19-12-2014
 

S'investiga a Rubí com cultivar els calçots més bons de Catalunya

Un biòleg de la UPC vol aportar valor afegit al producte autòcton per acabar amb la invasió estrangera

Un projecte pioner de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) pretenir obtenir els calçots més bons de Catalunya. Per aconseguir-ho, el biòleg barceloní Joan Simó està realitzant una tesi doctoral on investiga quan s'ha de regar la terra, quins nutrients i quins elements atmosfèrics i climatològics afecten més al gust de la ceba, i com aconseguir fer un calçot més bo i poder-lo diferenciar dels que ens arriben de fora, com de Marroc, que estan a la meitat de preu i ja tenen una gran quota de mercat a Mercabarna.

El projecte, fet amb la col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, dedicada a la recuperació de productes agrícoles tradicionals catalans, espera tenir l'any 2020 els resultats definitius. Per aconseguir-ho, s'han plantat quatre varietats de calçots diferents en terres de Rubí, Altafulla (Tarragonès), Valls (Alt Camp), La Juncosa del Montmell (Baix Penedès), La Masó (Alt Camp) i Viladecans (Baix Llobregat). Es tracta de zones amb condicions climàtiques diferenciades que seran d'especial interès per a l'estudi. Durant el període de cultiu es realitzaran tres collites diferents, una que ja s'ha fet aquest mes de desembre, una a mitjans de gener del 2015 i l'última a finals de març. L'experiment es realitzarà en igualtat de condicions i indrets la temporada vinent.

Joan Simó reconeix que l'amenaça del calçot estranger és cada cop més important, tenint en compte que es venen a preus molt inferiors als del producte autòcton. Per aquest motiu, considera que serà imprescindible poder aportar un valor afegit al calçot català.

RUBITV.CAT / Foto: Cedida

 
1 comentaris
 

Comentaris

21-12-2014
22:30
 
Maria Carme Recasens

No tot es plantar i cuidar i abonar els calçots , Lo principal q'els fa bons es l'aigua de regar-los , no es el mateix que siguin regats emb aigua de la riera , ni tampoc de depuradora , ni recullida de pluja ,
El que fa als calçots de Valls i la provincia de Tarragona tan bons que rebin la denominacio d'origen , es l'aigua de reg , q'alli casi a tot arreu es molt bona , i fa que totes les verdures ho siguin ,
Aixo es com els Castells ! Mai ningu els fara com alli o Vilafranca i alguns llocs mes , Aqui a Rubi no tenen gent q'ho senti de cor, i els faigi una bona pinya , Tenen por de q'els caiguin sobre , I els calçots es el mateix : com Tarragona , cap lloc , diguin el que diguin !

 
 
Afegir comentari
  • Nom
     
  • E-mail
     
  • Comentari
     
  •  
  •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

19-06-2018

 

El got de la Festa Major serà retornable i lliure de bisfenol

L'Ajuntament de Rubí tornarà a promoure l'ús de gots reutilitzables aquesta Festa Majo(…)

Política

14-06-2018

 

L'AUP demana connectar els col·lectors 2 i 3 de les urbanitzacions amb la depuradora

L'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) demana que es posi en funcionament la connexió dels (…)

Economia

13-06-2018

 

S'inicia una campanya de reciclatge d'envasos adreçada a cafeteries, restaurants i hotels de Rubí

L'Ajuntament i Ecoembes han iniciat aquesta setmana una nova campanya de reciclatge adreç(…)

Societat

30-05-2018

 

Rubí commemora el Dia Mundial del Medi Ambient amb diverses activitats que promouen l'intercanvi d'objectes

El pròxim 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. I a la ciutat s'organitz(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

  • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!