18-02-2014
 

El carrer més maltractat de Rubí

Ignasi Mir

Diguem-ho clar, els vianants de Rubí no gaudim dels carrers més agradables de la comarca. Per acabar-ho d'arreglar, tenim la mala sort de viure al costat d'un dels municipis més rics de Catalunya i, és clar, les comparacions són molt cruels. Però quin diríeu què és el carrer més maltractat de la ciutat? No vull dir el més conflictiu ni el més lleig. Vull dir el carrer que pitjor ha portat el pas dels anys, el carrer que quan ens toca passar-hi l'intentem evitar, el carrer on la convivència amb els vehicles és més difícil.

Quan ho discutim amb amics o veïns, tenim la tendència a pensar que és el nostre o el d'alguns dels nostres familiars. Tan subjectiu és? Intentem-ho racionalitzar. Hi ha quatre factors bàsics que hi poden influir: l'accessibilitat pel vianant, la velocitat del vehicles i la quantitat de vehicles que hi passen en comparació a la quantitat de vianants.

L'accessibilitat pels vianants depèn, bàsicament, de l'amplada dels carrers. Aquí trobem dos grans grups, els carrers amb amplada superior als 7 metres i els que tenen una amplada inferior. La principal diferència és que en aquests últims, si es volen garantir els 90 cm de pas pels vianants contemplats per la normatives d'accessibilitat, l'amplada no és suficient per tenir-hi aparcament en superfície. La majoria de carrers de Rubí corresponen al primer grup però, en canvi, els carrers de la Plana del Castell i del Centre, amb l'excepció del carrer Major o Fondo, i Maximí Fornés/Pau Clarís, tots corresponen al segon grup. Paradoxalment, molts d'ells mantenen l'aparcament o, encara que no el mantinguin, les seves voreres no compleixen aquests 90 cm.

Respecte al número de vehicles els podem dividir en tres grans grups: els vials amb molt trànsit (més de 5.000 vehicles /dia), trànsit alt (entre 1.000 i 5.000 vehicles/dia) i els de trànsit baix.  En canvi, la velocitat dels vehicles depèn de factors més físics com ara la longitud de carrer sense cruïlles o l'existència de senyalització o elements dissuasius a la calçada.

A partir d'aquests factors, podem concretar més? Personalment, descartaria els vials principals de la ciutat (carrer Maximí Fornés, carretera de Terrassa, avinguda de l' Estatut o carrer Edison), perquè el problema recau més amb el número de vehicles que hi passen que no pas amb les seves característiques físiques i on la solució ha de venir precedida d'un canvi important en la mobilitat de la ciutat. També descartaria els carrers dels ponts (sant Joan i Cadmo) per raons semblants.

La resposta, doncs, hauria d'estar dins del grup de carrers amb trànsit alt i amplades menors al 7 metres. Es tracta dels carrers Espoz i Mina, Cervantes, Llobateras, Montserrat, Nou, Magallanes, Terrassa, Sant Gaietà i Virgili. A Cervantes, Espoz i Mina i Llobateras fa temps que es van ampliar les voreres correctament. Magallanes i Virgili, en canvi, mantenen els aparcaments de vehicles i les voreres no són ni molt menys accessibles. El carrer Virgili és un cas especialment curiós, ja que va  patir un augment desproporcionat de pas de vehicles arran de la vianització del carrer major i no s'ha fet res per canviar-ho. També el carrer Terrassa podria ser un bon candidat perquè hi ha un tram amb voreres insuficients i on alguns cotxes provinents de la l'Escardívol entren massa ràpid.
El meu candidat, però, és el carrer Sant Gaietà. Ho té tot: molt trànsit, carrer estret i amb vehicles circulant a una velocitat superior als 50 km/h, quan clarament la velocitat hauria d'estar limitada als 30km/h (les anomenades zones 30 per a carrers).  Fa uns anys, amb bon criteri, es va eliminar l'aparcament i es va ampliar una de les voreres, però al no tocar l'altra, l'espai pels vehicles ha quedat totalment excessiu. Aquesta amplada i el fet de què es tracti d'un carrer molt llarg i sense cruïlles ha portat a velocitats totalment fora de lloc.

