08-08-2013
 

La Caixa Rural de Rubí

Eduard Puigventós

Els darrers anys, i degut a la seva mala gestió, sumada a la crisi galopant que encara tenim, hem vist desaparèixer o reconvertir-se la gairebé totalitat de les caixes catalanes; unes caixes que havien estat en molts casos la base de la industrialització del país, la font de dinamització de la seva àrea d'influència, i que havien resguardat els estalvis d'una bona part de la població, abans que les ànsies pel diner i la bogeria inversora els fessin perdre el nord.

Els més grans segur que recordaran que, a Rubí, també hi havia hagut una caixa pròpia del municipi, la Caja Rural de Rubí, adherida inicialment al Crédito Mobiliario Agrícola de España. Creada el 1913, fou una iniciativa d'una sèrie de propietaris rurals per tal d'ajudar-se entre els socis, per tal de sufragar inversions a petita escala, de millora de l'activitat als seus camps. Era, doncs, diferenciada de la Cooperativa, que agrupava majoritàriament obrers, jornalers, i petits propietaris.

La caixa tenia 100 participacions, cinquanta en mans de l'organisme mare, podríem dir-ne, Crédito Mobiliario; i les altres cinquanta a raó de deu per cada soci fundador, que podien disposar d'elles (vendre-les o quedar-se-les), i que s'anirien ampliant amb els anys. Entre socis o gent que hi tenia llibreta oberta, el màxim que se li podia deixar era quatre vegades el què hi havia invertit, i cada any se celebraven assemblees per tal de deixar clars els comptes.

Amb la Guerra Civil, el president de l'entitat va desaparèixer i els comptes van quedar incautats, però a la tornada no es va preocupar de reactivar-la, sinó que foren un grup de rubinencs que no volien quedar-se sense els seus estalvis els qui varen pressionar per a recuperar-los i posar-ho en marxa de nou. Així, l'u de gener de 1949, en comptes de dissoldre's, la Caixa Rural de Rubí tornà a funcionar; però resulta que no constava inscrita enlloc, a cap administració, de manera que hagueren de tornar a constituir-se, oficialment a partir del 10 de gener de 1951. En aquest cas, els beneficis de l'entitat, en comptes de repartir-se, anirien a parar a un fons de reserva i d'obres socials.

La Caixa Rural de Rubí, però, semblava que tenia els dies comptats: la transformació que hauria d'experimentar la vila els anys posteriors, amb el declivi de l'agricultura, no els farien cap bé. Amb el modest capital que gestionava, abans emprat per a la compra d'un cavall, de planter, d'arbres fruiters... ara havia de fer front a les demandes d'una nova societat industrialitzada, de consum, que demanava crèdits per a comprar un habitatge, un cotxe, o electrodomèstics. Al principi se'n varen sortir, ja que sovint els qui en demanaren els ho podien tornar amb relativament poc temps, degut a l'abundància de treball, l'esforç que hi posaven, i uns crèdits encara no massa elevats. Però la proliferació d'entitats noves, cooperatives de crèdit, i algunes fallides, va fer augmentar el control del govern, que exigia una capitalització major de l'entitat (els sona aquest context?). Varen intentar la unió o col·laboració amb la Cooperativa de Consum i el Celler Cooperatiu, però fou en va.

Així, davant l'augment de la burocratització de l'entitat; de les demandes cada cop majors dels poders establerts; i les noves necessitats del moment, va fer que es posés a la caixa entre l'espasa i la paret. La seva direcció, que es trobava senzillament una hora a la setmana, no podia fer front a aquella professionalització. De manera que el 13 d'abril de 1976, en assemblea, s'acordà dissoldre-la. Al cap d'un any i mig, i havent liquidat tots els comptes, préstecs i gestions, el romanent de 320.000 pessetes fou donat a diverses entitats culturals i benèfiques de Rubí.

Quina diferència amb la situació actual, oi?

Eduard Puigventós, historiador local.

 
4 comentaris
 

Comentaris

03-09-2013
16:22
 
Castany

Molt bé Eduard per la resposta del destí de les 320.000 ptes.
de la Caixa Rural. Opino que, després dels anys passats si ningú hi ha opinat en contra del repartiment, és que s'ha fet correctament.

 
01-09-2013
13:28
 
Eduard Puigventós

Castany: Amb el Mil·lenari, el 1986, el CER i la Fundació Museu Biblioteca de Rubí van fer una mena de congrés d'estudiosos comarcals (òbviament amb Rubí com a principal motiu d'estudi), on una de les ponències tractava de la Caixa Rural. Segons el treball de Cels Ramoneda, que cita un document notarial, les 320.000 pessetes foren repartides, a parts iguals, al Centre Excursionista, Òmnium Cultural, el Foment de la Sardana, l'Esbart i Càrites, amb una partida més gran destinada a les seccions culturals i esportives de la Cooperativa.

 
30-08-2013
16:44
 
Castany

Eduard: recordo que l'any 76 El CDR vam instal·lar-nos a l'oficina de la Caixa Rural (amb Pere Aguilera al davant) al carrer mossèn Cinto. Pregunto: consta en algun document a on van anar a parar les 320. pessetes? Seria bo saber-ho.

 
08-08-2013
13:44
 
Eduard

Gràcies Eduard per mostrat tots aquests aspectes de Rubí. Saber-los ajuda a estimar una miqueta més la ciutat

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Cultura

13-10-2018

 

Eduard Puigventós oferirà la xerrada 'La cara i la creu de l'arribada del tren a Rubí'

L'Espai Expositiu Aula Cultural (c/ Barcelona, 84) acollirà una nova activitat de la comm(…)

Cultura

14-09-2018

 

"L'Elèctric", el tren que va arribar a Rubí l'any 1918 després d'unes complexes obres per travessar Collserola

Una quarantena de persones han assistit aquest dijous al vespre a la primera conferència (…)

Cultura

10-09-2018

 

Aquest dijous, xerrada sobre com va construir-se la xarxa de tren fins al Vallès entre 1916 i 1922

El 13 de setembre de 1918 el tren va arribar a Rubí, una data històrica que enguany la c(…)

Opinió

12-07-2018

 

L'antiga presó

Imagino que la majoria lectors tenen present que, just davant de l'oficina de la Policia N(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!