13-01-2015
 

L'Ajuntament demana 150.000 euros a la Generalitat per fer front a les despeses de la ventada

La subvenció servirà per fer front a les despeses ocasionades per la caiguda d'arbres a les urbanitzacions

L'Ajuntament de Rubí ha demanat a la Generalitat una subvenció de 150.041 euros per fer front a les despeses econòmiques ocasionades per la ventada del passat 9 de desembre (veure notícia). Segons ha explicat l'Ajuntament a Rubitv.cat, aquests diners s'han gastat en contractacions d'empreses externes i en despeses de personal dels Serveis de Parcs i Jardins, Protecció Civil i Policia Local, entre d'altres. A banda, el Consistori assegura que hi ha una quantitat de recursos municipals que no s'han comptabilitzat.

L'àrea municipal que ha fet més despesa ha estat Parcs i Jardins, amb uns 83.000 euros facturats, seguida de Serveis Municipals i Medi Ambient (51.000 euros). En total, l'Ajuntament té constància de 228 incidències, 100 en àmbit privat i 128 en àmbit públic, la majoria ja solucionades. Pel que fa al tipus d'incidències, la majoria es corresponen amb arbres trencats o caiguts, alguns dels quals van caure sobre cases i cablejat elèctric.

Objectiu: netejar els boscos per prevenir incendis
Recordem que l'Ajuntament de Rubí treballa des del mes de desembre en la neteja de diversos boscos municipals, molts d'ells afectats per la ventada del passat 9 de desembre. Es tracta d'un projecte que s'havia d'executar aquest any dins el Pla d'inversions financerament sostenible 2014-2015 però que s'ha avançat amb caràcter d'urgència per tal de minimitzar el perill que podien suposar els arbres malmesos pel temporal de vent. La neteja de boscos ja s'ha iniciat a l'entorn del carrer Cabrera, a la urbanització de Castellnou, una de les zones més afectades per la ventada. Fins al darrer trimestre de l'any, el Consistori actuarà en un total de 150 hectàrees de boscos municipals de Can Barceló, les Valls de Sant Muç, Ximelis, Can Solà, Castellnou, Vallès Park i Can Serrafossà.

El Consistori assegura que més enllà de donar resposta a la situació generada pel temporal de vent, les tasques de neteja tenen com a objectiu principal prevenir els incendis forestals. Per aquest motiu, s'estan fent sota els criteris que marca la Llei 5/2003 de mesures de prevenció d'incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. Segons aquesta normativa, s'ha d'assegurar l'existència d'una franja de 25 metres d'amplada al voltant dels habitatges i altres edificacions lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. Això vol dir que, dins d'aquestes zones de protecció, ha d'haver-hi una distància mínima de 6 a 7 metres entre arbre i arbre i que, per tant, cal talar els exemplars que ho impedeixin. Les úniques excepcions són els roures, les alzines i els oms, ja que es tracta d'espècies protegides que cal preservar. Pel que fa a les zones més pròximes als torrents, aquests criteris es modifiquen amb l'objectiu de preservar el seu ecosistema, de manera que la distància obligatòria entre arbres es redueix considerablement.

Cal tenir en compte que la neteja de boscos ajustada a la normativa de prevenció d'incendis és una tasca molt necessària, no només per motius de seguretat, sinó també per a la bona preservació d'aquests entorns gràcies a la consolidació d'espècies com les alzines i els roures. De fet, les tasques que ja s'han iniciat consisteixen en l'obertura i arranjament de camins de desembosc (obertura de nous vials en zones inaccessibles per tal de poder realitzar les actuacions relatives al tractament de la vegetació), el tractament de la vegetació (tallada d'arbrat, poda, desbrancada, estassada i trituració de restes), el condicionament de senders aptes per a vianants, la senyalització del traçat d'aquests senders amb fites de pedra quadrangulars i la instal·lació de punts de descans en zones d'ombra al llarg del traçat dels senders on s'han fet treballs de recuperació.

Mentre durin els treballs, es podran produir breus afectacions de trànsit amb caràcter puntual, amb l'objectiu de poder retirar la fusta. Les obres han estat adjudicades a l'empresa ARICO FOREST SL per un import de 329.881,21 euros.

RUBITV.CAT

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Política

03-10-2018

 

Rubí estudia integrar-se a l'AMB

Els grups municipals de Rubí tenen sobre la taula la possibilitat d'integrar-se a l'Àrea(…)

Societat

01-10-2018

 

Arrenca la fase de propostes ciutadanes per a la reforma del Parc de Ca n'Oriol

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fa(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!