Els veïns són plenament conscients del problema i per això han recollit més de 60 signatures que van fer arribar  a l'Ajuntament fa mesos. Malgrat que l'Ajuntament es va limitar a donar una resposta de cortesia sense cap concreció (tipus Rajoy), estic segur que també n'és conscient del conflicte però no posa fil a l'agulla degut a l'estratègia econòmica dels últims anys de reduir les inversions a la mínima expressió. No comparteixo gens aquesta política. A banda de col·laborar amb l'atur del sector de la construcció (es tracta d'una retallada social més), eliminar les inversions es basa en el criteri que aquestes no són prioritàries, independentment de l'objectiu de la inversió. No dubto que hi hagi inversions més que posposables, però segur que hi ha varies despeses que l'ajuntament podria eliminar o suspendre abans de, per exemple, deixar el carrer Sant Gaietà tal com està ara. No deixar a mitges l'adequació de carrers com aquest permetria eliminar un punt de risc d'accidentalitat i garantir l'accessibilitat de molts veïns i, per tant, hauria de formar part de les polítiques socials i de seguretat de qualsevol municipi.

Ignasi Mir, enginyer de Camins.

 
26 comentaris
 

Comentaris

19-02-2014
12:57
 
pep

el petit carrer Unió, que moltes persones fan servir per accedir l'escardívol, és també un altre dels carrers on el cotxe sotmet els vianants

 
19-02-2014
08:29
 
Quico

Sempre m'he preguntat si l'arraconament al que es veu sotmès el vianant en aquesta ciutat, la mala qualitat de l'espai públic i la priorització, a qualsevol preu, del cotxe per sobre d'altres mitjans és fruit de la incompetència o de la intencionalitat d'equips de govern, de la covardia per emprendre accions valentes (que ja s'han demostrat viables en altres localitats), de la poca autonomia dels tècnics municipals o potser que no arriben a més... No sé, no deixa de ser curiós la situació de deixadesa de la ciutat en general i de qüestions que afecten a la mobilitat en particular.

 
18-02-2014
22:45
 
Dani

Desde que manen els socialistes , el pitjor tram és el carrer balmes entre llobateras i cervantes ( hi vivia familia Llugany ) ves per on el carrer de dalt , princep és socialista .!!!! Només heu de caminar i veure les diferències...Al loro que deia aquell

 
18-02-2014
22:07
 
Mireia G.

Bon article, Ignasi. A la llista hi podrien anar el carrer de Cal Gerrer, alguns trams del c/Príncep i del c/Colom, el c/García Lorca darrera l'escola Montserrat, etc. Ciutat pensada pels cotxes i poc adaptada als vianants.

 
18-02-2014
14:08
 
Albert

Per mi, el tram de vorera d'accés al CRAC, el bus passa a menys d'un pam de la façana. Els vianants ens hem d'esperar a passar i no es pot fer en cotxet (cap de les dues voreres)

 
18-02-2014
12:50
 
I els pont?

Per mi sens dubte és qualsevol dels ponts que creua la riera: passera FGC (vorera estreta, acumula aigua quan plou i els extrems no estan condicionats per accedir-hi en cotxet o cadira de rodes), Sant Joan (voreres estretes pel volum de gent que va/torna a Can Fatjó-Font de la Via-Sant Jordi Park i els alumnes del Regina Carmeli) o Cadmo (voreres irregulars i estretes, tenint en compte els alumnes que van a Escola de Música i a Escola Bressol). No esperem grans canvis amb el PMU

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

06-12-2018

 

Rubí ja compta amb un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, elaborat per la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS) de Ru(…)

Opinió

27-09-2018

 

Com el Vallès no hi ha res?

Aquests dies, coincidint amb la setmana de la mobilitat sostenible, la Diputació de Barc(…)

Societat

24-09-2018

 

16 vehicles elèctrics viatgen de Rubí a Mataró en el marc del Ral·li d'Eficiència Energètica

El segon Ral·li d'Eficiència Energètica s'ha celebrat a Rubí en el marc de la Setmana (…)

Opinió

21-09-2018

 

Per què és important celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible?

En matèria de salut i benestar, sovint les reivindicacions de la ciutadania van molt més(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!