20-05-2015
 

Arrenca una campanya per vigilar els nivells d'ozó troposfèric a Rubí

Aquest gas pot tenir efectes nocius sobre la salut, com tos i irritacions

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la col·laboració de diversos municipis de Catalunya, entre ells el de Rubí, ha iniciat la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a l’aire ambient. Per aquest motiu, des d’ara i fins al setembre s’intensificarà el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica. Aquesta és l’època de l’any en què les condicions meteorològiques (alta radiació solar, temperatures elevades, etc.) afavoreixen la formació d’aquest gas i, per tant, quan es poden superar els nivells establerts. 

L'ozó és un gas incolor molt reactiu, invisible i d'olor agradable. Es troba de manera natural a l'atmosfera. La seva concentració és màxima a uns 20 km d'altura, dins de l'estratosfera. És l'anomenada capa d'ozó, que protegeix els éssers vius de les radiacions ultraviolades procedents del sol i, per tant, és beneficiosa per a nosaltres. D'altra banda, l'ozó també es troba a la troposfera, la capa de l'atmosfera més propera a la superfície terrestre. Aquest és l’anomenat ozó troposfèric, que pot ser d’origen natural, per exemple, el format a partir de compostos orgànics volàtils alliberats pels processos de fermentació i les activitats volcàniques o el que es forma en les descàrregues elèctriques d’una tempesta; o produït per l’ésser humà, especialment per les emissions del trànsit i la indústria. 

La legislació estableix, com a valors orientatius per prevenir possibles efectes de l’ozó, uns llindars que es recomana no superar. Quan se sobrepassa el llindar d’informació (180 µg/m3 en 1 hora) o el llindar d’alerta (240 µg/m3 durant 1 hora) establerts s’informa a la població i a diversos organismes i entitats d’aquesta superació per tal que puguin adoptar mesures preventives de protecció. 

Durant la campanya de vigilància, els nivells estimats per a l’ozó troposfèric estaran disponibles diàriament, a partir de les 10:30 h, al web http://www.gencat.cat/mediamb/qaire/ciozo.htm.

Efectes de l'ozó troposfèric

En funció de la concentració d’ozó i de la durada de l'episodi, aquest gas pot causar diferents efectes sobre la salut, com ara tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries (efecte “gola seca”), disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar general: cansament, mal de cap, decaiguda...

Cal tenir en compte que aquests símptomes també poden tenir altres causes i que, difícilment, es poden distingir de les pertorbacions generals de l'estat de la salut. D'altra banda, la sensibilitat a l'ozó pot variar molt de persona a persona. Allò que és nociu per a una persona pot no tenir cap efecte sobre una altra, cosa que no permet distingir, de manera clara, els grups de risc especials. Tanmateix, les persones que, a priori, podrien resultar més afectades són els malalts de cor i de pulmó i, en segon lloc, els nens, la resta de malalts i la gent gran.

Com a sistema de prevenció, cal evitar fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins el període comprès entre les 10 h i les 16 h (hora solar), quan els nivells d'ozó són més alts.

RUBITV.CAT / Foto: Ajuntament de Rubí

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

23-08-2018

 

Aquest dijous s'ha previst que se superi el llindar d'informació d'ozó troposfèric

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha previst que aquest dijous es superarà el l(…)

Societat

22-05-2018

 

Comença una nova campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Rubí

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la col·laboració de(…)

Societat

19-05-2017

 

En marxa una nova campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a Rubí

Aquesta setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la (…)

Societat

07-07-2015

 

En els propers dies pot incrementar-se notablement la quantitat d'ozó troposfèric a l'aire

En els proper dies és possible que se superi el llindar d'informació per a l'ozó (…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!