Warning: session_start(): open(/var/www/rubitv/tmp/sess_u5mripifb0ctdkgaj7a8j23l17, O_RDWR) failed: S’ha denegat el permís (13) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php:33) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33
El dret a l'habitatge en un país normal - Opinió - Rubí TV
 
 
14-01-2015
 

El dret a l'habitatge en un país normal

Josep Milà

Escoltant al jutge Vidal, precursor de la proposta de Constitució Catalana, apuntava que el dret a l'habitatge ha de ser un dret exigible, no una mera exposició d'intencions, tal com està redactat a la Constitució a la que estem sotmesos avui. Més clar no es pot ser, passar aquest dret a la categoria d'exigible representa una inflexió més important del que ens puguem imaginar. Aquí rau el seu valor.

L'exigibilitat comporta la possibilitat que els ciutadans puguin estar segurs que mai hauran de dormir al ras, que les lleis que es redactin seguiran aquest precepte i, en el cas de no haver-hi lleis, els jutges dictaminaran en aquest sentit.

Sobre el dret a l'habitatge s'ha escrit i reflexionat molt. Des del segle XIX a tot Europa s'han realitzat polítiques enfocades a resoldre situacions de caràcter social, i en funció del color polític, amb diferents resultats. Al nostre país cal mencionar dos moments clau, el que es va practicar en èpoques del dictador i el que hem patit els darrers quinze anys, analitzem-ho:

1. Amb la dictadura es van desenvolupar els famosos Planes Nacionales de la Vivienda, que van construir centenars de milers d'habitatges. Van servir, de forma descarada, per fer addictes al règim i per generar una mena de pau social a partir de -tal com deia un ministre del moment- 'fer de cada operari un propietari, encara que no fos solvent'. Alhora provocava una davallada a l'accés al lloguer, castigant-lo premeditadament. Ve de llavors que el nostre país adquirís la cultura de la propietat i es convertís en un dels més alts d'Europa en habitatges de propietat (hipotecada) i en un dels més baixos en habitatge de lloguer. Aquesta tendència no es va corregir mai perquè els diferents governants continuaren aquesta premissa, uns per convenciment i altres per imbuïment.

Fer assequible l'adquisició, del que van anomenar habitatge protegit, consistia a utilitzar dues eines simultàniament; subvencionar el finançament, i marcar un preu màxim, determinant diverses categories. Evidentment, com que el nombre d'habitatges no era suficient per atendre tota la demanda, i havia un escalafó de prioritat en funció de si eres addicte al règim. Una loteria a dit, vaja. Després de la dictadura han seguit molts plans d'habitatge amb resultats diferents, substituint la prioritat d'accés pels concursos (loteria sense dit).

2. Durant els darrers quinze anys es produeixen fets que fan canviar conceptes. A partir dels primers anys del 2000, el preu del diner s'abarateix i resulta tant o més fàcil adquirir un habitatge de renda lliure que un de protecció, alhora que es fan pocs d'aquests. Neix tota una generació de compradors que sense saber-ho estan jugant a la borsa i que s'enlluernen fins el 2007, perquè els preus pugen sense solta ni volta. El que és paradoxal és que el govern de torn, pressionat pel sector financer, comença a generar noves categories de protecció oficial amb preus tant alts com els de mercat. Recordem el casos, on pisos de protecció oficial es venien un 300% per sobre del seu valor de categoria, i el govern, erròniament, canvia les categories (apuja els preus) per tal de 'donar cobertura' a les operacions, ajudant només a les financeres i els intermediaris.

Quin és el fet que marca aquests quinze anys? La conversió de l'habitatge, -diguem-ne llar- en un PRODUCTE de mercat especulatiu sotmès a les regles de joc més agressives del neoliberalisme. De poc serveixen els tímids intents de noves fórmules d'accés, cessió d'us, propietat compartida, masoveria urbana, si molt bona part de llars, primeres llars, continuen sent un producte en mans de les entitats financeres. Es com deixar la guineu a cura del galliner.

Tots coneixem el que ha passat fins avui, la crisi financera ha arrossegat l'habitatge i ens trobem en un escenari amb persones desnonades, pisos buits, cap política d'habitatge i unes entitats financeres propietàries, exemptes de cap sensibilitat. Ajuntaments com els de Terrassa, Granollers, Sabadell, Santa Coloma i Rubí, entre d'altres, han iniciat procediments per sancionar les entitats propietaris d'habitatges buits, una solució a curt termini, però, que no resol la situació. Els afectats directes s'han organitzat a través de la Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca (PAH), guardonada amb el premi Ciutadà Europeu 2013, sense que el govern central els hagi escoltat ni hagi pres cap mesura legislativa per resoldre el seu problema, ans al contrari, va ajudar a les financeres i aquestes no ho han reflectit de cap manera. Fa dubtar de l'existència de moltes de les obres socials d'aquestes.

Ens urgeix la constitució que converteixi el dret a l'habitatge en exigible, i hi afegim també, a partir de l'experiència dels últims quinze anys, que desmarqui les primeres llars de ser un producte de mercat especulatiu i, de passada, que cadascú es dediqui a la seva feina.

Josep Milà Albà, arquitecte.

 
3 comentaris
 

Comentaris

10-02-2015
15:39
 
jose

Si alguien exige algo ha de tener entonces la obligación, al menos moral, de cumplir las obligaciones.
Estamos en un pais donde todos piden, mejor dicho EXIGEN, derechos y nadie quiere cumplir obligaciones.
¿Se exige vivienda? ok, yo exijo que esta sea para quien lo necesita realmente, no como hasta ahora, donde muchas ayudas van a personas que trabajan en negro(¿donde la obligación de pagar impuestos?), han entrado al país de forma ilegal (¿donde la obligación de cumplir las leyes?), tienen varios hijos cuando no pueden ni pagar sus propios gastos, no han estudiado ni hacen que sus hijos estudien en colegios que les pagamos el resto, ¿sigo?

 
14-01-2015
22:49
 
Gabriel Sánchez

Estic molt d'acord, el dret a l'habitatge és un dret fonamental en una societat democràticament desenvolupada. El dret a que els ciutadans gaudeixin de calefacció en els espais públics també és un dret. Aquest hivern, l'últim de la legislatura casualment, sembla que els responsables municipals, entre ells alguns càrrecs de confiança, han negligit de les seves obligacions de mantenir una temperatura de confort per la qual els rubinencs paguem molts impostos.

 
14-01-2015
18:10
 
El pastoret de la Segarra

¡¡¡¡Hoooostia!!!1

 
 
Afegir comentari
  • Nom
     
  • E-mail
     
  • Comentari
     
  •  
  •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

11-10-2018

 

El Sindicat del Lloguer de Rubí vol unir forces contra els abusos en els preus dels lloguers

El Sindicat del Lloguer de Rubí va celebrar ahir el seu primer acte oficial a Rubí, que (…)

Política

25-09-2018

 

L'AUP aposta per la masoveria urbana com a fórmula per facilitar l'accés a l'habitatge

L'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) ha presentat en roda de premsa una moció que aposta (…)

Societat

07-09-2018

 

L'Oficina Local d’Habitatge incorporarà un treballador social especialitzat

L'empresa municipal d'habitatge de Rubí, PROURSA, ha obert un concurs públic per incorp(…)

Economia

02-08-2018

 

L'Ajuntament signa un acord amb CaixaBank per destinar 10 habitatges a lloguer social

L'Ajuntament de Rubí ha adquirit l'usdefruit pels propers 4 anys de 10 habitatges propiet(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

  • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!