16-09-2014
 

L’Ajuntament exposa el cens electoral per a l’elecció de candidats a jurat popular

Els rubinencs inclosos a la llista entraran al sorteig per elegir 5.000 ciutadans de la província

El proper 29 de setembre es durà a terme el sorteig per establir la llista biennal de candidats a jurat popular de la província de Barcelona, així com el nombre de persones necessari perquè en cada judici es constitueixi el Tribunal del jurat. Els ajuntaments han d’exposar el llistat del Cens Electoral vigent corresponent al seu municipi prèviament a la data del sorteig. En el cas de Rubí, aquesta llista es podrà consultar a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) del Centre entre aquest dimecres, dia 17, i el 24 de setembre. Com en l'anterior exposició, en aquesta ocasió tampoc hi ha llistat en paper. La consulta de les dades s’ha de fer de manera informàtica i de forma assistida en aquest equipament, ubicat al carrer Narcís Menard, 13-17.

El sorteig, que s’ha de realitzar dins dels últims 15 dies del mes de setembre dels anys parells, tal com estableix l’article 13 de la Llei Orgànica 5/1995 del Tribunal del Jurat, es durà a terme el 29 de setembre, a les 9:30h, a la seu de l’Audiència Provincial de Barcelona. En total se seleccionaran 5.000 candidats a jurat popular entre els ciutadans inscrits al Cens Electoral vigent a 1 d’agost de 2014 en aquesta província.

El fet d’haver estat incloses en la llista provisional de candidats a jurat resultant del sorteig celebrat a l’Audiència Provincial significa que els dos propers anys aquestes persones poden ser seleccionades per formar part del jurat per a un judici concret. En aquest cas, seran informades convenientment. Si reben una citació, és obligatori que acudeixin al lloc que se’ls indiqui. La incompareixença sense causa justificada és susceptible de sanció.

Ser membre d'un jurat popular és un deure
El Tribunal del jurat és una institució democràtica que fa possible que els ciutadans participin directament de l'Administració de justícia. Participar en els assumptes públics és un dret constitucional del ciutadà, però també és una obligació cívica complir el deure de participació quan la llei ho disposa.

Per a ser jurat popular s’ha de ser espanyol i major d’edat, estar en ple exercici dels drets polítics, saber llegir i escriure, ser veí de qualsevol dels municipis de la província i no estar afectat per cap discapacitat física o psíquica que impedeixi exercir aquesta funció.

La llei preveu la possibilitat d’excusar-se de ser jurat en el cas de tenir més de 65 anys, d’haver desenvolupat efectivament funcions de jurat dins dels quatre anys precedents al dia de la nova designació, de patir un trastorn greu per raó de càrregues familiars, de desenvolupar una feina de rellevant interès general, a la qual la substitució de la persona que ha de fer de jurat originaria importants perjudicis, de tenir la residència a l’estranger o de ser militar professional en actiu quan concorrin raons de servei, entre d’altres.

En el cas d’arribar a ser seleccionat, es té dret a percebre una remuneració i una indemnització en la forma establerta reglamentàriament. L’exercici de la funció de jurat té la consideració de compliment d’un deure inexcusable de caràcter públic i personal, a efectes de l’ordenament laboral i funcionarial, i això suposa el dret d’absentar-se de la feina amb avís i justificació previs.

RUBITV.CAT / Foto: Lídia Larrosa

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Cultura

04-10-2018

 

Aquests són els guanyadors de les entrades per veure 'Les princeses també es tiren pets'

Aquests són els noms de les guanyadores de les dues invitacions dobles que Rubitv.cat, ha(…)

Cultura

01-10-2018

 

Sortegem invitacions per veure gratis 'Les princeses també es tiren pets'

Rubitv.cat, en col·laboració amb La Xarxa, Espectacles per a nois i noies, sorteja dues (…)

Cultura

25-09-2018

 

Sortegem invitacions per veure gratis el nou espectacle del circ Raluy Legacy a Rubí

Rubitv.cat, en col·laboració amb el circ Raluy Legacy, sorteja cinc invitacions dobles (…)

Societat

14-09-2018

 

L'Ajuntament exposa la llista del cens electoral amb vista a l'elecció de candidats a jurat popular

El proper 27 de setembre es durà a terme el sorteig per establir la llista biennal de ca(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!