciliti que a la nostra ciutat hi passin coses noves, defugint de la monotonia i del que ja és previsible per experiència de tants anys. Creiem fermament en la idea de canvi en democràcia perquè permet regenerar els projectes i les idees, i en això tots i totes hi sortim guanyant positivament. Però a Rubí, creiem en el canvi també perquè el model de ciutat mostra signes evidents d’esgotament i difícilment es podrà construir un nou projecte de ciutat si no hi ha una torna dels partits responsables que l’han de dur a terme. En aquest sentit, fins i tot Víctor Puig, el representant de CiU, ha declarat que votaria per una alcaldessa sobiranista sense demanar res a canvi, tot interpretant els resultats electorals com una demanda ciutadana de canvi (veure notícia).

És per això que demanem que, per davant del càlcul personal i l’ interès particular de les organitzacions, es prioritzi l’ interès col·lectiu tot fent una aposta decidida i valenta per un canvi polític a la ciutat que permeti fer un tomb en les polítiques sobre la base de noves aliances que no impliquin reproduir els esquemes clàssics del govern a la ciutat. Un govern encapçalat per ERC, amb el suport d’AUP, ICV i VxR, amb la fórmula que sigui, contribuiria clarament a aquest objectiu. Tant ERC com AUP han sortit clarament reforçats en aquests darrers comicis. És una oportunitat per a fer una passa endavant i assumir responsabilitats de govern, junt amb altres formacions polítiques que podrien estar en disposició de donar-los-hi suport.

Mesures com el POUM o el Pla de Mobilitat són indispensables en aquest mandat. En especial el POUM, el principal instrument de progrés social i econòmic disponible a les nostres mans, no pot, després de més de 25 anys, quedar un altre cop en el sac dels fracassos de la ciutat. Cal actuar amb celeritat i decisió davant la urgència en la que viuen molts dels nostres ciutadans i ciutadanes en matèria de desnonaments, atur, dependència o manca de serveis bàsics. Però, sobretot, hauria de ser un mandat en el que es posessin les bases per a la promoció de noves polítiques basades en eixos com l’educació, la cohesió social, la cultura, l’espai públic, la participació, l'apoderament de les dones o el model territorial. Eixos clau en la concepció del nou projecte de ciutat.

A banda de l’aritmètica i l’acord en els eixos programàtics, els acords de govern han de saber interpretar l’evolució dels projectes i la tendència dels suports rebuts. En cas contrari, aquests ens condemnen a no evolucionar amb tota la força que desitjaríem i que necessitem. L’ambició i l’esperit de superació són elements indispensables per a una ciutat com Rubí. Volem pensar que entre els regidors i regidores dels diferents partits hi ha l'ambició necessària per tal que a la ciutat hi passin coses noves, deixant de banda els respectius espais de confort o els càlculs que van més enllà del que és pròpiament el projecte de ciutat. Rubí, com el país, necessita gent valenta i disposada, dins i fora de les institucions, a assumir responsabilitats tot i no tenir les condicions més favorables. El moment ho requereix i el moment és ara.

Jordi Benet, Ismael Blanco Fillola, Mercè Botella, Betlem Cañizar Bel, Eulàlia Formiguera Vila, Guifré Lloses Fontich, Jaume Parras Salvador i Jordi Verdú Tirado.

 
23 comentaris
 

Comentaris

20-06-2015
12:20
 
Joan López

Quan en un mateix text es barrejen conceptes com l'"hegemonia" (gransciana, més suat que una tovallola a un gimnàs) amb la "zona de confort" (propi d'un coach de venedors a porta freda) amb l'essència espiritual de l'Elefant Blau del Laporta. Surt això un panafleto ridícul, cutre i improvisat. Propi de relacions endogàmiques de qui es creu superior.

 
20-06-2015
10:34
 
Lluís Puigdomenech

Aquí l'únic que hi ha és l'ambició dels signants. El podrien titular: "L'ambició, l'ambició i l'ambició dels signants per a tenir el poder a Rubí". O sigui una forma elaborada del vulgar "todo por la pasta".

 
19-06-2015
16:02
 
Josele Pachón

Alguno de estos 7 magníficos es hijo/a, o ha estado directamente en los partidos que han dejado Rubí tal como está en estos momentos. Hay que tener mucha cara para hablar de cambio. Sinceramente estos siete nos toman por tontos.

