CiU resisteix a la Diputació, ERC salta a la segona posició i el PSC s'enfonsa

Ciutadans i la CUP aconsegueixen representació per primera vegada

Amb gairebé el 100% dels vots escrutats de les eleccions municipals a la província de Barcelona, la composició política del Ple de la Diputació queda de la següent manera: CiU obté 14 diputats, ERC-AM, 11; PSC-CP, 10; ENTESA, 7/8; PP, 3; C's, 3; i CUP-PA, 2/3. Fins ara, CiU en tenia 20; PSC-CP, 19; el PP, 6; ENTESA, 10; i ERC-AM, 2.

Distribució per partits judicials 

CiU s'ha emportat els diputats únics de Berga, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. El partit judicial d'Arenys de Mar ha determinat que tant CiU com ERC passin a tenir un diputat cadascun, tal i com succeeix a Manresa i a Vic. Granollers i Mataró tindran un representant de CiU, ERC i PSC.

D'altra banda a Sabadell, els quatre diputats se'ls reparteixen entre CUP, ERC, PSC i Entesa; i, a Terrassa, entre CIU, ERC, PSC i Entesa. Al de l'Hospitalet de Llobregat ha guanyat el PSC amb dos diputats mentre que C's, Entesa, PP i ERC en sumen un. A Sant Feliu també s'imposa el PSC amb dos diputats per davant del que aconsegueix ERC.

A aquesta hora, el Ministeri d'Interior ha adjudicat al partit judicial de Barcelona 5 diputats a Entesa, un més que CiU. PSC, PP, ERC i C's sumen 2 diputats mentre que la CUP n'aconsegueix un. No obstant, si els vots de Badalona en Comú s'acaben sumant als de la CUP-PA, tal i com reclama la formació badalonina, aquest grup aconseguirà un segon diputat en detriment d'Entesa, que en tindria 4.

Composició de la Diputació

La Diputació de Barcelona té 51 diputats. Aquests, obligatòriament, són també regidors o alcaldes perquè és a través de les eleccions municipals com es determina quins dels electes de cada municipi ocupen un lloc de diputat. Aquest sistema d'elecció es coneix amb el nom d'elecció indirecta, perquè els ciutadans no  trien directament els diputats, sinó a través dels comicis municipals.

La distribució dels diputats es fa per partits judicials de forma proporcional al nombre de residents. La demarcació de Barcelona es divideix en 14 partits judicials, a partir dels quals s'escullen el total de 51 diputats. El partit judicial amb més diputats és el de Barcelona (18), seguit de l'Hospitalet de Llobregat (6), Sabadell (4), Terrassa (4) -que inclou Rubí-, Granollers (3), Mataró (3), Sant Feliu de Llobregat (3), Manresa (2), Arenys de Mar (2),  Vic (2), Berga (1), Igualada (1), Vilafranca del Penedès (1) i Vilanova i la Geltrú (1).

Procés de constitució

Una vegada constituïts tots els ajuntaments, la junta electoral de zona elabora una relació de tots els partits polítics, coalicions, federacions i agrupacions d'electors que hagin obtingut algun regidor dins de cada partit judicial. La junta electoral de zona procedeix a distribuir els llocs de diputats que corresponguin a cada partit d'acord amb els vots obtinguts i aplicant-hi el sistema d'Hondt.

Posteriorment, la junta electoral convoca per separat, dins dels cinc dies següents, els regidors de cada partit, coalició, federació i agrupació d'electors amb dret a un o més llocs de diputat perquè aquests escullin d'entre les seves llistes de regidors aquells que seran proclamats diputats.

Cal tenir en compte que el procés constitutiu de les diputacions s'inicia quan s'han resolt prèviament tots els recursos contenciosos electorals que s'hagin interposat arran de la proclamació dels regidors electes en els municipis de la demarcació.

Les diputacions es reuneixen en sessió constitutiva presidida per una mesa d'edat, integrada pel diputat de major i menor edat per escollir el president, que ha d'obtenir una majoria absoluta, en la primera votació, o majoria simple, en la segona. El candidat pot ser qualsevol dels diputats provincials.

Tot i que la data de constitució de la Diputació depèn de quan s'hagin constituït tots els ajuntaments - i això variarà si hi ha o no recursos contenciosos electorals contra la proclamació d'electes - és preveu que el ple constitutiu de la Diputació de Barcelona se celebri al mes de juliol.

RUBITV.CAT

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Economia

04-10-2018

 

Les obres de millora de Cova Solera i Can Jardí començaran l'any vinent

A Cova Solera hi ha 198 empreses que donen feina a 2.432 treballadors i treballadores i a (…)

Societat

25-07-2018

 

El pont de Cova Solera comptarà amb un tercer carril i inclourà un espai reservat per a vianants i bicis

L'Ajuntament de Rubí rebrà una subvenció d'1,7 milions d'euros de la Diputació de Barc(…)

Política

26-06-2018

 

Mercè Conesa deixa la presidència de la Diputació per incorporar-se al Port de Barcelona

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha oficialitzat la seva renún(…)

Societat

16-06-2018

 

La Diputació destina més de dos milions d'euros en la campanya d'informació i vigilància contra incendis

Aquest divendres, la Diputació de Barcelona inicia el Pla d'informació i vigilància con(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!