22-05-2014
 

Rubí va superar el llindar d'ozó troposfèric permès durant l'any 2013

La Generalitat estrena una aplicació per a dispositius mòbils que permet consultar dades en temps real

El punt de mesurament de la qualitat de l'aire que la Generalitat té ubicat al parc de Ca n'Oriol va detectar durant l'any 2013 nivells d'ozó troposfèrics superiors als que regula el llindar d'informació a la població i el valor objectiu per a la protecció de la salut. Aquesta és una de les dades que recull l'Anuari de la Qualitat Ambiental 2013, que el departament de Territori i Sostenibilitat ha donat a conèixer aquesta setmana. A més, ara fa uns dies es va posar en marxa una campanya per controlar els nivells d'ozó troposfèric a Rubí (veure notícia).

En termes generals, els resultats indiquen que s'ha mantingut el patró dels últims anys a Catalunya, amb àmplies àrees del territori on no s'han produït incidències o bé han estat molt puntuals, i la confirmació de la tendència a la baixa dels nivells de partícules PM10, fenomen especialment observable a l'àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2), els nivells de contaminació s'han mantingut estables en els darrers anys, amb una lleugera tendència a disminuir.

D'una banda, les principals fonts d'emissió, com són el transport terrestre i la indústria, cada vegada disposen de sistemes més eficients per controlar les emissions, fet que contribueix a la disminució dels nivells mesurats. Aquesta tendència, des de fa uns anys, ha estat accentuada per l'aplicació de mesures de política ambiental per reduir els nivells i per la desacceleració de les activitats. Aquesta darrera circumstància, derivada de la crisi econòmica, si bé té efectes que incideixen favorablement en la qualitat de l'aire ambient, també limita la capacitat d'empreses i administracions per a fer les inversions necessàries en matèria de flotes i per a l'adopció de sistemes més nets.

Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental, diu que ara 'cal posar l'accelerador per rebaixar la contaminació urbana, estretament lligada a la nostra mobilitat'. Per fer-ho, ha dit, la sensibilització és una eina imprescindible. La informació ha d'estar a l'abast del ciutadà, li ha d'arribar de forma fàcil i entenedora, perquè 'estem fent una aposta clara i decidida per afrontar una nova cultura de la mobilitat en què ens hi hem de mullar tots'.

Una nova 'app' permet consultar les dades en temps real

Durant la presentació d'aquestes dades s'ha donat a conèixer l'aplicació Aire.cat, que recull les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) als dispositius mòbils. També s'ha creat un entorn web de consulta de dades històriques i balanços de la qualitat de l’aire. Tot i que la informació que contenen es publica des de fa temps, ara resulta més entenedora, amena i atractiva per als usuaris.

L'aplicatiu mòbil, que és gratuït, està disponible per a telèfons intel·ligents amb sistemes operatius Android i Apple per a la consulta de dades de contaminació atmosfèrica. Amb aquesta eina, els ciutadans poden saber de manera ràpida quina és la situació de la qualitat de l’aire (bona-regular-pobra) dels punts de mesurament de Catalunya, del que és més a prop de la seva ubicació, i quina ha estat l’evolució durant l’última setmana. Els contaminants que es poden consultar són el diòxid de nitrogen (NO2), les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), i l’ozó troposfèric (O3). 

RUBITV.CAT / Foto: Ramon Vilalta

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

05-09-2018

 

L'Ajuntament obliga l'empresa Asfaltos Barcino a refer l'espai central de la plaça Onze de Setembre

La plaça Onze de Setembre torna a estar en obres. Tot i que els treballs vinculats a les (…)

Economia

31-08-2018

 

El rubinenc Héctor Santiago publica un llibre per millorar la qualitat i la productivitat de les empreses

Herramientas para la gestión de calidad és el nou llibre del rubinenc Héctor Santiago, (…)

Cultura

03-08-2018

 

Dues exposicions commemoren els 50 anys de l'obra 'Marina' d'Albert Sans

La Biblioteca Mestre Martí tauler i la llibreria Lectors al tren acullen l'exposició 'Ma(…)

Cultura

01-07-2018

 

Una trentena de colles ho donen tot durant la 36a Ballada de Gitanes al Carrer

La ballada de Gitanes al Carrer, organitzada per l'Esbart Dansaire, ha tornat a ser multit(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!