Les Torres Massana
Eduard Puigventós
La majoria de rubinencs segur que saben que el carrer que mena del barri de les Torres a Ca n’Alzamora es diu Passeig de les Torres, i òbviament ho associen a aquests grans blocs de pisos que a cavall dels anys 60 i 70 del segle passat van canviar la fisonomia d’unes terres, les de can Cabanyes, dedicades fins aleshores a l’agricultura. Tanmateix, desconeixen l’existència d’unes altres torres, en aquest cas construccions d’estiueig, que són a les que realment es fa referència en el nom del Passeig: les anomenades Torres Massana, situades allà on finia el citat carrer.
La família Massana dóna nom a les cinc magnífiques cases que conformen aquest conjunt, quatre que varen fer construir, més la masia de la Torre de la Llebre, molt més antiga. Els Massana eren uns acabalats constructors i homes de negocis barcelonins, que als anys 20 compraren la masia i aquells terrenys, edificant-hi unes cases d’estil racionalista alemany, per als diferents membres de la família, per tal de fer-les servir com a segona residència. Entremig, hi construïren una piscina, jardins, pistes de tennis... envoltades d’un bonic espai natural, malgrat la proximitat amb el Vapor Vell i la fàbrica de can Sedó.
Durant la guerra les cases passaren a ser una colònia infantil de refugiats i, acabada aquesta, residència efímera d’alguns membres de la temuda Legió Còndor, l’aviació alemanya. La família Massana recuperà les propietats, però arran d’un escàndol familiar de faldilles que ara no ve al cas, i l’assassinat del patriarca de la mateixa, a mitjan anys 50 hagueren de vendre-s’ho tot, passant llavors a diferents mans.
D’aleshores ençà, la seva existència ha anat de cap a caiguda: si bé una d’elles fou rehabilitada i acull l’escola Torre de la Llebre, les altres tres construccions (deixant de banda la masia, que funciona com a restaurant), no estan en un estat massa bo. De fet, durant la passejada cultural que vam fer el passat 17 de març vam poder-ho comprovar de primera mà: dues d’elles ocupades des de fa molt temps, amb uns hostes que no les cuiden massa, que les han omplert de brutícia i pintades, que han malmès algun dels elements artístics singulars, que les empren a vegades com a punts de venda de drogues, hi tenen gossos que campen lliurement i, segons em comentaren alguns dels participants, fan trobades i festes que molesten tot el veïnat. A això s’hi suma que les antigues tanques de pedra en molts casos estan caigudes i menjades per la vegetació i, molt a la vora, la passera que creua la via el tren la trobem en un estat totalment lamentable i perillós.
Però tenim també el cas de la Torre Salduba, comprada i rehabilitada per l’Ajuntament per a què funcionés com a escola-taller, però que té la pinta d’estar, desgraciadament, deixada de la mà de Déu, malgrat les inversions fetes.
Com a historiador i persona que estima Rubí, crec que pel seu valor cultural, històric, patrimonial i artístic, la zona de les torres Massana és un espai que ens caldria recuperar per a la ciutat. Però posant-me a la pell dels veïns o dels pares de l’escola, crec que també caldria primar la seguretat o l’adequació de l’espai, des d’un punt de vista de convivència. Entenc que és una situació complicada on hi intervenen molts actors, però hauríem de fer un esforç entre tots, no els sembla?
Eduard Puigventós, historiador local.
Comentaris
Julia Alie
És cert que les cases i terres van pertànyer a la família Masana fins ara, bàsicament eren dels cinc germans: Roman, Antoni, Llorenç, Joaquim i Antonieta. I es vam anar abandonant i algunes venent però fins fa molt poc els descedents han mantingut la propietat d'algunes cases mentre eren ocupades.
Rafael
Les informacions que dones no son del tot certes.
Ruben
Quina poca vergonya te aquest ajuntament, el poc patrimoni que ens queda i el deixen perdre així com així...Animo a tots els rubinencs a lluitar per el nostre patrimoni.
Eduard Puigventós
Agraeixo els comentaris, està clar que a vegades ens equivoquem! Tenia entès que les torres s'havien venut als anys 50, i que quan una d'elles es converteix en escola, a l'època de la Transició, ja no eren dels Massana. Ho tindré en compte!
doncs no
doncs a mi em consta que hi va viure una família fins a 1973 i encara era propietat de la Sra. Massana a la torre on ara està el col.legi
cascarràbies
Als anys 1959/60, les torres encara pertenyian i eren habitades per les families Massana i Fabregat.
Gracia
Completamente de acuerdo contigo Eduard, soy vecina del barrio y paseo muchas veces por la zona. La situación en la que se encuentran las torres es terrible, te causa una profunda tristeza. Podría ser un lugar para disfrutar los rubinenses, por su entorno y belleza. Y se ha convertido en algo sórdido y sucio, los ocupas campan a sus anchas sin ningún tipo de respeto con los vecinos ni el entorno. Cuenta conmigo para recuperar una parte de la historia de nuestra ciudad.
Un saludo y gracias por tú implicación con la historia de Rubí.
Joanna
vaja, veig que amb la Torre Salduba ha passat el mateix q amb altres edificis del nostre Patrimoni (Can Serra ..... ) que l'Ajuntament rehabilita i ens costa una pasta i despres...... no s'utilitzen, per tant....... calers llençats, i ningú diu mai res....
Està molt be q des d'aquí algú obri aquest debat.... i que els que han d'escoltar i els hi paguem per que facin la feina, LA FACIN !!!!