16-10-2013
 

Com gastar 90.000 euros?

Marina Dolset

Sota el meu punt de vista, aquesta és una de les preguntes que hauria d'incloure una consulta ciutadana envers què fer a l'equipament de l'Ateneu i, sobretot, com fer-ho.

M'explico, el 30 de maig de 2008 l'Ateneu de Rubí (el de la ciutat, no el municipal com ara) va tancar les seves portes (veure notícia). La Coordinadora d'Entitats de Rubí (CdER), que gestionava l'espai des de 2002 amb un conveni valorat en 43.500€ anuals, va acumular deutes derivats dels retards en els cobraments de les diferents parts del conveni, a més de la manca de suport per part de l'equip de govern i es va veure obligada a tancar i deixar de gestionar el què fins llavors havia estat un punt de trobada per la ciutadania, on es fomentava l'esperit crític i constructiu, d'on sortien noves idees per la ciutat i la gent es sentia partícip del que es decidia. La pròpia CdER va reclamar reiteradament que necessitava una major subvenció per mantenir el servei que donava. La resposta de l'Ajuntament va ser clara: amb aquesta subvenció en teniu més que suficient.

Després de dos anys de tancament per obres, en els quals les entitats i la gent es va haver d'espavilar com van poder (de fet, és en aquesta etapa quan sorgeixin iniciatives com el CSO La Fàbri-K o l'Espai Obert), l'Ajuntament de Rubí, ens mans de PSC i ERC, va optar per un canvi de model. En resum: l'equip de govern decideix privatitzar la gestió de l'Ateneu a un empresa i en dobla la quantitat assignada: 90.000 euros per any.

Arribats a aquest punt sí que m'agradaria fer un esment en especial: el contracte actual, tot i que hauria de ser públic en tant que s'estan gestionant diners de tothom, no està penjat al web municipal, però be, això mereix un altre article...

Dit això, i després de dos anys de gestió de la nova etapa de l'Ateneu, se'm plantegen alguns dubtes que m'agradaria compartir amb tothom:

1. Quin ús ha de tenir l’Ateneu? Si l’objectiu és que sigui un suport a les entitats, és necessari que realitzi cursos? La rebaixa en els preus del cursos va a part dels 90.000€? I si ho és, perquè s’estan realitzant cursos de formació a 2 euros hora quan el preu públic establert pel propi Ajuntament és de 4 o 5 euros/hora? No és competència poc ètica amb la resta d’empreses i entitats de la ciutat que tenen una oferta semblant? Es subvencionarà també el 50% de la formació que donin les entitats de Rubí?

Sobre el balanç d’aquests dos anys de gestió privada: hi ha alguna memòria on es reculli quanta gent ha participat en les activitats de l’equipament? Quantes entitats han realitzat consultes, activitats i han utilitzat els serveis de l’Ateneu?

2. Per què l’ajuntament considera que quan un servei el gestiona una entitat del poble, aquesta té dret a la meitat de recursos que si ho fa una empresa? Es podria justificar que el nou servei és millor? Tot i així, qualsevol que hi hagi passat entre ambdues èpoques podrà haver notat que el nombre d’usuaris ha baixat en picat.

3. Si es tracta d’un servei a entitats, es fa cap qüestionari a les entitats sobre la qualitat del servei i si creuen que el destí d’aquests diners és òptim?

4. Té sentit que el suport econòmic que es dedica a l’Ateneu sigui major que, per exemple, la subvenció anual a totes les entitats culturals de la ciutat (62.240,70€)?

Tal com començava l’article, crec que és el moment que la ciutadania de Rubí pugui expressar què vol de l’Ateneu i per això demano que, abans del mes de desembre que és quan acaba el contracte, es realitzi un referèndum on es consulti quin ús ha de tenir l’Ateneu i qui l’ha de gestionar. Els 90.000€ són de tothom, l’Ateneu també! Recuperem l’Ateneu de la ciutat!

Marina Dolset, educadora social i presidenta del CRAC.

