21-02-2013
 

El Rubí Brilla

José Segura

Recentment he assistit a una conferència de la nostra alcaldessa, Carme García, a la biblioteca municipal. El fons de la mateixa era parlar de Rubí i de les seves expectatives de futur. Entre tot el que va dir l'alcaldessa va haver-hi una cosa que em va cridar especialment l'atenció, el projecte Rubí Brilla. Com que ho va explicar molt per sobre, he buscat informació sobre el mateix i m'he trobat amb una reconfortant sorpresa.

El projecte Rubí Brilla és el resultat d’integrar diverses polítiques, o més aviat els seus plans i objectius, per tal d’obtenir un projecte global, amb objectius i resultats complementaris.
 
L’any 2010 el municipi de Rubí es trobava immers en la crisi econòmica que perjudica el seu important sector productiu i empresarial, provocant un nombre creixent i sense precedents de persones aturades, i en una crisi ambiental, bàsicament energètica, que requereix emprendre amb urgència mesures per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a través de l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.
 
Està clar que aquestes crisis són globals, però ningú posa en dubte que gran part de les solucions s’hauran de dur a terme a nivell local. Així ho manifesta una iniciativa de la Unió Europea, impulsada des de la Direcció General de Transport i Energia (DGTREN), anomenada Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses. Aquesta iniciativa demana als governs locals d’Europa que s’adhereixin al Pacte, que té com objectiu reduir en un 20% les emissions de CO2 abans de l’any 2020, a través d’incrementar en un 20% l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. L’ajuntament de Rubí s’hi va adherir l’any 2008 i el procés va acabar amb l’aprovació del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES), document exigit als municipis adherits, que consta d’una diagnosi d’emissions inicial del municipi per sectors i fonts d’energia, un pla d’accions d’eficiència energètica i energies renovables pels sectors municipal, domèstic i comerç i un pla de seguiment d’aquestes accions.
 
Amb els resultats a la mà, l’Ajuntament es va adonar que, evidentment, el consum energètic més important de Rubí prové del sector industrial del municipi i, per tant, on l’aplicació de mesures d’eficiència energètica i reducció del consum no només aportava millors resultats en la disminució d’emissions contaminants del municipi, sinó que a més era un factor clau en la millora de la competitivitat de les empreses, sobretot per aquelles més dependents del consum d’energia.
 
Per altra banda, el suport que des de l’Ajuntament es podia oferir a les empreses, obria la possibilitat de millorar un altre aspecte totalment determinant pel futur del municipi, la creació de llocs de treball.
 
Amb tot això, l’ajuntament dissenya el Projecte Rubí Brilla i el dota d’un equip integrat per tècnics municipals i professionals del món empresarial, que amb tots aquests elements es marcava l’objectiu final de convertir el municipi de Rubí en un referent nacional i internacional en eficiència energètica i energies renovables en entorns industrials.
 
El projecte va començar a caminar a principis de l’any 2011, aplicant mesures d’estalvi, control i eficiència energètica a les dependències municipals. A finals de novembre del mateix any, es va donar el tret de sortida al projecte en l’àmbit industrial i, a dia d’avui, el projecte ja ha crescut i s’estan desenvolupant una sèrie d’accions i projectes en els àmbits educatiu, comerç i domèstic. Els resultats obtinguts i els projectes plantejats han merescut ja el reconeixement de Rubí com a municipi expert a nivell estatal i europeu. En aquest darrer àmbit, Rubí ha mantingut intercanvis d’experiència amb el nord d’Europa (Suècia) i actualment és soci en un projecte del programa MED europeu que permetrà desenvolupar el projecte de “Comerç Sostenible” a tots els comerços de la ciutat. Aquest projecte va ser dissenyat i treballat a través d’una prova pilot en 15 comerços de la ciutat al llarg de l’any 2012 i la participació al projecte europeu ha permès obtenir recursos econòmics per desenvolupar-lo.
 
Les escoles públiques també s’han sumat a l’estalvi i a l’eficiència energètica a través del Rubí Brilla, participant al projecte 50/50, valorant molt positivament aquest projecte educatiu i que l’estalvi generat als centres reverteixi directament en benefici del propi centre educatiu.
 
En aquests temps on la situació social i econòmica és greu per cada vegada més persones, des de les administracions públiques es poden dur a terme centenars d’iniciatives com aquestes a favor del bé comú, gestionant eficientment els recursos econòmics públics, aplicant el sentit comú i el sentit de servei públic amb retorn social i ambiental. En definitiva, recuperant els valors perduts en l’anterior època de “disbauxa” i sobrecreixement descontrolat

Malgrat córrer el risc de semblar partidista, cal reconèixer el positiu de la iniciativa i destacar la voluntat i sensibilitat del nostre actual Ajuntament, amb Carme García al capdavant, en ser un dels pioners a Espanya en el desenvolupament d'aquest projecte.
 
Al César el que és del César...

José Segura, editor freelance de llibres i publicacions.

 
5 comentaris
 

Comentaris

26-02-2013
18:44
 
una arriscada

OLE TU!!!!!!!!!!!!!!!!!!JOSE SEGURA. A RISC DE SEMBLAR PARTIDISTA ???????????? ME PARTO Y ME MONDO.

 
22-02-2013
18:20
 
Castany

Sr. Segura: vostè ha calculat la gran quantitat de llum inutil que es malgasta a la Biblioteca? El consum també és espectacular per les escales mecàniques que es posen INNECESSARIAMENT en marxa cada vegada que algú va al ascensor per les célules mal instal·lades. Ningú no te cura d'aquesta despesa tan important.

 
22-02-2013
16:01
 
Manel

Cuanto interés repentino por la eficiencia energética senyor Segura.... En fin, cosas de las lealtades.

 
21-02-2013
20:26
 
René Descartes

Sí, pioner a Espanya i a la resta del univers... A Espanya hi han mes de 80 smarts cities que han portat a terme projectes d' eficiència energètica amb cara i ulls ( no Rubibrillas de pa sucat amb oli)
Es clar que no tenen a cap Carme García al capdavant, per supossat.

 
21-02-2013
12:47
 
laura

té nassos! "malgrat córrer el risc de semblar partidista..." Tot Rubí coneix que vostè és un clàssic militant del PSC Rubí... jajajaja No ens tracti de tontos siusplau!

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Economia

20-09-2018

 

El 5è Congrés Rubí Brilla tractarà l'economia circular el 26 octubre

La cinquena edició del Congrés Rubí Brilla pel canvi de Model Energètic es dedicarà (…)

Economia

29-08-2018

 

Els tallers per reduir la factura elèctrica tornen al setembre

L'Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, reprèn l'oferta de tallers p(…)

Economia

13-07-2018

 

Rubí, primer municipi de l'Estat en crear un grup de compra agregada d'energia amb empreses i comerços

L'Ajuntament de Rubí ha impulsat la creació del primer grup de compra agregada d'energia(…)

Economia

19-06-2018

 

58 empreses formaran el primer grup de compra agregada d'energia de Rubí

L'Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, impulsa un grup de compra agr(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!