16-10-2013
 

Com gastar 90.000 euros?

Marina Dolset

Sota el meu punt de vista, aquesta és una de les preguntes que hauria d'incloure una consulta ciutadana envers què fer a l'equipament de l'Ateneu i, sobretot, com fer-ho.

M'explico, el 30 de maig de 2008 l'Ateneu de Rubí (el de la ciutat, no el municipal com ara) va tancar les seves portes (veure notícia). La Coordinadora d'Entitats de Rubí (CdER), que gestionava l'espai des de 2002 amb un conveni valorat en 43.500€ anuals, va acumular deutes derivats dels retards en els cobraments de les diferents parts del conveni, a més de la manca de suport per part de l'equip de govern i es va veure obligada a tancar i deixar de gestionar el què fins llavors havia estat un punt de trobada per la ciutadania, on es fomentava l'esperit crític i constructiu, d'on sortien noves idees per la ciutat i la gent es sentia partícip del que es decidia. La pròpia CdER va reclamar reiteradament que necessitava una major subvenció per mantenir el servei que donava. La resposta de l'Ajuntament va ser clara: amb aquesta subvenció en teniu més que suficient.

Després de dos anys de tancament per obres, en els quals les entitats i la gent es va haver d'espavilar com van poder (de fet, és en aquesta etapa quan sorgeixin iniciatives com el CSO La Fàbri-K o l'Espai Obert), l'Ajuntament de Rubí, ens mans de PSC i ERC, va optar per un canvi de model. En resum: l'equip de govern decideix privatitzar la gestió de l'Ateneu a un empresa i en dobla la quantitat assignada: 90.000 euros per any.

Arribats a aquest punt sí que m'agradaria fer un esment en especial: el contracte actual, tot i que hauria de ser públic en tant que s'estan gestionant diners de tothom, no està penjat al web municipal, però be, això mereix un altre article...

Dit això, i després de dos anys de gestió de la nova etapa de l'Ateneu, se'm plantegen alguns dubtes que m'agradaria compartir amb tothom:

1. Quin ús ha de tenir l’Ateneu? Si l’objectiu és que sigui un suport a les entitats, és necessari que realitzi cursos? La rebaixa en els preus del cursos va a part dels 90.000€? I si ho és, perquè s’estan realitzant cursos de formació a 2 euros hora quan el preu públic establert pel propi Ajuntament és de 4 o 5 euros/hora? No és competència poc ètica amb la resta d’empreses i entitats de la ciutat que tenen una oferta semblant? Es subvencionarà també el 50% de la formació que donin les entitats de Rubí?

Sobre el balanç d’aquests dos anys de gestió privada: hi ha alguna memòria on es reculli quanta gent ha participat en les activitats de l’equipament? Quantes entitats han realitzat consultes, activitats i han utilitzat els serveis de l’Ateneu?

2. Per què l’ajuntament considera que quan un servei el gestiona una entitat del poble, aquesta té dret a la meitat de recursos que si ho fa una empresa? Es podria justificar que el nou servei és millor? Tot i així, qualsevol que hi hagi passat entre ambdues èpoques podrà haver notat que el nombre d’usuaris ha baixat en picat.

3. Si es tracta d’un servei a entitats, es fa cap qüestionari a les entitats sobre la qualitat del servei i si creuen que el destí d’aquests diners és òptim?

4. Té sentit que el suport econòmic que es dedica a l’Ateneu sigui major que, per exemple, la subvenció anual a totes les entitats culturals de la ciutat (62.240,70€)?

Tal com començava l’article, crec que és el moment que la ciutadania de Rubí pugui expressar què vol de l’Ateneu i per això demano que, abans del mes de desembre que és quan acaba el contracte, es realitzi un referèndum on es consulti quin ús ha de tenir l’Ateneu i qui l’ha de gestionar. Els 90.000€ són de tothom, l’Ateneu també! Recuperem l’Ateneu de la ciutat!

Marina Dolset, educadora social i presidenta del CRAC.

 
21 comentaris
 

Comentaris

16-10-2013
19:24
 
El pastoret de la Segarra

Molt be, Marina.
Estic d'acord amb tot el que dius. Compta amb el suport de la Segarra i part del Pallars Sobirà.

