L'actriu Mercè Arànega encarnarà Neus Català al Festival Grec de Barcelona
La Generalitat presenta un ampli catàleg d'activitats per homenatjar la rubinenca
La vida de Neus Català, rubinenca d'adopció i última supervivent catalana del camp d'extermini nazi per a dones de Ravensbrück, serà portada al teatre. L'actriu Mercè Arànega s'encarregarà d'encarnar el personatge d'aquesta lluitadora, que acaba de rebre la Medalla d'Or de la Generalitat (veure notícia). Aquesta serà una de les activitats més destacades de l'Any Neus Català, que la Generalitat ha anunciat aquest dimecres.
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat que la celebració d'aquesta efemèride 'és un reconeixement a la figura de Neus Català i per extensió a totes les persones que van patir les conseqüències de la guerra i la posterior dictadura franquista'. 'Neus Català és una dona forta i solidària, una lluitadora antifeixisa, una supervivent dels camps d'extermini nazis i un referent i un testimoni de totes les dones que van lluitar a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial', afegeix la consellera. Munté ha explicat que l'objectiu d'aquesta commemoració és 'donar a conèixer a la ciutadania, la veu i el testimoniatge d'un passat històric i de les dones que van patir la guerra, l'exili i els horrors dels camps de concentració, totes elles representades en la figura de la Neus Català'.
Una vintena d'activitats per commemorar la seva figura
La celebració de l'Any Neus Català està coordinada per l'Institut Català de les Dones (ICD) i hi col·laboren diverses institucions. La presidenta de l'ICD, Montse Gatell, ha explicat que s'ha organitzat un ampli ventall d'activitats, que inclou conferències, exposicions, homenatges, tertúlies literàries i projeccions de documentals, entre altres.
Així mateix, en el marc del Festival Grec, es presentarà una adaptació teatral de la biografia de Neus Català Un cel de plom, escrita per Carme Martí. L'obra estarà dirigida per Josep Maria Miró i interpretada per Mercè Aranega. Durant el mes de juliol es podrà veure a la Sala Muntaner i després marxarà de gira.
També es preveu celebrar un reconeixement a la figura de Neus Català el proper 19 d'abril en l'acte oficial del 70è aniversari de l'alliberament dels camps, que se celebrarà a Ravensbrück (Alemanya). Així mateix les Biblioteques de la Generalitat de Catalunya durant tot l'any organitzaran xerrades amb l'Amical de Ravensbrück i les exposicions itinerants Les dones de Ravensbrück i Fogueres del Pertús, a més d'adquirir nous fons documentals sobre la temàtica. D'altra banda, la Filmoteca de Catalunya projectarà el proper 14 d'abril el documental Nit et bruillard sobre els camps de concentració i extermini.
El Memorial Democràtic editarà plafons commemoratius i organitzarà al mes d'octubre un acte d'homenatge amb intervencions artístiques i testimonis. També preveu reeditar la publicació escrita per la pròpia Neus Català De la resistencia y la deportación: 50 testimonios de mujeres españolas.
El Museu d'Història de Catalunya commemorarà l'Any Neus Català amb tres exposicions. Una sobre el fotògraf Francesc Boix, que va fotografiar des de dins l'horror dels camps de concentració nazis; una altra sobre el 70è aniversari de l'alliberació dels camps; i finalment, una exposició itinerant que mostrarà una selecció de 80 fotografies dels camps de concentració de Mauthausen.
Finalment, el Departament de Benestar Social i Família també preveu lliurar la Medalla Centenària del Departament a Neus Català en un acte que se celebrarà abans de l'agost al Palau de la Generalitat.
El catàleg complet d'activitats, en principi cap d'elles prevista a Rubí, ja es pot consultar al web de l'Any Neus Català.
RUBÉN CABÚS / Foto: Cedida