 
18-06-2015
16:29
 
Joan López

Queda palès que la universitat no garanteix ni idees brillants ni el desenvolupament intel·lectual de les persones. El text és soporífer, fluix, pretensiós i buit. Sembla un remake ridícul de l'elefant blau del Laporta. Sisplau no hi ha ningú més amb més llums????

 
18-06-2015
16:17
 
Manolo Molino

Hete aquí a los Jueces Elitistas del Pueblo, nadie los ha nombrado, no han ganado unas oposiciones, no han ganado ninguna elección, pero ellos deciden, ellos eligen quien es bueno, quien es malo, lo correcto... en fin con demócratas de esta índole tenemos lo que nos merecemos. Una república bananera. También mencionar que el nivel es de P3, para esto no hace falta ni la primaria. Tantas alforjas para este viaje... de pena, patético.
Podrían buscar la firma de mentes ilustres como Chiquito de la Calzada para dar prestigio a este esperpento pseudointelectual de bareto cutre a les tres de la mañana.

 
10-06-2015
15:47
 
martin pretel

En general comparto el artículo.Lo viejo no debe comerse lo nuevo.
Las ansias de cambio se ha expresado en los resultados en muchas localidades.La máxima en Barcelona con Barcelona en Comú.
Se quieren cambios en los gobiernos , en las formas , los metodos, los objetivos.
Los de abajo no quieren seguir soportando tanta injusticia , de todo tipo, imperante.

 
09-06-2015
16:11
 
Salvador Sostres

Quins il·luminats. Demanant responsabilitats, abandonar pors, prendre decisions arriscades, fer i desfer ideologies de partits, quan l'únic que fan sempre es veure el toro des de la barrera, sense baixar al fang no fos cas que ens embrutéssim.
Feu-vos un blog i divertiu-vos, o impliqueu-vos a la vida política de veritat (no dic partidista, pot ser en qualsevol àmbit, però feu algo més que ser un lobby d'opinió si us plau).

 
08-06-2015
12:08
 
Miquel Raso

La part constituient, deposita el seu vot amb la confiança de millorar Rubi, la part constituida un cop formlitzada el dia 13 la seva condició de representant de la part constituient es reuneix amb la resta dels constituits i comença a olvidar-se dels seus compromisos. Ara mès que mai cal un Ajuntament que representi al maxim de constituients. per evitar el vaig nivell politic que tenim.

 
05-06-2015
17:46
 
A.Sánchez

Es de Perogrullo “Rubí necesita un cambio” este artículo lamentablemente no aporta nada, eso sí se ve claramente la intencionalidad de dicho artículo. Enfatizáis en que un gobierno encabezado por ER ¿sería una buena alternativa? sinceramente no lo tengo claro. Yo quiero un cambio no un recambio. Lo que no comentáis es el nivel de nuestros políticos que lamentablemente tiene mucho que desear. Os pido una reflexión ¿tenéis claro la capacidad de Arés Tubau? Gestionar una ciudad es muy serio. Bajo mi modesta opinión debéis profundizar más en vuestro artículo y no ser tan parciales y superficiales. Se os ve el plumero.

 
04-06-2015
23:07
 
TET

Que Rubí necessita un canvi està clar però ERC a Rubi no suposa cap canvi... Vella política, velles maneres, gent que ha fet de la política un modus vivendi, molt poc talent i una visió molt pobre de la ciutat.. Anem apanyats!

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

31-10-2018

 

Una iniciativa vallesana crea un canal de YouTube per prevenir de les addiccions als joves

Uns dies després que el Ple municipal aprovés una moció de Ciutadans perquè l'Ajuntame(…)

Política

31-10-2018

 

L'ANC impulsarà finalment les primàries a Rubí de cara a les eleccions municipals

L'Assemblea de l'ANC de Rubí del passat dijous, 25 d'octubre, va decidir per 20 vots a fa(…)

Política

19-10-2018

 

Els partits independentistes es posicionen sobre les primàries republicanes

L'Assemblea Nacional Catalana de Rubí ha celebrat un acte informatiu i de debat sobre el (…)

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!