 
16-10-2013
18:47
 
Alba

Resposta a la Lila:
Veient que et manca informació sobre el CRAC, t' aclareixo alguns dubtes, esperant que la teva queixa quedi resolta. El CRAC NO esta gestionat per partits polítics. Ells aporten una partida del que reben de l'ajuntament al CRAC, però això no vol dir que ells gestionin el CRAC ni molt menys els cursos. El CRAC intenta oferir una programació de cursos per a que la gent pugui passar una bona estona, i adquirir uns coneixements en funció de les seves necessitats. No crec que sigui competència ja que els aprenentatges no són els mateixos a l'escola de música que al CRAC.

 
16-10-2013
18:06
 
S.Lopez

Quines dades Cesk !!! les mateixes dades i la mateixa mala interpretació que van fer fora a un tal Cesk Gasulla l'any 2008.
Algú sap si ja han aparagut els diners que faltaven quan la gestió era de la coordinadora d'entitats?

 
16-10-2013
17:51
 
No ens despistem

No ens despistem.Centrem el debat de forma tranquila sobre l'Ateneu o els antics cinemes o el què faci falta. Els ciutadans només demanem transperència. Crec que l'article demana la participació del moviment associatiu a l'hora de decidir quina és la política associativa de l'Ajuntament. No és tan dificil.

 
16-10-2013
17:17
 
S.Lopez

Ja, ja, això sona a intent d'OPA hostil

 
16-10-2013
16:27
 
Cesk

felicitats Mireia, jo tampoc entenc perquè molts dels ke van lluitar perquè l'Ateneu deixés d'estar gestionat per la Cd'ER ara no donen la cara i parlen d'aquesta gestió deficient. Crec que si vols dades més concretes de la gestió per part de la Cd'ER puc intentar trobar-te les memòries on parlavem de més de 85mil usuaris a l'any i més de 200 entitats desenvolupant activitats al llarg de l'any, lo mateix ke ara,......

 
16-10-2013
16:16
 
Lila

De l'Ateneu en podem parlar molt però tb dl Crac,... Perquè,... Com es pot tolerar q un equipament privat com es el crac, gestionat x 2 partits polítics representants al consistori i dues entitats, oferti cursos d'iniciació al llenguatge musical o guitarra fent competència a l'escola municipal de música? I més barat! Aksta partits defensen i aproven la continuitat d l'escola amb els pressupostos i les taxes,.. I s'ompliran la boca dient q no es retalli o q baixin taxes i preus públics,... Total! Després ells fan competència directa als serveis públics,...

 
16-10-2013
15:36
 
Llàtzer

Ja posats proposo debatre també que fem amb El Celler. Enceto el debat: pol d'atracció de gestió pública aprofitant la seva centralitat, terrassa d'estiu al pati, teatre de petit format, sales d'exposicions, concerts no multitudinaris, cinema en V.O., punt de trobada per activitats socials, culturals i polítiques.

 
16-10-2013
14:01
 
Quico

Així com el projecte Barris al dia, els veïns han decidit i prioritzat en què gastar 400.000€ en tasques de manteniment i millora de l'espai públic. També estaria bé que els mateixos veïns i ciutadans de la ciutat prioritzin les entitats receptores de les subvencions.

 
16-10-2013
11:16
 
Mireia

Felicitats per l'article, tot i que potser canviaria "gastar" per "invertir" :). Cal un debat profund sobre els usos de diversos equipaments de la ciutat, però sembla que aquest debat mai arriba i en canvi s'aposta pel silenci, com en molts d'altres temes. Sembla que a la nova regidora de Cultura se li gira feina...

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Cultura

15-10-2018

 

Dissabte arrenca la temporada de l'Associació Jazz Rubí amb Jazzpirit & Josep Maria Farràs

El proper dissabte 20 d'octubre començarà una nova temporada a l'Associació Jazz Rubí.(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Cultura

09-10-2018

 

Dillluns s'obren les inscripcions per a les activitats de l'Ateneu Municipal

Dilluns que ve, a les 10h, s'obriran les inscripcions per a les activitats de l'Ateneu Mun(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!