17-02-2014
 

El Servei d'Intermediació d'Afectats per les Hipoteques tramita 497 expedients en dos anys

Ajuntament i entitats socials es reuneixen per actualitzar-se sobre la problemàtica de l'habitatge

La taula especial de desnonaments s'ha reunit recentment per fer seguiment de les accions que està duent a terme el Servei d'Intermediació d'Afectats per les Hipoteques (SIAH), que es va posar en marxa al març del 2012, i posar en comú la darrera hora sobre la problemàtica de la vivenda. Com és habitual, a banda dels responsables polítics i tècnics de les àrees d'Habitatge i Serveis Socials, la trobada ha comptat amb la participació de part dels grups municipals i de diverses entitats socials, entre elles les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Rubí, segons informa l'Ajuntament en un comunicat de premsa.

Durant la sessió, on els mitjans de comunicació no van ser convidats, els representants municipals han explicat que s'està treballant a nivell tècnic de manera constant per fer realitat les sancions als bancs amb habitatges buits. Tal com ha subratllat el regidor de Planificació Urbana i Habitatge, Manuel Velasco, sempre amb la voluntat 'que les passes que fem cap endavant no hagin de ser després cap enrere'.

Segons s'ha informat als membres de la taula, el consistori ja ha iniciat un cens d'habitatges buits que ara caldrà cotejar amb les darreres dades del padró per tal de comprovar quins d'aquests pisos han estat desocupats durant un període mínim de dos anys. Amb l'objectiu d'afrontar amb garanties aquest procés, l'Ajuntament va formular una consulta a l'Agència de Protecció de Dades. El recent dictamen d'aquest organisme deixa oberta la porta al consistori per fer servir les dades del padró i del cadastre per elaborar el cens, alhora que deixa clar que les companyies de subministraments no es poden negar a facilitar la informació que els demani el consistori amb aquesta mateixa finalitat. A la reunió d'aquest dijous també s'ha recordat que l'alcaldessa, Carme García, va enviar una carta a prop d'una vintena d'entitats financeres per instar-les a posar a lloguer els seus pisos buits i anunciar-los la seva intenció de sancionar els bancs que no ho fessin (veure notícia).

Durant la sessió, Manuel Velasco s'ha compromès a reclamar als jutjats informació puntual sobre tots els processos d’execució hipotecària que tinguin lloc a la ciutat. I és que, fins al moment, els magistrats de Rubí només estan obligats, en virtut d’un protocol aprovat al novembre, a comunicar aquells casos d’especial vulnerabilitat. Les entitats socials han explicat a la sessió que alguns dels temes que més preocupen aquests col·lectius són el risc d’ocupació dels habitatges de protecció oficial que romanen buits i el problema creixent de la pobresa energètica. Davant d’això, els responsables municipals han informat que ja s’ha parlat amb l’IMPSÒL, l’entitat pública depenent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que manté pisos desocupats a Rubí, per tal que posi aquests habitatges a lloguer, atès que no aconsegueix vendre’ls.

497 expedients en dos anys

Durant la sessió, s’han actualitzat les dades relacionades amb la problemàtica de l’habitatge a la nostra ciutat. Els assistents han pogut conèixer d’aquesta manera que, des de gener del 2012, el SIAH ha rebut 497 nous sol·licitants (a l’octubre del 2013, moment de celebració de la darrera Taula de desnonaments, el nombre d’expedients era de 438). Els moments amb més demanda van coincidir amb la posada en marxa del servei, quan es van arribar a registrar més de 60 sol·licituds en un mes. Ara, en canvi, la xifra de persones que acudeixen mensualment al SIAH se situa regularment per sota de la vintena.

Pel que fa a les entitats financeres, Catalunya Caixa segueix sent la que aporta més usuaris al servei, amb un total de 120 a data febrer de 2014. La segueixen BBVA-Unnim, amb 101 en total, i Banc Sabadell, que ha provocat l’obertura de 44 expedients. Dels casos atesos pel SIAH, no s’ha arribat a obrir expedient en 102 ocasions per diferents motius, com ara que l’usuari no s’ajustava al perfil o que no va presentar-se a la cita concertada. En 127 casos, només es va requerir un assessorament general, un fet que demostra que, cada cop més, els ciutadans acudeixen al servei en una fase inicial del problema.

160 persones o famílies es troben pendents d’un acord, ja sigui una renegociació del préstec hipotecari (73), una dació o compravenda (43), o una dació o compravenda amb lloguer (44). Pel que fa als que ja ha aconseguit aquest acord, 14 han pogut renegociar la seva hipoteca, a 25 se’ls ha concedit la dació i a 8 la dació amb lloguer.

En aquests moments, el servei funciona al dia i només tres demandants estan pendents de la primera entrevista. 143 expedients estan a l’espera d’una resposta de l’entitat, 48 estan pendents de resposta de l’usuari, en 25 casos no s’ha assolit cap acord amb l’entitat bancària, en quatre ocasions no hi ha hagut entesa amb l’usuari i 193 expedients ja han estat arxivats. Una altra de les dades que s’ha donat a conèixer a la reunió d’aquest dijous és que l’àrea de Serveis Socials va destinar l’any passat 550.000 euros a ajudes econòmiques a famílies.

RUBITV.CAT / Foto: Ajuntament de Rubí

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Política

03-10-2018

 

Rubí estudia integrar-se a l'AMB

Els grups municipals de Rubí tenen sobre la taula la possibilitat d'integrar-se a l'Àrea(…)

Societat

01-10-2018

 

Arrenca la fase de propostes ciutadanes per a la reforma del Parc de Ca n'Oriol

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fa(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!