 
21 comentaris
 

Comentaris

20-10-2013
22:43
 
Llum

La participació ciutadana ha de tenir continguts i objectius de consens i transparecia real. Per tant ha de donar resposta a inquietuts reals de la ciutadania i a dubtes reals de govern per encertar en les decisions. Molt bé Marina.. Estas aportant el gps que es necessita... Ara falta que volguin seguir la ruta

 
19-10-2013
19:14
 
Un més però no menys

Molt bon article, m'agradaria pensar q es reflex d'una voluntat d'exigir transparència i democràcia. No obstant, q es faci precisament al voltant d l'Ateneu i q precisament es signi des del CRAC resulta curiós. Curiós pq sigui millor o sigui pitjor, l'Ateneu és un equipament en funcionament, no com els casos del Casino, Pinar, Cinemes o Celler, q precisament a RubíTV llegíem fa poc una notícia on s'insinuava una possible externalització. Aqests casos no interessen? I el conveni de la CdER? I les memòries? Ho reclamem també? Penso q som molts els q volem decidir sobre el futur de l'Ateneu, pero també dels equipaments q estan en desús. Aquest article és purament polític, així q em mantindré escèptic.

 
17-10-2013
13:38
 
ekip de govern2

moltes felicitats per l'article, Marina!! trobem tant entranyable que algunes persones com tu (poques) ens diguin les coses a la cara,,,estem acostumats a que tothom calli i pari la mà. en fí...molt bé xiqueta.Tu segueix així que mai t'enchufarem enlloc!!

 
17-10-2013
12:26
 
Eli

Lila els dos partits polítics i les dues entitats que has comentat van decidir iniciar el projecte del CRAC i és va decidir formar una nova entitat, que té la capacitat de prendre les seves própies decisions. El CRAC segueix la línia establerta al seu projecte, que els partits facin les aportacions pactades no vol dir que siguin aquests qui diguin que ha de fer el CRAC, és la gent que hi participa en el projecte i els socis a les assambles, pel que s'anima a qui l'interessi el projecte a participar activament.

 
17-10-2013
12:22
 
Marina, la otra

Ja t' ho explicaré jo, ekip de Govern, quan arreglem aquestes petites diferències.
Igual tu no contestes ni al telèfon.

 
17-10-2013
09:47
 
Lila

Els partits no son representats a la Junta directiva????!!!!!

 
17-10-2013
07:31
 
ekip de govern

si no et fa rés, Marina... acabem d'arreglar unes cosetes que tenim ara..rés..petites diferències sense importància,i de seguida ens posem amb lo teu i et contestem.
mentre vés a fer la cabra al crac i no molestis tant,que els grans tenim feina...vale,maca?

 
16-10-2013
23:42
 
Joan Lacan

Aquestes alçades intal com està el pati, trobar ciutadans interessats en allò públic, és un luxe. Les meves felicitats a la Marina, per demanar explicacions, reclamar transparència de lamgestió pública, però sobretot per reclamar una participació real de la ciutadania.
L'ajuntament espero que us atengui, de fet crec recordar que vau rebre el premi del civisme 2012.

 
16-10-2013
21:43
 
Alberto

Por suerte las clases de música del Crac no son igual que en la Escuela Municipal y de mejor calidad.

 
16-10-2013
21:09
 
Debat

Crec que és un debat senzill. Ha funcionat el model d'Ateneu del PSC i ERC? Obviament no. No passa res. Tots ens equivoquem . Es reconeix l'equivació i es fa un nou model tenint en compte la opinió de les entitats i els ciutadans i no només amb el criteri dels regidiors de turno. No reconèixer l'error allarga l'agonia d'aquest eequipament i dona mala fama l'assessorament a les entitats, que es pot fer per la meitat del què costa l'ateneu o menys.

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

L'acord entre Ajuntament i Sorea evita el tall d'aigua a gairebé 200 famílies

El conveni entre l'Ajuntament i Sorea ha permès que 191 famílies en situació de vulnera(…)

Cultura

15-10-2018

 

Dissabte arrenca la temporada de l'Associació Jazz Rubí amb Jazzpirit & Josep Maria Farràs

El proper dissabte 20 d'octubre començarà una nova temporada a l'Associació Jazz Rubí.(…)

Política

10-10-2018

 

ICV considera "poc curosa" la manera en què el Govern ha presentat les ordenances

Després que l'alcaldessa Ana María Martínez presentés les ordenances fiscals de cara (…)

Cultura

09-10-2018

 

Dillluns s'obren les inscripcions per a les activitats de l'Ateneu Municipal

Dilluns que ve, a les 10h, s'obriran les inscripcions per a les activitats de l'Ateneu Mun(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!