31-07-2014
 

Carta oberta al magistrat Pedro Luís García Muñoz

Montse Rousse

Aquesta és una carta oberta al Senyor Pedro Luís García Muñoz, magistrat del jutjat contenciós-administratiu de Barcelona secció 11a en relació a la sentència sobre la restricció de circulació als vehicles de més de 12 metres pel Camí Vell d’Ullastrell de Rubí, vinculats a l’activitat de dipòsit controlat de residus de Can Carreras.

L’any 1996 l’Ajuntament de Rubí i la empresa signen un conveni, on s’estableixen les condicions per a l’activitat d’abocador de residus inerts a Can Carreras. Es fixa una restricció per als vehicles de més de 12 tones, que hauran de circular en horari nocturn (de 22h a 06h).

El 1997, l’Ajuntament de Rubí signa un nou conveni, aquest cop amb totes les empreses usuàries del Camí Vell d’Ullastrell (majoritàriament abocadors i extractives), per a la construcció d’una via alternativa per accedir a les seves activitats.

L'any 1998, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat condiciona l’inici de l’activitat d’abocador a la no utilització del Camí Vell d’Ullastrell.

L'any 2002, quan encara no s’ha construït el camí alternatiu, l’Ajuntament atorga la llicència d’obertura a Can Carreras, on es fa constar la restricció als vehicles de més de 12 tones, que hauran de circular en horari nocturn (com diu el conveni).

Esgotada la via administrativa, TMA presenta recurs. El 2007 el TSJC dicta sentència (STSJ núm. 576). Sentència ferma que desestima el recurs i diu: '...cualquier medida de restricción horaria es coherente e inferior a la prohibición de usar el Camino Viejo de Ullastrell que condiciona la licencia de instalación y, esa medida de tránsito nocturno, lo único que facilita a la actora es una medida paliativa para poder usar el vertedero, pues la solución legítima sería impedir todo tránsito...', sentència que és ignorada.

El 2012, davant les nombroses queixes veïnals i l’alta sinistralitat de la via, l’Ajuntament restringeix el pas als vehicles de més de 12 metres. Decret que torna a acabar als tribunals.

TMA al·lega que no es pot limitar una activitat autoritzada, però no diu que aquesta activitat s’inicià sense complir la condició del Departament de Medi Ambient sobre l’ús de la via d’accés a l’abocador (condició prèvia a l’inici de l’activitat), i sense respectar la restricció horària imposada en la llicència d’obertura.

Als veïns ens importa ben poc si la restricció de trànsit s’ha fet per decret o no, o si s’havia de fer mitjançant una ordenança... El Reglament General de Circulació (Real Decreto 1428/2003, de 21 de novembre) només contempla la regulació mitjançant ordenança municipal per a la càrrega i descàrrega, supòsit que no es dona en un abocador, on la càrrega es realitza lluny de la instal·lació, i la descàrrega a l’interior de la mateixa, dues operacions que no afecten la mobilitat ni la resta d’usuaris de la via. La resta de restriccions corresponen a l’Estat, les CCAA, o els ens locals que tinguin transferida aquesta competència.

Als veïns ens importa i ens preocupa la seguretat, i haver de compartir el Camí Vell d’Ullastrell amb més de 300 vehicles pesants cada dia, un fet que suposa un risc constant. La via té uns 5 metres d’amplada, un carril per a cada sentit, sense bermes i amb voreres. El ferm està força malmès pel pes que ha de suportar, i manca il·luminació.

Afegir que l’activitat tampoc disposa de cap sistema per impedir que els vehicles embrutin la calçada. No es ruixen les rodes ni hi ha instal·lada cap reixa a la sortida de l’abocador per evitar aquesta transferència, que en dies de pluja augmenta considerablement. Les acumulacions de terres i fang a la calçada es localitzen en uns punts determinats de la via, on arriben a tapar completament la senyalització horitzontal. En mullat fan que el paviment llisqui, i en sec provoquen núvols de pols. Tampoc recull les restes que cauen dels camions per no dur la càrrega degudament tapada, i només després de dies de fortes ventades, podem veure una persona recollint papers i bosses escampades pels voltants de la finca.

L’accés dels vehicles de més de 12 metres des de l’abocador al Camí Vell d’Ullastrell (cruïlla de l'institut J.V. Foix) es realitza amb una maniobra en la que el camió envaeix completament el carril contrari, en una zona amb un canvi de rasant sense visibilitat. Aquesta maniobra demostra que la via no és adequada per a aquest tipus de vehicles, o que aquests vehicles superen la massa i longitud aptes per al tipus de via. En qualsevol cas no haurien de poder circular.

Només en el cas que el transport de residus no es pugues efectuar amb vehicles més petits (càrrega indivisible, que no és el cas) es podria admetre la circulació d’aquests camions pel Camí Vell d’Ullastrell (sempre prèvia autorització).

Per què no volem ser una estadística més, ni formar part d’AVAST... Per la nostra seguretat i la de tots, esperem que el Tribunal prendrà la millor decisió i no permetrà la circulació als vehicles de més de 12 metres pel Camí Vell d’Ullastrell.

Montse Rousse, portaveu de la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

 
2 comentaris
 

Comentaris

31-07-2014
21:38
 
Joaquin Lopez Casals

Saviais que en las intalaciones de Almar Suceram Sant Cugat TMA grupo Sanchez estubo almazenando balas de ecopark y que cuando llego a oidos del colegio Viaro no duraron ni quince dias y en cambio llebamos 12 años soportandolo en nuestras escuelas e instituto que estan coolindando con la finca de Can Carreras en donde han estado nuestros hijos o estan, que esta pasando con los Rubinenses o es que nuestros hijos son de tercera clase y permitiremos que los emvenenen. Basta YA....

 
31-07-2014
13:40
 
Ramon Muntan

Es admirable la dedicació, constància i coneixement de causa que te la Montse, però també la valentia i la generositat.
Noia, ja ho saps, "Chapeau"

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

05-11-2018

 

Desarticulada una organització criminal que utilitzava una nau industrial de Rubí per emmagatzemar el material que robaven

La Guàrdia Civil va desarticular ahir una organització criminal que es dedicava a robar (…)

Societat

12-06-2018

 

Un incendi a Can Carreras posa de manifest la necessitat de reobrir al Camí de Can Barceló per motius de seguretat

Aquest dissabte, cap a les 12 de la nit, un cotxe va incendiar-se al final del camí de Ca(…)

Societat

15-05-2018

 

Rubí Sense Abocadors farà tot el possible per evitar la pròxima obertura de Can Balasc

L'abocador de Can Balasc podria iniciar la seva activitat durant els pròxims mesos i per (…)

Societat

20-04-2018

 

TMA necessitarà una autorització ambiental i una llicència urbanística per obrir l'abocador de Can Balasc

Un decret d'alcaldia signat per la regidora Maria Mas el passat 6 de febrer ha fet saltar (…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!